Διεθνή

Facebook: Δεν «ανοίγει» τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ

  • newsroom


Το εποπτικό συμβούλιο του Facebook είχε κάνει γνωστό στις αρχές της εβδομάδας ότι θα ανακοίνωνε την τελική του ετυμηγορία σήμερα, Τετάρτη. Ο λογαριασμός του Τραμπ είχε ανασταλεί μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου

Να διατηρηθεί το «μπλόκο» που είχε επιβάλλει στον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε το Facebook.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να επανεκτιμήσει την απόφαση μέσα σε έξι μήνες.

Το Facebook ήταν μεταξύ των social media που είχαν παγώσει τους λογαριασμούς του Τραμπ, στον απόηχο της αιματηρής εισβολής ενός όχλου οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Ο διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είχε επισημάνει ότι η αναστολή των λογαριασμών του πρώην προέδρου ήταν αναγκαία για να περιοριστεί ο κίνδυνος της βίας έως και την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Η εταιρεία στη συνέχεια παρέπεμψε το θέμα στο εποπτικό συμβούλιο προκειμένου αυτό να κρίνει το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ένας από τους πιο ισχυρούς χρήστες της.

Το Facebook έχει αναφέρει ότι έχει εντοπίσει δύο αναρτήσεις του κ. Τραμπ που παραβίασαν τους κανόνες τους κατά της εξύμνησης βίας και υποστήριξης μίας στάσης. Σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook με συνοδευτική ανάρτηση ο κ. Τραμπ επαναλάμβανε τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους για νοθεία στις εκλογές, ενώ ενθάρρυνε το πλήθος να επιστρέψει σπίτι του ειρηνικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η οργή τους ήταν δικαιολογημένη.

Κάποιοι είχαν κατηγορήσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έδρασε εγκαίρως. Από την άλλη το Facebook πάντως δέχθηκε και έντονες επικρίσεις για την απόφασή του από μερίδα αναλυτών που είδαν την κίνηση ως λογοκρισία ή προσπάθεια έμμεσης στήριξης της επικείμενης δημοκρατικής κυβέρνησης. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίαζαν με αφορμή και την απόφαση του Twitter να αποπέμψει για πάντα τον Τραμπ, ότι η ισχύς που έχουν αποκτήσει οι πλατφόρμες αυτές στο να αποφασίζουν ποιες φωνές επιτρέπεται να ακούγονται και ποιες όχι είναι ίσως πιο επικίνδυνη από τις αναρτήσεις του πρώην προέδρου. «Η αντίδραση στην απόφασή μας αποκαλύπτει τις λεπτές ισορροπίες που καλούνται να ακολουθήσουν οι εταιρείες μας» σχολίασε τον περασμένο Ιανουάριο ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος διεθνών σχέσεων του Facebook.

Σημειώνεται ότι το εποπτικό συμβούλιο έχει 20 μέλη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι δικηγόροι. Σε αυτό συμμετέχουν όμως επίσης ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώην πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε περισσότερους από 88 εκατ. follower στο Twitter, πριν να αποπεμφθεί οριστικά από την πλατφόρμα. Στο Facebook, είχε 35 εκατ. followers.

Την Τρίτη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε μία νέα ιστοσελίδα όπου θα γράφει μηνύματα, τα οποία στη συνέχεια οι αναγνώστες θα μπορούν να κάνουν share μέσω των λογαριασμών τους στο Facebook και το Twitter. Σύμβουλος του Τραμπ μίλησε επίσης για τα σχέδιά του να δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα social media.

Διαβάστε ακόμα

«Φορολογικό διαζύγιο»: Τέλος χρόνου για τις χωριστές δηλώσεις συζύγων

United Group (BC Partners): Στήριξε με επιπλέον €100 εκατ. την επένδυση στη Forthnet

Λιούις Χάμιλτον: Οι big business του «Βασιλιά» της Formula 1 – Tα… μυστικά του νέου συμβολαίου

Απόρρητο Απόρρητο