Διεθνή

Fitch: Υποβάθμισε την Τουρκία σε «ΒΒ-»

  • newsroom


Η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας εγείρει ανησυχίες για την ανεξαρτησία του θεσμού, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης

Σε υποβάθμιση της  πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας σε “BB-” από “BB” προηγουμένως και με αρνητικό outlook, προχώρησε ο οίκος Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο, η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ανοχή των αρχών σε μια περίοδο παρατεταμένης υποτονικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού. Υπογραμμίζει, επίσης, την επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας και της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά την προοπτική υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και θέτει σε κίνδυνο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων που χρειάζεται η Τούρκικη οικονομία.

Η Fitch σημειώνει επίσης ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, εξαιτίας της παραλαβής του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, για την οποία έχει αντιδράσει έντονα η Ουάσιγκτον.

Απόρρητο Απόρρητο