Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο Covid-19 που αναπτύσσει με την AstraZeneca Plc παρήγαγε ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού SARS-CoV-2 σε ηλικιωμένους. Αυτό έδειξαν τα στοιχεία πρωιμης μελέτης με αναμενόμενα ευρήματα από την τελική φάση των δοκιμών που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ρίχνουν περισσότερο φως στα προκαταρκτικά στοιχεία για καλή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους, οι οποίοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από την ασθένεια.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να περιμένουν  τα αποτελέσματα των δοκιμών της τελικής φάσης που θα δείξουν εάν το εμβόλιο Astra-Oxford μπορεί να ανταποκριθεί στα υψηλά ποσοστά επιτυχίας που έθεσαν πρώτες οι Pfizer Inc. και Moderna Inc.
Η Pfizer, σε συνεργασία με τη BioNTech SE της Γερμανίας, ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο Covid ήταν 95% αποτελεσματικό, ανοίγοντας το δρόμο για την εταιρεία να υποβάλει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στις αμερικανικές αρχές. Και το εμβόλιο της Moderna φαίνεται εξίσου αποτελεσματικό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης 2 της Οξφόρδης δείχνουν ότι το εμβόλιο παράγει παρόμοια ανοσολογική απόκριση σε ηλικιωμένους και νέους ενήλικες. Στη μελέτη συμμετείχαν 560 ενήλικες, εκ των οποίων οι 240 ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα «αλλάξτε τα όλα» από Κομισιόν με μεταρρυθμίσεις και Ταμείο Ανάκαμψης (πίνακες)

Γιάννης Βασιλάκος: Βάζει από σήμερα την Κωτσόβολος στη «μάχη» της Black Friday

Ποιος ζητά τα ρέστα (όχι ακριβώς και ρέστα 74 εκατ. ευρώ) από Εθνική και Πειραιώς, ο τραπεζίτης που συγγενεύει με εφοπλιστική δυναστεία και τα 90 καμένα εκατ. του γοητευτικού Νίκου