Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάρθρωση και ο σχεδιασμός του νέου επιχειρηματικού πλάνου της Forthnet. Με τον έλεγχο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας να έχει περάσει στα χέρια της United Group, η οποία ανήκει στη BC Partners, η Forthnet έχει αλλάξει πλέον σελίδα αποκτώντας νέες προοπτικές.

Η σημαντική ανάπτυξη στις αγορές του broadband και της συνδρομητικής τηλεόρασης, όπου είναι ήδη ενεργή και η πιθανή είσοδος σε νέες αγορές, δημιουργεί μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία για τον Όμιλο Forthnet, η οποία μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία και την εμπειρία της διοίκησης του Ομίλου United, του δικτύου της αλλά και της τεχνολογίας που διαθέτει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση της εισηγμένης για τη περυσινή χρήση, ο Όμιλος United σκοπεύει να φέρει στην ελληνική αγορά περισσότερο περιεχόμενο και επιλογές στην διασκέδαση καθώς και αθλητικό περιεχόμενο, τα οποία θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Όμιλος United ενίσχυσε περαιτέρω κεφαλαιακά τη Forthnet μέσα στο 2020 με επιπλέον κεφάλαια ύψους 103 εκατ.ευρώ. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος της περασμένης χρήσης, η  Forthnet  είχε  αντλήσει  μέσω  της  έκδοσης  ενός  νέου  κοινού ανακυκλούμενου ομολογιακού δανείου (καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τη Newco United Group Hellas S.a.r.l.) συνολικά 43 εκατ.ευρώ για την χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησής της.

Στη συνέχεια υπήρξε νέα χρηματοδότηση με επιπλέον ποσό 20 εκατ.ευρώ και ακόμη μία, ύψους 40 εκατ.ευρώ, μέσω νέου προγράμματος ομολογιακού δανείου.

Όπως γίνεται γνωστό, τα κεφάλαια αυτά θα συμβάλλουν στην πλήρη ομαλοποίηση του  κεφαλαίου κίνησης  των εταιρειών του Ομίλου Forthnet, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτήσουν και νέες επενδύσεις (Σύζευξις ΙΙ, νέες τεχνολογίες συνδρομητικής τηλεόρασης, εκσυγχρονισμός του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και δικτύου, κτλ.).

Σημειώνεται ότι η United  Group έχει ανακοινώσει δημόσια, τη δέσμευσή του για ανακεφαλαιοποίηση και ουσιαστική μείωση του χρέους της Forthnet μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και εισφοράς νέων κεφαλαίων, αλλά και την εκτίμηση ότι οι ενέργειες αυτές αναμένεται να εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Εταιρείας και να παράσχουν σε αυτήν σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα υλοποίησης των στρατηγικών πλάνων της. Η παραπάνω διαδικασία, αναφέρει η διοίκηση, εξελίσσεται κατά το τελευταίο διάστημα με γοργούς ρυθμούς.

Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO Forthnet

Οι επενδύσεις του 2021

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις που προβλέπονται για το 2021, η εταιρεία αναφέρει πως αυτές έχουν ως στόχο την ενοποίηση και ολοκλήρωση των τεχνολογιών με τις αντίστοιχες του Ομίλου United, αλλά και την περαιτέρω βελτίωση και διασφάλιση των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και τη δημιουργία υποδομών για την παροχή νέων υπηρεσιών.

Όπως έχει αναφέρει το newmoney,  τους τελευταίους μήνες η Forthnet βρίσκεται, σε τροχιά εναρμονισμού με τις δομές, τις πολιτικές και τις ψηφιακές υποδομές της μητρικής United Group

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται σειρά επενδύσεις, με σημαντικότερες τις εξής:

  • Η ανάπτυξη νέου οπτικού δικτύου που θα επιτρέψει τη φυσική διασύνδεση με άλλους παρόχους -μέλη του Ομίλου United.
  • Η επαύξηση χωρητικοτήτων Internet εξωτερικού με νέες διασυνδέσεις.
  • H ενεργοποίηση νέων συστημάτων τηλεφωνίας και τιμολόγησης κλήσεων.
  • Η αντικατάσταση της υποδομής IPTV/OTT streaming περιεχομένου από νέα πλατφόρμα που προσφέρει πλήθος νέων λειτουργικών χαρακτηριστικών και χρησιμοποιείται από τα μέλη του Group.
  • Ο λεπτομερής σχεδιασμός και η έναρξη ανάπτυξης των τμημάτων του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ για τα οποία η εταιρεία έχει κηρυχθεί ανάδοχος.
  • H αναβάθμιση της δικτυακής υποδομής που υποστηρίζει xDSL/FTTx υπηρεσίες (BRAS) σε nx100G για την εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης.
  • Η πρόσθετη επέκταση της κάλυψης για την παροχή υπηρεσιών VDSL αλλά και άλλων NGA υπηρεσιών με αυξημένες ταχύτητες  (τεχνολογίες  vectoring & FTTH)
  • Ο ανασχεδιασμός και αναβάθμιση υπηρεσιών και δικτυακής ασφάλειας στο Κέντρο Δεδομένων (DC) επιχειρηματικών πελατών στην ΕΧΑΕ αλλά και στο κεντρικό Κέντρο Δεδομένων (DC) των ΙΤ υπηρεσιών της εταιρείας.
  • Η ανάπτυξη και διάθεση της νέας υπηρεσίας Disaster RecoveryAsa Service για πελάτες –επιχειρήσεις με υψηλές ανάγκες αδιάλειπτης λειτουργίας των συστημάτων τους.
  • Ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών CloudPBX& Unified communications με νέα υποδομή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο εγχείρημα εισόδου της εταιρείας στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (MVNO) που είχε ανασταλεί, όπως είχε αναφέρει το newmoney, εξετάζεται κατά πόσον μπορεί να υλοποιηθεί με νέα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμα:

ΙΚΕΑ: Πρόγραμμα «απόσυρσης» επίπλων – Πώς θα γίνεται και τι θα προσφέρει

Λιούις Χάμιλτον: Οι big business του «Βασιλιά» της Formula 1 – Tα… μυστικά του νέου συμβολαίου

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις για τις αναστολές Μαΐου – Τι αλλάζει (vid)