Έντονες ανησυχίες εγείρονται για την κατάσταση της οικονομίας του Ισραήλ, με κορυφαίους επενδυτές να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τα χρήματα που έχουν τοποθετήσει στη μεσογειακή χώρα. 

Ο κύριος κίνδυνος έχει προκληθεί από την προσπάθεια της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου να τροποποιήσει άρδην τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος.  

Η πρώτη παρέμβαση αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ασκεί πλήρη έλεγχο στους διορισμούς των δικαστικών λειτουργών και η δεύτερη την αισθητή αποδυνάμωση της ισχύος του Ανώτατου Δικαστηρίου.  

Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και μεγάλης μερίδας των πολιτών, οι οποίοι πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.  

Το παραπάνω σκηνικό, όπως είναι εύλογο, έχει και οικονομικό αντίκτυπο, με την υπουργό Οικονομικών, Σίρα Γκρίνμπεργκ, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.  

Μέχρι στιγμής, και οι τρεις μεγάλοι οίκοι -S&P Global, Moody’s, Fitch- δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια παρέμβαση, διατηρώντας την αξιολόγηση στην υψηλότερη δυνατή κατηγορία.  

Τα «καμπανάκια» από Fitch & Moody’s 

Παρ’ όλα αυτά, την Τετάρτη ο Fitch δημοσίευσε ένα ειδικό report, στο οποίο παρατίθενται οι οικονομικοί κίνδυνοι από τη δικαστική μεταρρύθμιση.  

Ειδικότερα, προειδοποίησε ότι οι προωθούμενες αλλαγές «θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ της χώρας, εξαιτίας της αποδυνάμωσης της κυβέρνησης και του αρνητικού επενδυτικού κλίματος».  

Υπενθύμισε δε, ότι η έγκριση παρόμοιων νόμων σε άλλες χώρες οδήγησε σε σημαντική αποδυνάμωση των δεικτών κυβερνησιμότητας, οι οποίοι θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικοί στη διαδικασία καθορισμού της πιστοληπτικής αξιολόγησης.  

Ας σημειωθεί ότι το Ισραήλ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής, μετά τη Σαουδική Αραβία.  

Από την πλευρά του, ο Moody’s έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η υλοποίηση τέτοιων αλλαγών θα έχει ένα ξεκάθαρα αρνητικό αποτέλεσμα, αποδυναμώνοντας τους θεσμούς και την κυβερνησιμότητα της χώρας.  

Μια ενδεχόμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης του Ισραήλ θα συνεπάγεται την αύξηση του κόστους δανεισμού, αλλά και την επιδείνωση του επενδυτικού προφίλ. Δύο παράγοντες άκρως σημαντικοί στην προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη κ.ο.κ. 

Ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας, εξάλλου, είναι συνδεδεμένο με την αξία του εγχώριου νομίσματος (σεκέλ) έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Τον Φεβρουάριο, το σεκέλ εμφάνισε ευρεία πτώση κατά 10%, επηρεάζοντας τις επενδύσεις στο real estate, καθώς και το πορτοφόλι των πολιτών, οι οποίοι συνηθίζουν να μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια.  

Ως αποτέλεσμα, μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ απώλεσε το 8% της αξίας του μέσα σ’ ένα διάστημα από τις 3 έως τις 28 Φεβρουαρίου. 

Ο Στίβεν Σένφελντ, επικεφαλής της MarketVector, εκτιμά ότι οι επενδυτές δικαιολογημένα ανησυχούν για την κατάσταση στο Ισραήλ. «Όσο η χρηματοδότηση μειώνεται, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος στις μετοχές» σπεύδει να εξηγήσει, μιλώντας στο CNBC.  

Διαβάστε ακόμα

Το Μαξίμου και η ημερομηνία των εκλογών, τα εύσημα στον Καραμανλή και η «σύγκριση με το Μάτι», η νέα δουλειά της Macquarie στην Ελλάδα

Δημήτρης Στρατάκης (Unismack): To αμερικάνικο όνειρο της εταιρείας από το Κιλκίς

Αντίστροφη μέτρηση: Έρχεται ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων – Αλλάζουν τα πάντα στις μεταβιβάσεις