Στην εξάρθρωση ενός στηριζόμενου από τη Μόσχα δικτύου προπαγάνδας που είχε στόχο τη διασπορά πληροφοριών κατά της Ουκρανίας, αλλά και της διασφάλισης επιρροής σε ευρωπαίους πολιτικούς και ευρωβουλευτές, προχώρησαν οι αρχές από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC, του Politico και των Financial Times.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για πιθανές μίζες προς ευρωβουλευτές, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ρωσική επιρροή ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, πληροφορία στην οποία αναφέρθηκε και ο Βέλγος πρωθυπουργός.

«Η Ρωσία προσέγγισε βουλευτές της ΕΕ και μάλιστα τους πλήρωσε για να προωθήσει την ρωσική προπαγάνδα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη βελγική βουλή, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Στο επίκεντρο του δικτύου φέρεται να βρίσκεται ένας ουκρανικής καταγωγής ολιγάρχης με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, που είναι και νονός μιας από τις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μεντβεντσούκ φαίνεται να χρησιμοποίησε ως βασικό εργαλείο τη δημοφιλή ιστοσελίδα «Voice of Europe», που έχει βάση την Πράγα.

Στην υπόθεση, η οποία ξαναζωντάνεψε στη μνήμη των Βρυξελλών το σκάνδαλο του Qatargate, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιέρα Γιούροβα κάνοντας λόγο για πολύ ανησυχητικές αποκαλύψεις, που όμως επιβεβαιώνουν αυτό που υποψιάζονταν ήδη οι Βρυξέλλες για τις τακτικές της Μόσχας.

«Δεν έχουμε τα περιθώρια να είμαστε ένα βήμα πίσω από τον Πούτιν και τον στρατό της προπαγάνδας του. Θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, πως θα χρησιμοποιήσει παραπληροφόρηση και ξένες παρεμβάσεις ως όπλο για να διχάσει την Ευρώπη» υποστήριξε η Γιούροβα, σύμφωνα με το Politico.

H υπόθεση άρχισε ουσιαστικά να ξεδιπλώνεται από την Τσεχία, όπου οι αρχές επέβαλαν κυρώσεις στην Voice of Europe. Η ιστοσελίδα έχει «κατέβει» από χθες, όπως και όλοι οι λογαριασμοί της στα social media.

Αντιστοίχως, οι πολωνικές αρχές ασφαλείας από την πλευρά τους δήλωσαν πως πραγματοποίησαν έρευνες στη Βαρσοβία και τη δυτική Πολωνία, με τοπικά media να υποστηρίζουν ότι κατέσχεσαν περίπου 84.000 ευρώ σε μετρητά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας επιβεβαίωσε την κατηγορία πως ο μεγιστάνας φίλος του Πούτιν «τρέχει μια επιχείρηση ενίσχυσης της ρωσικής επιρροής» από το τσεχικό έδαφος. Μάλιστα, έθεσε τον Μεντβεντσούκ σε «μαύρη λίστα».

Σύμφωνα με τις τσεχικές, τις πολωνικές και βελγικές αρχές, στόχος του δικτύου ήταν να ενισχύσει την ρωσική επιρροή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Ο Μεντβεντσούκ που ξεκίνησε την καριέρα του σαν δικηγόρος πριν καταλήξει μεγιστάνας των media, ασχολήθηκε με την πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν και διατέλεσε επιτελάρχης του τότε Ουκρανού προέδρου, Λεονίντ Κούτσμα. Γρήγορα δε, θεωρήθηκε ως προαγωγός της ρωσικής επιρροής στο Κίεβο.

Το 2013 είχε κατηγορηθεί για το ρόλο αυτό στην Ουκρανία, ενώ το 2021 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέταξε το κλείσιμο των τηλεοπτικών του σταθμών στη χώρα, καθώς κρίθηκε ότι προήγαγαν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Οι ουκρανικές αρχές τον συνέλαβαν τον Απρίλιο του 2022, ήτοι μετά τη ρωσική εισβολή, με την κατηγορία της προδοσίας. Όμως, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, οι Ουκρανοί τον αντάλλαξαν με στρατιώτες τους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μαριούπολη. Έκτοτε θεωρείται ότι διαμένει στη Μόσχα.

Μετά τις αποκαλύψεις, μέλη των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων στην Ευρωβουλή ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας. Μάλιστα, η πρόεδρος της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, Βαλερί Χαγιέρ, ζήτησε με επιστολή της προ την πρόεδρο του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, τη διενέργεια κατεπείγουσας συζήτησης στην Ευρωβουλή, πιθανότατα μετά τις 10 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει με την αύξηση στον κατώτατο μισθό: Τρεις επιπλέον μισθοί για τους εργαζόμενους

Πάουελ (Fed): Δεν χρειάζεται να βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια

Οι 4+1 «Εντολές» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τους νέους επιχειρηματίες (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ