Παρά το ράλι της αμερικανικής αγοράς της τάξης του 30% από τα μέσα Οκτωβρίου, αρκετοί επενδυτές δεν έχουν πειστεί πως έχει ξεκινήσει μία νέα «bull market».

Για τους επενδυτές αυτούς, ο αναλυτής της Fundstrat, Μαρκ Νιούτον, δημιούργησε μία λίστα με όλα τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουν βάρος έτσι ώστε να προβλέψουν εάν υπάρχει επικείμενη διόρθωση στις αγορές.

Σύμφωνα με το Business Insider, ο ίδιος ο Νιούτον είναι αισιόδοξος όσον αφορά τις επενδύσεις σε μετοχές για το β’ εξάμηνο του 2023. Επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του για τον S&P 500 από τις 4.500 στις 4.700 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, υπογραμμίζοντας πως τα περισσότερα από τα «καμπανάκια» αυτά δεν έχουν, ακόμα, σημάνει.

«Οι εποχικές τάσεις παραμένουν αισιόδοξες σε ό,τι αφορά τα προεκλογικά έτη, ενώ οι αγορές έχουν ήδη καταγράψει τα δύο καλύτερα τρίμηνα της τελευταίας τετραετίας. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμώ πως ο Ιούλιος θα είναι και αυτός ανοδικός», επεσήμανε ο Νιούτον.

Από το 1980 και ύστερα, όμως, ο S&P 500 έχει καταγράψει μία μέση intra-year μείωση της τάξης του 14% κάθε χρόνο, ακόμα κι όταν κλείνει το έτος με ετήσια αύξηση. Γι αυτόν το λόγο, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για την περίπτωση πρόκλησης sell-off. 

Αναλυτικά τα 8 σημάδια τα οποία προσφέρουν οι αγορές σε περίπτωση επικείμενης διόρθωσης, σύμφωνα με την Fundstrat:

Κερδοσκοπία και εφησυχασμός

«Αν και ορισμένα γκάλοπ επενδυτών υποδεικνύουν αισιοδοξία, δεν έχουν αγγίξει ακόμα τα επίπεδα κερδοσκοπίας και εφησυχασμού τα οποία είχαν δημιουργηθεί σε προηγούμενες πτώσεις των αγορών», υπογράμμισε ο Νιούτον, υποστηρίζοντας πως οι επενδυτές μπορούν να παρακολουθούν τον δείκτη Fear and Greed Index του CNΝ ή την εβδομαδιαία δημοσκόπηση του ΑΑΙΙ για το επενδυτικό συναίσθημα.

Αμυντικές επιλογές

«Όταν οι μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας, εταιρειών βασικών αγαθών και τα Real estate investment trusts (REITs) καταγράψουν σημαντική ανάπτυξη τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση, προμηνύεται διόρθωση», ανέφερε ο αναλυτής.

Αρνητικό μομέντουμ

«Όταν όλο και λιγότερες μετοχές συμμετέχουν στα ράλι, πρόκειται για ένδειξη προβλημάτων, όπως ακριβώς έγινε το 2020 και το 2021. Μέχρι τώρα, οι mega-cap εταιρείες τεχνολογίας έχουν ηγηθεί του φετινού ράλι», υποστήριξε.

Εποχικές ανακατατάξεις

«Οι αμερικανικές μετοχές αφήνουν πίσω τους τα δύο καλύτερα τρίμηνα των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Το β’ εξάμηνο του 2023, οι αγορές ενδέχεται να καταγράψουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα».

Δείκτες DeMark

«Όταν οι δείκτες TD Combo, TD Sequential 13 εμφανίζονται σε εβδομαδιαία και μηνιαία charts, οι αγορές ενδέχεται να βρίσκονται προ της δημιουργίας διόρθωσης», ανέφερε ο Νιούτον. Σημειωτέον πως οι δείκτες αυτοί βοηθούν τους αναλυτές να μετρήσουν την προσφορά και ζήτηση ενός τίτλου και χρησιμοποιούνται από αρκετούς στρατηγικούς αναλυτές της Wall Street.

Αποσάθρωση των βασικών τομέων

«Όταν τομείς όπως αυτός των χρηματοοικονομικών και της τεχνολογίας αρχίσουν να επιβραδύνονται ή να αναστρέφονται, αναμένεται διόρθωση της ευρύτερης αγοράς».

Υπερβολικές επενδύσεις

Σύμφωνα με τον Νιούτον, «αν και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι επενδυτές έχουν ποντάρει υπερβολικά στις αμερικανικές μετοχές, αυτό υποδεικνύεται μόνο στον $QQQ και όχι στον Dow Jones Industrial Average (DJIA) ή στα εβδομαδιάια ή μηνιαία στοιχεία του Equal-weighted SPX»

Αποκλίσεις

«Οι αγορές είναι υγιείς όταν οι δείκτες αυξάνονται παράλληλα. Όταν υπάρξουν καθυστερήσεις και ανισορροπία, ενδέχεται να προμηνύονται προβλήματα», συμπλήρωσε ο Νιούτον.

Διαβάστε ακόμη

Γρ. Δημητριάδης: Ο «άνθρακας» των δημοσίων ακινήτων, το σχέδιο για ΕΛΤΑ – ΣΤΑΣΥ και η απώλεια των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυτές είναι οι εκπτώσεις – Πόσο θα πληρώνουν τετραμελείς οικογένειες με ΙΧ και τρίτεκνοι (παραδείγματα)

Ο CEO που μεγάλωσε στη φτώχεια και δημιούργησε μια startup 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ