Με δριμύτητα καταδίκασαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με εξαίρεση την Κίνα, η οποία μαζί με τη Ρωσία αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν.

Η Ινδία, προεδρεύουσα της G20, ήταν απρόθυμη σε αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι δυτικές χώρες απείλησαν ότι δεν θα υπογράψουν κείμενο που δεν θα περιελάμβανε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία να εκδώσει ως προεδρεύουσα περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν με δριμύτητα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και ότι επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στο κείμενο που μνημονεύει τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη διατήρηση της ενεργειακής και της επισιτιστικής ανασφάλειας.

«Υπήρξαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές αξιολογήσεις της κατάστασης και των κυρώσεων», αναφέρεται στο κείμενο, σύμφωνα με το Reuters.

Η έκβαση της συνόδου ήταν αντίστοιχη εκείνης του Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ινδονησία είχε εκδώσει τελική διακήρυξη με την παραδοχή της διάστασης απόψεων.

Η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γέλεν, είχε δηλώσει προηγουμένως στο Reuters ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» το τελικό ανακοινωθέν να καταδικάζει τη Ρωσία. Σύμφωνα με πηγές της συνόδου, η Ρωσία και η Κίνα δεν ήθελαν «η πλατφόρμα της G20 να χρησιμοποιηθεί για τη συζήτηση πολιτικών θεμάτων».

Η Ινδία τήρησε ουδέτερη στάση, αποφεύγοντας να επιρρίψει στη Ρωσία την ευθύνη για την εισβολή, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της τροφοδοσίας της με ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ινδία και η Κίνα περιλαμβάνονται στις χώρες που απείχαν κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης (23.2.2023) στον ΟΗΕ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ζήτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τον πόλεμο.

Λίντνερ: «Λυπηρή η στάση που διατηρεί η Κίνα»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Κίνα μπλόκαρε το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20: «Αλλά για μένα είναι περισσότερο σημαντικό ότι όλοι οι άλλοι συμμερίστηκαν μια ξεκάθαρη θέση για το Διεθνές Δίκαιο, την πολυμέρεια και τον τερματισμό του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε επίσης ότι διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την προοπτική προόδου εντός του έτους για την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές των φτωχών χωρών της Αφρικής και της Ασίας. «Υπήρξε ένα προσεκτικό μήνυμα από την Κίνα» για το ζήτημα, δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Διάβαστε ακόμη

Οι θετικοί οιωνοί αλλά και οι 3 προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2023 (γραφήματα)

Κυρώσεις στη Ρωσία: Τι περιλαμβάνει το 10ο πακέτο που υιοθέτησε η ΕΕ

Clinique La Prairie: Το μυστικό της μακροζωίας φωλιάζει στην ομορφότερη πόλη της Ευρώπης