Οι αμερικανικές τράπεζες με υψηλή έκθεση δανείων σε οικιστικά ακίνητα, όπως συγκροτήματα διαμερισμάτων, είναι ευάλωτες σε μεγάλες ζημιές μέσα στη χρονιά λόγω της εκτίναξης του κόστους που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες, επεσήμαναν αναλυτές της Fitch Ratings, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα τραπεζικά δάνεια για σπίτια σε συγκροτήματα διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 32% από το 2020 φτάνοντας τα 613 δισ. δολάρια στα τέλη του 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Fitch. Όμως, τα επίπεδα προσφοράς έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τη ζήτηση δημιουργώντας έτσι πίεση στα επίπεδα των μισθωμάτων που μπορούν να χρεώσουν οι ιδιοκτήτες.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την εκτίναξη των δαπανών που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες λόγω των υψηλών επιτοκίων δημιουργούν προβλήματα στην κάλυψη των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Ειδικά κάποιες περιφερειακές και κοινοτικές τράπεζες έχουν υψηλή έκθεση σε τέτοια δάνεια, κάτι που συνιστά απειλή για τα οικονομικά τους δεδομένα και άρα για τον κλάδο συνολικά.

Ανάμεσα στις τράπεζες αυτές η Fitch ξεχωρίζει την Flagstar Bank, η οποία συγχωνεύτηκε με την New York Community Bancorp το 2022.

Διαβάστε ακόμη

Κεφάλαια 52 δισ. ευρώ την περίοδο 2024 – 2026 στον κλάδο των κατασκευών

Εφορία: Προς παράταση έως 2 Απρίλιου οι πληρωμές φόρων και δόσεων

Moody’s: Ισχυρό το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες – Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ