Κύμα κοινωνικών αντιδράσεων προκαλεί η πολιτική zero Covid-19, που συνεχίζει να εφαρμόζει η ηγεσία της Κίνας, με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες των μεγαλύτερων πόλεων και του Πεκίνου, να μπαίνουν και πάλι σε καραντίνα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, καθημερινά σημειώνονταν ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, την προηγούμενη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 27.000 κρούσματα και προχθές Σάββατο τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 39.000, αριθμός υψηλότερος και από τα κρούσματα που περασμένου Απριλίου, που οδήγησαν σε lockdown πολλών μεγάλων πόλεων, σε όλη την επικράτεια. Χθες έφθασαν τα 39.791. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 5.233 επί συνόλου 307.802 κρουσμάτων με συμπτώματα της νόσου.

Η αυστηρότητα των μέτρων προκάλεσε χθες μεγάλες διαδηλώσεις, κυρίως φοιτητών οι οποίες μάλιστα πήραν και πολιτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN ακούστηκαν συνθήματα κατά του ΚΚΚ και του Σι Τζινπίνγκ. Χαρακτηριστικό για το κλίμα που επικρατεί σε πολλές από αυτές τις πορείες και συγκεντρώσεις είναι η σύγκριση που κάνουν πολλά διεθνή ΜΜΕ με το κύμα διαμαρτυρίας που οδήγησε στη σφαγή στη  πλατεία Τιενανμέν το 1989, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά από τότε παρατηρούνται τόσο μαζικές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr