Σοβαρή και ανεπίλυτη παραμένει η διαμάχη ανάμεσα σε Γαλλία και ΗΠΑ με επίκεντρο την απόφαση που έλαβε η Αυστραλία να ακυρώσει συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ ΛεΝτριάν.

Ωστόσο, ο ίδιος χαρακτήρισε ουσιαστικές τις συνομιλίες στο Παρίσι με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας σε Γάλλους βουλευτές, ο ΛεΝτριάν επισήμανε πως είχε ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται το Παρίσι αυτήν την εβδομάδα.

«Η κρίση είναι σοβαρή, δεν έχει επιλυθεί απλά επειδή επαναλάβαμε τον διάλογο και θα διαρκέσει. Για να εξέλθουμε αυτής θα χρειαστούμε πράξεις και όχι λόγια», τόνισε ο ΛεΝτριάν, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές εργάζονται για την επίτευξη αποτελεσμάτων έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Ανέφερε δε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσουν ξανά στα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε τρία θέματα: Τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής δέσμευσης στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, τη σημασία μιας ισχυρότερης και ικανότερης ευρωπαϊκής άμυνας, αλλά και το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Σάχελ της Αφρικής, που διεξάγονται από ευρωπαϊκές χώρες.

Επιστρέφει στην Καμπέρα ο Γάλλος πρέσβης

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο Γάλλος πρέσβης στην Αυστραλία, τον οποίο είχε ανακαλέσει η Γαλλία μετά την ακύρωση του μεγάλου συμβολαίου αγοράς υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Καμπέρα.

«Ζήτησα από τον πρεσβευτή μας να επιστρέψει στην Καμπέρα με δύο αποστολές: Να συμβάλει στο να επανακαθοριστούν οι όροι της σχέσης μας με την Αυστραλία στο μέλλον […] και να υπερασπιστεί με σθένος τα συμφέροντά μας στην απτή υλοποίηση της απόφασης της Αυστραλίας να βάλει τέλος στο πρόγραμμα των μελλοντικών υποβρυχίων», δήλωσε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Διαβάστε ακόμη

Αμείωτοι οι φόβοι για παγκόσμια ενεργειακή κρίση – Κύμα ακρίβειας σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Société Générale για τις τιμές ενέργειας: H τέλεια καταιγίδα θα μπορούσε να γίνει χειρότερη

Όλαφ Σολτς: Ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες για τον κυβερνητικό συνασπισμό