Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας Fujitsu έχει «ηθική υποχρέωση» να αποζημιώσει τα θύματα του σκανδάλου των βρετανικών ταχυδρομείων, δήλωσε εχθές Τρίτη 16/1 το αφεντικό του ευρωπαϊκού της βραχίονα.

Μεταξύ του 1999 και του 2015, δεκάδες άνθρωποι που διηύθυναν υποκαταστήματα του κυβερνητικού ταχυδρομείου κατηγορήθηκαν ψευδώς για κλοπή και απάτη, αφού δυσλειτουργίες στο σύστημα πληροφορικής Horizon της Fujitsu έδειξαν λανθασμένα ότι χρήματα -συχνά πολλές χιλιάδες λίρες- είχαν χαθεί από τους λογαριασμούς των υποκαταστημάτων.

Από αυτούς τους λεγόμενους υποδιοικητές ταχυδρομείων, 700 καταδικάστηκαν για ποινικά αδικήματα. Ορισμένοι πέρασαν χρόνο στη φυλακή και για κάποιους ήταν τόσο «βαρύ το φορτίο» της άδικης καταδίκης που αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με τα μέλη των οικογενειών τους.

«Είχαμε σφάλματα και λάθη στο σύστημα και βοηθήσαμε το Ταχυδρομείο στις διώξεις που άσκησε κατά των υποδιοικητών ταχυδρομείων», δήλωσε την Τρίτη ο Peter Patterson, διευθυντής της Fujitsu για την Ευρώπη. «Γι’ αυτό λυπούμαστε ειλικρινά».

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 2.700 νυν ή πρώην υποδιοικητές ταχυδρομείων έχουν λάβει οικονομική αποζημίωση μέσω ενός κυβερνητικού προγράμματος, αν και πολλοί λένε ότι αυτό που έλαβαν δεν ήταν αρκετό. Πολλοί λένε μάλιστα ότι η Fujitsu – μια εταιρεία που αξίζει σχεδόν 29 δισεκατομμύρια δολάρια και η οποία εξακολουθεί να είναι σημαντικός προμηθευτής της βρετανικής κυβέρνησης – θα έπρεπε επίσης να είναι υπεύθυνη για την αποζημίωση των θυμάτων.

«Νομίζω ότι υπάρχει ηθική υποχρέωση για την εταιρεία να συνεισφέρει», δήλωσε ο Patterson στους νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης. «Έχουμε μερίδιο να συνεισφέρουμε και πρέπει να συνεισφέρουμε… στο ταμείο αποζημίωσης για τους υποδιοικητές των ταχυδρομείων».

Το 2020 ξεκίνησε δημόσια έρευνα για να προσδιοριστεί ποια άτομα και οργανισμοί ευθύνονται για το σκάνδαλο. Ο Patterson δήλωσε ότι, μόλις ολοκληρωθεί, αναμένει πλήρως να «συζητήσει την κυβέρνηση» για να υπολογίσουν πόσα θα πρέπει να καταβάλει η Fujitsu ως αποζημίωση. «Δεν μπορώ να υπολογίσω έναν αριθμό γι’ αυτό ακόμα», είπε.

Αποτυχία απονομής δικαιοσύνης

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις καταδίκες ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της δικαιοσύνης στη βρετανική ιστορία.

Το θέμα έχει απασχολήσει τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εδώ και χρόνια και έχει οδηγήσει σε πολλαπλές νομικές υποθέσεις, αλλά μόνο από τότε που ένα τηλεοπτικό δράμα νωρίτερα αυτό τον μήνα επικεντρώθηκε στον τραγικό αντίκτυπο στις ζωές των υποδιοικητών των ταχυδρομείων, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η οργή έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η δημόσια κατακραυγή προκάλεσε την ταχεία αντίδραση της κυβέρνησης: Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει γρήγορα νομοθεσία-ορόσημο για την ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων εκατοντάδων υποδιοικητών ταχυδρομείων.

Μέχρι σήμερα, μόνο για 93 από τους 700 καταδικασθέντες υποδιοικητές ταχυδρομείων έχουν ακυρωθεί οι καταδίκες τους.

Πρώην υποδιοικητές ταχυδρομείων δήλωσαν στο CNN ότι οι ψευδείς καταδίκες για κλοπή και ψευδή λογιστικά στοιχεία προκάλεσαν τεράστια συναισθηματική και σωματική βλάβη, κατέστρεψαν τα προς το ζην, επιβάρυναν τις οικογενειακές τους σχέσεις και τους έριξαν σε σοβαρή και συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία.

Τόσο η Fujitsu όσο και το Ταχυδρομείο είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει το ρόλο τους στο σκάνδαλο και ζήτησαν συγγνώμη από τα θύματα, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το ποιος ήξερε τι, πότε και η βρετανική αστυνομία ερευνά άτομα που εργάζονταν και για τις δύο εταιρείες.

Ο Nick Read, Διευθύνων Σύμβουλος του Ταχυδρομείου, ο οποίος απευθύνθηκε επίσης στους νομοθέτες την Τρίτη, δήλωσε ότι ήταν “δεσμευμένος” να εγκαταλείψει την Horizon. Η εταιρεία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το σύστημα πληροφορικής, αλλά σε μια νεότερη έκδοση από αυτή που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

«Είναι ξεπερασμένο, είναι δυσκίνητο, είναι παλιό – αλλά είναι 25 ετών – αλλά κάνει αυτό που πρέπει να κάνει», δήλωσε. «Θα βγούμε από το Horizon και αυτή είναι η πρόθεσή μας», δήλωσε ο Read.

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζουν όλα στα τεκμήρια διαβίωσης – Έρχεται επανεξέταση και «κούρεμα»

Οικογένεια Τσαντίλη: O «εμφύλιος» και η κρίση έφεραν την παρακμή και τα… σφυριά (pics)

Ρεύμα: Συζητήσεις ΔΕΗ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ