Διεθνή

Έτσι θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα της Ευρώπης για τους πλούσιους Αμερικανούς

  • newsroom


Διακεκριμένοι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών όπως η American Airlines, η British Airways και η United Airlines, θα υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού πριν από τις προκαθορισμένες πτήσεις τους σε μια προσπάθεια των εταιριών να επανακκινήσουν τα διατλαντικά ταξίδια με ασφάλεια

Αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η British Airways και η United Airlines σχεδιάζουν προγράμματα δοκιμών στα πλαίσια των οποίων θα υποβάλλουν διακεκριμένους επιβάτες τους σε τεστ κορωνοϊού πριν από τις προγραμματισμένες πτήσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες επιθυμούν να ελέγξουν εάν και κατά πόσο ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν ικανό ώστε να χαλαρώσουν οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από τις χώρες εξαιτίας της πανδημίας.

Τα προγράμματα ωστόσο σύμφωνα με το CNBC, παρουσιάζουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους.

Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να γνωρίζετε για το καθένα από αυτά.

Όσον αφορά στα προγράμματα δοκιμών που θα διενεργήσουν η American Airlines και η British Airways, στις 17 Νοεμβρίου, οι δυο αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την έναρξη του προγράμματος προαιρετικής υποβολής τεστ Covid-19 σε επιβάτες πτήσεων από τις ΗΠΑ προς το Λονδίνο.

Η προσπάθεια αυτή θα ξεκινήσει από τις 25 Νοεμβρίου και σε τεστ έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν επιβάτες (όσοι το επιθυμούν) πτήσεων που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντάλας Φορτ Γουόρθ (πτήση AA50), το διεθνές αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντυ της Νέας Υόρκης (BA114) και το διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (BA268) με προορισμό το αεροδρόμιο του Heathrow.

Οι επιβάτες – εθελοντές πρόκειται να υποβληθούν σε τρεις διαφορετικές δωρεάν δοκιμές – τεστ Covid-19 πριν από την προγραμματισμένη πτήση τους.

Ειδικότερα, πρώτα θα υποβάλλονται σε ένα ρινικό τεστ τύπου RT-PCR – τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την πτήση τους. Στη συνέχεια, κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο του Heathrow, θα ελέγχονται ξανά για το εάν είναι ασθενείς με κορωνοϊο κάνοντας ένα δεύτερο επίσης ρινικό τεστ (Lamp test) και τρεις μέρες μετά από την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιβάτες οφείλουν μόνοι τους αυτή τη φορά να κάνουν ένα rapid- test.

«Είναι σημαντικό οι επιβάτες να υποβληθούν σε τρεις διαφορετικές μεθόδους τεστ κορωνοϊού στα πλαίσια της συγκεκριμένης προσπάθειας» δήλωσε ο Ντέιβιντ Έβανς, διευθύνων σύμβουλος της Collinson, παγκόσμιας ταξιδιωτικής εταιρείας που ξεκίνησε να διενεργεί τεστ – Covid-19 στο αεροδρόμιο του Heathrow για εξερχόμενους ταξιδιώτες από τα μέσα Οκτωβρίου.

«Στόχος είναι η συλλογή δεδομένων για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των διαφορετικών τεστ που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά στάδια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έρευνες έχουν δείξει πως μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει 32 εκατομμύρια βρετανικές λίρες (42,3 εκατομμύρια δολάρια) κάθε μέρα λόγω της μείωσης των πτήσεων με προορισμό τις  Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από την πανδημία, η American Airlines και η British Airways εκτελούσαν έως και 111 πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Τώρα, οι αερομεταφορείς εκτελούν μόνο 14 εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ των δύο αυτών πόλεων.

Η διαδικασία διαφοροποιείται για τους επιβάτες της United Airlines

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα της συγκεκριμένης εταιρείας είναι υποχρεωτική. Όλοι οι επιβάτες άνω των 2 ετών, συμπεριλαμβανομένων των μελών του πληρώματος πτήσης, θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid τεστ πριν από την επιβίβασή τους στην πτήση. Όσοι επιβάτες που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά αυτό θα κάνουν κράτηση σε διαφορετική πτήση χωρίς επιπλέον κόστος.

Τα rapid τεστ μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια ασθενείς Covid-19 που παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο η συγκεκριμένη μέθοδος δεν θεωρείται ως η πλέον αξιόπιστη καθώς δεν εντοπίζεται το 1/3 των ασυμπτωματικών ασθενών.

Οι επιβάτες θα υποβάλλονται σε τεστ τα οποία θα γίνονται στο αεροδρόμιο έπειτα από ραντεβού, το οποίο η αεροπορική εταιρεία συμβουλεύει τους επιβάτες να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την ώρα αναχώρησής τους. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα περίπου 30 λεπτά αργότερα.

Οι επιβάτες που θα είναι θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα μπορούν να επιβιβαστούν στην πτήση.

Σύμφωνα με τους όρους της αεροπορικής εταιρείας, οι συγκεκριμένοι επιβάτες είτε θα μπορούν να λάβουν πίσω τα χρήματά τους είτε θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κράτηση σε άλλη πτήση της εταιρείας η οποία όμως θα αναχωρεί τουλάχιστον 10 ημέρες αργότερα.

Άλλοι όροι αναφέρουν: «Αναγνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών δεν είναι εγγυημένα ότι είναι ακριβή και ενδέχεται να λάβετε ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Συμφωνείτε ότι η United Airlines δεν φέρει καμία ευθύνη για ένα ανακριβές αποτέλεσμα των δοκιμών και τυχόν επακόλουθες συνέπειες

Ωστόσο, τα οφέλη ενός τέτοιου μέτρου μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων. «Πρόκειται να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση ταξιδιού και σημαντική αύξηση των εσόδων όταν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές τεστ Covid-19» σύμφωνα με το δελτίο τύπου της United Airlines που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Επί του παρόντος, απαγορεύεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες στους περισσότερους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την απαγόρευση ταξιδιού που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν ωστόσο καθίσουν σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξη τους.

Ο Ντουγκ Πάρκερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της American Airlines, δήλωσε σε δελτίο τύπου της εταιρείας ότι «Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή [διενεργώντας ελέγχους ] σε πτήσεις και σε πελάτες που ταξιδεύουν από τις ΗΠΑ για την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική

Συγκεκριμένα, η American Airlines διενεργεί μέχρι στιγμής τεστ σε επιβάτες που ταξιδεύουν προς Γρενάδα, Τζαμάικα, Αγία Λουκία, Μπελίζ και Χαβάη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός προορισμός για τους επιβάτες μας όχι μόνο για επαγγελματικά ταξίδια αλλά και για ταξίδια αναψυχής», δήλωσε ο Πάρκερ. «Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτήν την προσπάθεια θα είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση διατλαντικών ταξιδιών με ασφάλεια.»

Διαβάστε ακόμη: 

– Apple: Γιατί καλείται να πληρώσει 113 εκατ. σε αποζημιώσεις στους πελάτες της

– Ποια μεγάλη αλυσίδα αυξάνει τους μισθούς στους εργαζομένους της

– Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»: Το οικονομικό αποτύπωμα στην εκπαίδευση