Ο όρος “άνευ προηγουμένου” χρησιμοποιείται συχνά τους τελευταίους μήνες, αλλά η τρέχουσα άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας είναι πραγματικά μοναδική: ποτέ άλλοτε οι τιμές της ενέργειας δεν είχαν αυξηθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα, επισημαίνει η γαλλική Société Générale. Και βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες μέσα στο φθινόπωρο – οι θερμοκρασίες είναι ακόμη ήπιες. Ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν ήδη να περιορίσουν τις επιπτώσεις. Η ταχεία έγκριση του Nord Stream 2 θα μπορούσε να φέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά ο επερχόμενος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο θα είναι το κλειδί. Συνολικά, εξακολουθεί η Société Générale να βλέπει ανοδικούς κινδύνους για τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας κατά τους επόμενους μήνες.

Γιατί αυξάνονται ιδιαίτερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας;

Με απλά λόγια: λόγω των βασικών εμπορευμάτων καυσίμων. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ ο άνθρακας σημειώνει επίσης ράλι. Όμως, με το φυσικό αέριο να υπερέχει έναντι του άνθρακα, το κόστος αλλαγής καυσίμου – και συνεπώς το CO2 – αυξάνεται επίσης. Οι τιμές ανεβαίνουν επίσης στις ΗΠΑ καθώς και στην Ευρώπη.

Γιατί αυξάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου;

Η ισχυρή ζήτηση στην Ασία και οι συνθήκες χαμηλής υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Βραζιλία απομακρύνουν τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ευρώπη, η οποία αποτελεί την αγορά εξισορρόπησης για το παγκόσμιο LNG. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, πολλές ασιατικές χώρες δεν διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις για το LNG, όπως αέριο από αγωγούς ή αποθήκευση. Ο ανταγωνισμός για την προμήθεια συχνά εξαντλείται στην τιμή – δηλαδή ποιος το θέλει περισσότερο. Ο άλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι λιγότερες ρωσικές εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 19,3 δισ. κυβικά μέτρα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021 σε σύγκριση με το 2019. Στις ΗΠΑ – με τέσσερις εβδομάδες να απομένουν για την περίοδο έγχυσης – τα επίπεδα αποθήκευσης είναι επίσης πολύ χαμηλά.

Κινεζική ενεργειακή κρίση

Η έντονη εγχώρια ζήτηση και οι περιορισμοί στην εξόρυξη άνθρακα έχουν οδηγήσει σε σοβαρή ενεργειακή έλλειψη με διακοπές ρεύματος και περιορισμούς στον εφοδιασμό. Όταν η Κίνα έχει έλλειψη ενέργειας, ο κόσμος το γνωρίζει, εξηγεί η Société Générale. Ο άνθρακας από 228 δολάρια ανά τόνο και ο άνθρακας Cal-22 ($175/t) από το Newcastle της Αυστραλίας έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα. Ο ευρωπαϊκός άνθρακας API#2 δεν έχει φθάσει ακόμη σε ιστορικά υψηλά, αλλά πλησιάζει γρήγορα σε αυτά.

Τι λένε οι προθεσμιακές καμπύλες και οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης;

Η προθεσμιακή καμπύλη για το φυσικό αέριο TTF υποθέτει επί του παρόντος ότι οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα 90 €/MWh μέχρι τον Μάρτιο του 2022, πριν αρχίσει μια διαδικασία ομαλοποίησης από τον Απρίλιο του 2022. Το συμβόλαιο Cal-23 διαπραγματεύεται στα 32 €/MWh – εξακολουθεί να είναι 50% πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του συμβολαίου Cal-1. Το συμβόλαιο Cal-25 διαπραγματεύεται στα 21,40 €/MWh, ακριβώς σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Το API#2 συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο και το συμβόλαιο Cal-25 εξακολουθεί να είναι 15% πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η στρέβλωση της αγοράς TTF είναι γιγαντιαία, υποδεικνύοντας σημαντικό όγκο δικαιωμάτων αγοράς σε ακραία επίπεδα άσκησης. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το αμερικανικό φυσικό αέριο, όπου εκτιμά η Société Générale ότι το 69% του συνολικού ανοικτού ενδιαφέροντος αφορά σε δικαιώματα αγοράς και όχι σε δικαιώματα πώλησης. Η νέα ζήτηση δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνει κάποια σημαντικά στοιχήματα σε ακραίες τιμές.

Nord Stream 2

Η ταχεία έγκριση του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή και την ΕΕ θα μπορούσε να φέρει προσωρινή ανακούφιση. Η Ρωσία και η Ευρώπη ήταν σε θέση να διαχωρίσουν τις διαφορές τους στο παρελθόν – το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθούσε να ρέει προς την Ευρώπη ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Έτσι, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί δεν θα πρέπει να είναι δυνατή μια ρεαλιστική λύση, διαβλέπει η Société Générale.

Ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο θα είναι το κλειδί

Ωστόσο, ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, ο οποίος απέχει ακόμη πολύ. Σε μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που είναι ήδη σφιχτή, η Société Générale βλέπει ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να είναι στραμμένοι προς τα πάνω.

Διαβάστε ακόμη:

Ούλριχ Χέρμαν (Next e.go): Μέσω δημόσιας εγγραφής η χρηματοδότηση του εργοστασίου

Κίνηση «ματ» απ’ την Delivery Hero (efood) στη λιανική – Eξαγοράζει kiosky’s και delivery.gr

Euroxx: Παραμένει θετική για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ παρά το σοκ στην αγορά ενέργειας