Συναρπαστική αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), με κυρίαρχα θέματα συζήτησης το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και το Ιράν.

Η τριήμερη συνάντηση της Ομάδας των 7 που λαμβάνει χώρα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μπιαρίτς της Γαλλίας, γίνεται εν μέσω έντονων διαφορών για παγκόσμια ζητήματα, με κίνδυνο να δημιουργηθούν περαιτέρω τριγμοί ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Εμάνουελ Μακρόν, ζητά από τους αρχηγούς της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της παιδείας και του περιβάλλοντος και μάλιστα κάλεσε τους ηγέτες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής να συμμετέχουν για να υπάρξει παγκόσμια ώθηση στα ζητήματα αυτά.

Ωστόσο, σε μια ζοφερή εκτίμηση των σχέσεων μεταξύ των -άλλοτε ενωμένων- δυτικών συμμάχων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος, καταγγέλλοντας “άσκοπες διαφωνίες” μεταξύ των μελών του G7.

“Αυτή είναι μια ακόμη συνάντηση κορυφής της G7 που θα είναι μια δύσκολη δοκιμασία ενότητας και αλληλεγγύης του ελεύθερου κόσμου και των ηγετών του”, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συζήτησης.

“Είναι όλο και πιο δύσκολο, για όλους μας, να βρούμε κοινή γλώσσα και ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο τη συνεργασία μας και όχι λιγότερο”, είπε, προσθέτοντας: “Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποκαταστήσουμε την πολιτική μας κοινότητα”.

Μια κρίσιμη σειρά διαφορών και προβλημάτων περιμένουν τους ηγέτες, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώνεται, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να εξουδετερώσουν τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης και η παγκόσμια κατακραυγή αυξάνεται λόγω των παράνομων πυρκαγιών που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο.

Μακρόν: Να αποτρέψουμε την ύφεση

Νωρίτερα ο Μακρόν σε διάγγελμά του και αναφερόμενος στον εμπορικό πόλεμο τόνισε:

«Οι εμπορικές εντάσεις είναι επιζήμιες για ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να πείσω όλους τους εταίρους μας ότι οι εμπορικές εντάσεις είναι ιδιαίτερα κακές για όλους. Πρέπει να επιτύχουμε μια αποκλιμάκωση, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να βάλουμε εμπόδια σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο που ήδη εξελίσσεται παντού».

«Μπορεί να μην επιτύχουμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες από τις οποίες υποφέρουν.

Θα σας ενημερώσω για την πρόοδό μας», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος.

Τραμπ: Έχουμε πολλά κοινά με τον Μακρόν

«Μέχρι στιγμής όλα καλά» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον Εμανουέλ Μακρόν σε γεύμα που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος ενόψει της Συνόδου των G7.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «αναμένει να υπάρξουν πολλές συμφωνίες στις τρεις ημέρες της Συνόδου των G7» λέγοντας ότι «έχει μια πολύ καλή σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο παρά τις διαφωνίες τους».

«Έχουμε κατά βάση πολλά κοινά ο Emmanuel κι εγώ» είπε χαρακτηριστικά ο Trump. «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό, τα πάμε εξαιρετικά μαζί και θα έλεγα ότι έχουμε μια ιδιαίτερη και καλή σχέση».

Τραμπ: Άλλη μια φορά πρωταγωνιστής σε «κακό θέατρο»;

Η γνωστή από το παρελθόν εριστικότητα του Τραμπ σε πολυμερείς συναντήσεις, που είχε ως αποτέλεσμα την άκαρπη κατάληξη της περσινής συνόδου κορυφής των G7, λειτουργεί ως τροχοπέδη για την επίτευξη ουσιαστικής συμφωνίας.

 

Τα πυροτεχνήματα του Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του Charlevoix στον Καναδά πέρυσι ώθησαν τους αναλυτές της εξωτερικής πολιτικής να χαρακτηρίσουν την Ομάδα των Επτά Εθνών ως «G6 + 1».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Τραμπ θα εφαρμόσει τις πολιτικές του για φορολογικές περικοπές και θα πιέσει τους συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του για να αποτρέψουν προβλήματα με την παγκόσμια οικονομία.

Ώρες πριν από την αναχώρηση για το Μπιαρίτς, ο Τραμπ αντέδρασε έντονα στην κίνηση της Κίνας για την επιβολή δασμών στα περισσότερα προϊόντα από την Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι θα προτρέψει τις αμερικανικές εταιρείες να εξετάσουν τρόπους να «κλείσουν» τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Ο Τραμπ επίσης είχε καταφερθεί εναντίον της Γαλλίας και του νέου φόρου στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, απειλώντας να φορολογήσουν το γαλλικό κρασί “όπως δεν το είχαν ξαναδεί ποτέ”. Ο Τουσκ προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί ανάλογα εάν η Ουάσιγκτον στοχεύσει ενάντια στον ψηφιακό φόρο.

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping δεν είναι μεταξύ των Ασιατών ηγετών που προσκλήθηκαν στη διάσκεψη κορυφής του Μπιαρίτς.

Τουσκ: Προτιμώ την Ουκρανία αντί της Ρωσίας στους G7 το 2020

Μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ ότι η Ρωσία θα μείνει εκτός των G7 και στην Σύνοδο του επόμενου χρόνου λόγο της Ουκρανικής κρίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θέλει να προσκαλέσει το 2020 την Ουκρανία, αντί της Ρωσίας.

«Πιστεύαμε ότι θα επεδίωκε την δημοκρατική οδό, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Τουσκ για την αρχική πρόταση προς τη Ρωσία για επανένταξη στην Ομάδα, μετατρέποντάς την σε G8.

«Σήμερα, θα επιχειρήσω να πείσω τους συνομιλητές μου ότι θα ήταν προτιμότερο να προσκληθεί η Ουκρανία, ως προσκεκλημένη φυσικά, στην επόμενη σύνοδο της G7», πρόσθεσε.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ  έχει προτείνει την επιστροφή της Μόσχας.

Ο αστάθμητος παράγων… Μπορίς Τζόνσον

Μία ακόμα προσθήκη στην απρόβλεπτη δυναμική μεταξύ των ηγετών της G7 είναι και η νέα πραγματικότητα σε σχέση με το Brexit, η οποία συνίσταται στην εξασθένηση της επιρροής στην Ευρώπη και στην αυξανόμενη εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ του να μην αποξενώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της Βρετανίας αλλά ταυτόχρονα και να μην εξοργίσει τον Τραμπ και πιθανώς να θέσει σε κίνδυνο τους μελλοντικούς εμπορικούς δεσμούς. Οι Τζόνσον και Τραμπ θα πραγματοποιήσουν διμερείς συνομιλίες την Κυριακή το πρωί.

Παρόλα αυτά, οι διπλωμάτες απέρριψαν την πιθανότητα οι Τραμπ και Τζόνσον να «ενώσουν τα χέρια τους» εναντίον των υπολοίπων, αναφέροντας τη στενή εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας με την Ευρώπη σε ζητήματα όπως το Ιράν, το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

“Δεν θα υπάρξει G5 + 2”, δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της G7.

Ο Τζόνσον είπε πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι η Βρετανία δεν θα αποσυρθεί από τις ευθύνες της στην παγκόσμια σκηνή μετά το Brexit ούτε θα θυσιάσει την πίστη της στην παγκόσμια τάξη.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν προς συμμόρφωση όσων λένε ότι αφότου εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μειώσουν την επιρροή της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή και θα πυροδοτήσουν την ανορθόδοξη και συχνά συγκρουσιακή προσέγγιση της διπλωματίας του Τραμπ.

Αντιδράσεις

Ήδη διαδηλωτές κατά της G7 ξεκίνησαν μια διαμαρτυρία στο Hendaye στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, αλλά κρατήθηκαν μακριά από το Μπιαρίτς από περισσότερους από 13.000 αστυνομικούς με υποστήριξη και από στρατιώτες.

“Οι κορυφαίοι καπιταλιστές ηγέτες είναι εδώ και πρέπει να τους δείξουμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται”, δήλωσε ο Alain Missana, 48 ετών, ηλεκτρολόγος που φορούσε ένα κίτρινο γιλέκο, σύμβολο των αντιδημοκρατικών διαδηλώσεων στη Γαλλία.

“Περισσότερα χρήματα για τους πλούσιους και τίποτα για τους φτωχούς. Βλέπουμε τα δάση του Αμαζονίου που καίγονται και οι πάγοι στην Αρκτική να λιώνουν».

Αμαζόνιος: Φωτιά στον «πνεύμονα» του πλανήτη

Οι ηγέτες της ΕΕ την Παρασκευή πίεσαν τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου για τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Μπολσόναρο είχε προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή σε μια διάσκεψη κορυφής της G20 στην Ιαπωνία τον Ιούνιο και απείλησε να ασκήσει βέτο σε ένα εμπορικό σύμφωνο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Mercosur, του εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής.

Διπλωματική πηγή από τη Γαλλία δήλωσε ότι οι σύμβουλοι των ηγετών των G7 εργάζονται πάνω σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

“Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου – οι πνεύμονες που παράγουν το 20% του οξυγόνου του πλανήτη μας – έχει πάρει πυρκαγιά », έγραψε ο Μακρόν σε tweet.