Νέα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και περαιτέρω πίεση στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως προκαλεί το νέο, σημαντικό κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα εν μέσω της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης.

Η αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων και τα lockdowns των αρχών της χώρας έχουν πια καταρρίψει οποιοδήποτε αφήγημα άρσης της τακτικής «zero Covid» και ανοίγματος της οικονομίας. Οι νέες εκτιμήσεις των αναλυτών πως η αυστηρή στρατηγική των μηδενικών κρουσμάτων θα συνεχιστεί μέχρι και το 2023 σηματοδοτούν το γεγονός πως οι περιδινισμένες στην ύφεση οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης  δε θα μπορέσουν να βασιστούν στην αναπτυξιακή προοπτική της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

«Πολλοί ήλπιζαν πως τη στιγμή που η οικονομία του υπόλοιπου πλανήτη επιβραδύνεται, η κινεζική θα κατέγραφε ανάπτυξη», τόνισε ο αναλυτής της Standard Chartered, Σουάνγκ Ντινγκ. 

Το μόνο θετικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πως η μειωμένη ανάπτυξη αυτή της κινεζικής οικονομίας το 2023 σημαίνει περιορισμένη ζήτηση για ενέργεια και άλλων ειδών εμπορεύματα. Παρ’ όλα αυτά, εάν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συμπέσουν με ένα νέο διμηνιαίο lockdown στη Σαγκάη την ερχόμενη άνοιξη, οι τιμές των προϊόντων θα βρεθούν και πάλι στα ύψη.

«Λουκέτο» στην οικονομία

Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής iPhone του κόσμου συγκρούστηκαν με τις κινεζικές αστυνομικές δυνάμεις αυτή την εβδομάδα. Χιλιάδες εργαζόμενοι της μονάδας της Foxconn Technology Group είχαν επίσης αναγκαστεί να διαφύγουν από την περιοχή μετά από την εφαρμογή των αυστηρών lockdowns.

Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, τονίζουν πως υπάρχει περιορισμένη πιθανότητα δημιουργίας νέων προβλημάτων από ένα πολύμηνο lockdown στο λιμάνι της Σαγκάης, δεδομένης της περιορισμένης ζήτησης των καταναλωτών της Δύσης. Παρ’ όλα αυτά, οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις ενδέχεται να συνεχιστούν εάν τα lockdowns αυτά εφαρμοστούν σε πολλαπλά κινεζικά λιμάνια και αεροδρόμια: «Δεν πιστεύω πως το πρόβλημα θα είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν, αλλά εάν υπάρξουν νέες πολλαπλές εστίες κορωνοϊού σε πόλεις όπως η Σαγκάη, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει νέο, σημαντικό κίνδυνο», τόνισε ο Γκλεν Κέπκε, στέλεχος της FourKites Inc.

Μαζικά lockdowns

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των κινεζικών αρχών η Κίνα κατέγραψε υψηλό ρεκόρ 30.000 κρουσμάτων την Τετάρτη, με εστίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Νέα lockdowns έχουν εφαρμοστεί στα αστικά κέντρα όπως το Πεκίνο, τη Γκουανγκτζού και την Τιεντσίν. Η πόλη των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων Σιτζιατσουάνγκ προσπάθησε να χαλαρώσει ορισμένα από τα μέτρα αλλά αναγκάστηκε να επανυποχωρήσει λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων. Η Σαγκάη έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα στους επισκέπτες αν και οι αρχές της πόλης έχουν, μέχρι τώρα, καταφέρει να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε 68.

Πάνω από 80 κινεζικές πόλεις αντιμετωπίζουν σημαντικά επίπεδα μετάδοσης του κορωνοϊού, σε σχέση με περίπου 50 πόλεις κατά τη διάρκεια του lockdown της Σαγκάης σύμφωνα με πρόσφατο report της Capital Economics. Οι 80 αυτές πόλεις παράγουν το 50% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας και εξάγουν το 90% των προϊόντων της, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ακόμα και πριν το νέο κύμα, τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας υποδείκνυαν μείωση. Η επίδραση των νέων μέτρων, παράλληλα, επηρεάζει την καταναλωτική και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα, λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων και των κλειστών επιχειρήσεων.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους όσον αφορά την αναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nomura, Τινγκ Λου η κινεζική οικονομία θα υποδείξει περιορισμένο ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 2,8%-2,9%.

Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Οι τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν τα αποθεματικά τους σύντομα και να αυξήσουν το δανεισμό και τη χρηματοδότηση της ευρύτερης οικονομίας.

Το «άνοιγμα»

Πολλοί αναλυτές τονίζουν πως οποιαδήποτε ανάκαμψη το 2023 θα βασιστεί στην ικανότητα της Κίνας για επιτυχή αντιμετώπιση των κρουσμάτων και άρση του προγράμματος «zero Covid». Σημειωτέον πως πολλές χώρες αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη διάρκεια των πολλαπλών και συνεχόμενων «ανοιγμάτων» των οικονομιών τους λόγω κακοδιαχείρισης τόσο από τις αρχές όσο και από την ευρύτερη κοινωνία.

Οι αναλυτές, όμως, υπογραμμίζουν πως οι κινεζικές αρχές δε θα δράσουν άμεσα και συντονισμένα αλλά θα προχωρήσουν σε μία βήμα-προς-βήμα αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με τον Τινγκ Λου, το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει το β’ τρίμηνο του 2023 και θα χαρακτηριστεί από πολλαπλές οπισθοδρομήσεις αφού οι αρχές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολλά νέα κύματα. Την ίδια στιγμή, η αγορά ακινήτων της χώρας περνάει μία εξαιρετικά σημαντική κρίση, ενώ η Κίνα αντιμετωπίζει και το εμπάργκο των ΗΠΑ όσον αφορά την εξαγωγή των μικροτσίπ νέας τεχνολογίας.

Η παγκόσμια οικονομία

Αρκετά μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση ενδέχεται να αποδειχθεί ευκολότερη του αναμενόμενου. Πολλές είναι οι περιοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης οι οποίες φαίνεται πως αντέχουν τις πληθωριστικές πιέσεις ενώ η Γηραιά  Ήπειρος δεν αντιμετωπίζει, ως τώρα, σοβαρές ελλείψεις λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της ύφεσης, σύμφωνα με την WSJ, θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα «πνίξει» την ανάπτυξη, ενώ η χαλαρή αντιμετώπιση θα επιταχύνει την αύξηση του πληθωρισμού. Ήδη η Fed έχει υποδείξει πιθανότητα περιορισμού της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της, αφού αρκετοί είναι οι ρυθμιστές οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη

Μετά την Πρωτοχρονιά τα μέτρα στήριξης – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023 (vid)

Διόδια: Μετά τη μείωση στην Αττική Οδό, σχέδια για αναλογική χρέωση στους υπόλοιπους δρόμους (vid)