Σε επαγρύπνηση δήλωσε πως παραμένει η Τζάνετ Γέλεν δεδομένων των καθοδικών ρίσκων που απειλούν την παγκόσμια οικονομία με φόντο τις συνεχιζόμενες πιέσεις που ασκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η πρόσφατη αστάθεια στον τραπεζικό κλάδο.

Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ξεκαθάρισε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σαφώς σε καλύτερη θέση από ότι είχε προβλεφθεί το περασμένο φθινόπωρο, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έχουν σταθεροποιηθεί και οι πιέσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν επίσης καταλαγιάσει.

Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε, όπως ισχυρίστηκε, το πλαφόν που αποφασίστηκε από την ΕΕ και το G7 προς το ρωσικό αργό που έπαιξε ρόλο στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, ενώ παράλληλα πέτυχε το στόχο του που ήταν να μειωθούν τα παχυλά ενεργειακά έσοδα του Κρεμλίνου.

Αναφερόμενη ειδικά στην αμερικανική οικονομία και την απειλή του υψηλού πληθωρισμού, η κυρία Γέλεν παραδέχτηκε πως οι πληθωριστικές πιέσεις εμμένουν, παρά το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί κάπως το τελευταίο εξάμηνο, ενώ την ίδια ώρα η αγορά εργασίας διατηρεί την ισχυρή της εικόνα.

Η αμερικανική οικονομία

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, η κυρία Γέλεν επεσήμανε πως ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος παραμένει σταθερός, με υψηλή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα, ενώ και το παγκόσμια χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό χάρη στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί μετά την μεγάλη κρίση του 2008.

Η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, στο πλαίσιο των οποίων θα αυξηθεί και η επόπτευση των μικρών και μικρομεσαίων τραπεζών. Ωστόσο η αγορά παραμένει επιφυλακτική, γεγονός που παραδέχτηκε και η ίδια η Αμερικανίδα υπουργός δηλώνοντας πως παραμένει σε εγρήγορση για τα καθοδικά ρίσκα που υπάρχουν στον κλάδο.

Για τον ίδιο λόγο, όπως εξήγησε, βρίσκεται σε τακτική συνεργασία με τους ξένους ομολόγους της προκειμένου να παρακολουθούν στενά τις τραπεζικές εξελίξεις, που θα βρεθούν στο επίκεντρο τόσο των επίσημων όσο και ανεπίσημων συνομιλιών στην εαρινή σύνοδο ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εξάλλου, διεθνή όργανα όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και η εποπτική τραπεζική αρχή της Επιτροπής της Βασιλείας έχουν θέσει επί τάπητος την ανάγκη να εντοπιστούν και να καλυφθούν τα όποια αδύναμα σημεία υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, όπως για παράδειγμα με τη λειτουργία των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε ακόμη 

Πέθανε ο εκδότης και επιχειρηματίας Γεώργιος Μπόμπολας

Tupperware: Τα ταπεράκια παύουν να είναι «made in Greece» – Αντίστροφη μέτρηση για το λουκέτο του εργοστασίου στη Θήβα