Σε ένα νέο πρωτοποριακό project προχωρά η Eat Just, μια αμερικανική εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία αναπτύσσει και εμπορεύεται εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης σε σχέση με τα συμβατικά αυγά. Πρόκειται για αυγά από ροβίτσα, που είναι ένα είδος φασολιού. 

Οι παραγωγοί φυτικών αυγών αυξάνουν την παραγωγή τους και δρομολογούν εντυπωσιακές διαφημιστικές καμπάνιες, ελπίζοντας να επωφεληθούν από τις τιμές-ρεκόρ των αυγών στις ΗΠΑ, εν μέσω των δασμών αλλά και της επιδημίας γρίπης των πτηνών στη χώρα.

Η Eat Just, δημιουργός του υποκατάστατου αυγού Just Egg, ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα να προωθεί το υγρό αυγό της από ροβίτσα, αφού η μέση τιμή για μια ντουζίνα αυγά στις ΗΠΑ έφτασε τα 6.23 δολάρια, σύμφωνα με το Bureau of Labour Statistics, ήτοι η υψηλότερη τιμή εδώ δέκα χρόνια.

Οι πωλήσεις του Just Egg είναι πέντε φορές υψηλότερες φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eat Just, Τζος Τέτρικ.

Η βιομηχανία εναλλακτικών πρωτεϊνών αναπτύχθηκε ραγδαία μεταξύ 2019 και 2021, καθώς νέα φυτικά προϊόντα που μιμούνταν δημοφιλή τρόφιμα, όπως ο κιμάς, προσέλκυαν πελάτες πέρα από τους βίγκαν αλλά και άτομα με αλλεργίες.

Ωστόσο, οι πωλήσεις, που κινήθηκαν στα 8 δισ. δολάρια το 2023, επιβραδύνθηκαν καθώς αυξήθηκαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτές άρχισαν να απομακρύνονται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πλέον έχουν παρουσιάσει νέα δυναμική ανάκαμψη με αιχμή του δόρατος τα φυτικά αυγά, που κάποτε ήταν από το μικρότερο κομμάτι της αγοράς φυτικών υποκατάστατων γάλακτος και κρέατος.

Οι πωλήσεις φυτικών αυγών κυμάνθηκαν μεταξύ 40 και 50 εκατ. δολαρίων το 2023. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αυτές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν φέτος, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης εν μέσω των συνεχιζόμενων ελλείψεων.

Πριν από την επιδημία της γρίπης των πτηνών, μόλις το 16% των Αμερικανών καταναλωτών είχε δοκιμάσει βίγκαν αυγά, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Datassential.

Πέρα από το ζήτημα των ελλείψεων, υπάρχει και το θέμα των τιμών. Μέχρι πρότινος η τιμή των υποκατάστατων αποθάρρυνε τους καταναλωτές, καθώς οι φυτικές εναλλακτικές κόστιζαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από τα συμβατικά αυγά, όμως πλέον η ψαλίδα στην τιμή έχει περιοριστεί αισθητά.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί βίγκαν αυγών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Πάνω από το 60% των Αμερικανών απλώς έχουν επιλέξει να τρώνε λιγότερα αυγά καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με έρευνα της Clarity Capital, ενώ μόλις το 10% έχει στραφεί σε υποκατάστατα. Για πολλούς δε, καταναλωτές, καθώς και επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης τα υποκατάστατα αυγών είναι ακόμα σχετικά άγνωστα.

Η ενημέρωση του κοινού είναι σημαντικό στοίχημα για εταιρείες όπως η Eat Just, σε συνδυασμό βέβαια και με την θετική για τον κλάδο συγκυρία, λόγω των εκτεταμένων ελλείψεων.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ανοδικά περιθώρια έως 32% (πίνακας)

Στην ΤEΡΝΑ Ενεργειακή ο πρόεδρος της Masdar, Sultan Al Jaber – Συνάντηση με Περιστέρη (pic)

Εντυπωσιακές κατοικίες υψηλής αισθητικής σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα