«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο εκδότης και κατασκευαστής Γεώργιος Μπόμπολας. Ο επιχειρηματίας άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ιασώ το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, όπου νοσηλευόταν για οκτώ ημέρες έπειτα από κάταγμα ισχύου που είχε προκληθεί από πτώση πριν από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση την Παρασκευή 7 Απριλίου, μετά την οποία νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου από την οποία εξήλθε σήμερα, οπότε και μεταφέρθηκε σε δωμάτιο.

Ο εκλιπών αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 στις 13:00 στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Γιώργος Μπόμπολας γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά με καταγωγή από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Ο πατέρας του ήταν αντάρτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση. Συνελήφθη σε ηλικία 14 ετών από τους Γερμανούς επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους στην Καστέλλα. Συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΕΠΟΝ.

Αριστούχος της Ιωνιδείου και αργότερα του Πολυτεχνείου, ίδρυσε το 1977 την κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ. Στην πορεία οι δραστηριότητές του επικεντρώθηκαν στις κατασκευές, την ενέργεια και τα ΜΜΕ, ενώ το 1999 δημιουργήθηκε ο όμιλος Ελλάκτωρ που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ.

Το 1981 δημιούργησε την πρωτοποριακή για την εποχή πολύχρωμη εφημερίδα ταμπλόιντ «Εθνος», που συνδέθηκε με το τότε ορμητικό ρεύμα της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλαξε το προφίλ του μέχρι τότε παραδοσιακού εκδότη. Οκτώ χρόνια αργότερα ακολούθησε η ανάληψη, μαζί με άλλους παραδοσιακούς εκδότες, της για πρώτη φορά προσωρινής άδειας για τη λειτουργία ιδιωτικής τηλεόρασης. Στο πλαίσιο των εκδοτικών δραστηριοτήτων του δημιουργήθηκε η Πήγασος Εκδοτική, στην οποία ανήκαν ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Channel (κατά 25%, έως τον Νοέμβριο του 2019, έπειτα από την εξαγορά του σταθμού εξ ολοκλήρου από την Alter Ego Mass Media Α.Ε., του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη), οι εφημερίδες Έθνος και Ημερησία (έως το 2017), και μια σειρά ιστοσελίδων και περιοδικών εντύπων.

Κατείχε επίσης ποσοστό του Καζίνο της Πάρνηθας, καθώς και ποσοστά στην Αττική Οδό και τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική.

Tο 2015 αποσύρθηκε από την προεδρία της «Πήγασος», με νέο πρόεδρο τον γιο του, Φώτη Μπόμπολα.

«Βασικός μέτοχος»

Μια μεγάλη δοκιμασία για τον Γ. Μπόμπολα και την αυτοκρατορία του ήταν η απόφαση, της τότε κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει στην ρύθμιση του βασικού μετόχου, με σκοπό να εμποδίσει την εταιρεία από την συμμετοχή της στους διαγωνισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις, στις οποίες κυριάρχησε για τουλάχιστο δύο δεκαετίες. Μια υπόθεση που ταρακούνησε τις πολυσχιδείς  μιντιακές και κατασκευαστικές δραστηριότητες του ομίλου αλλά κέρδισε με τη συμβολή της ΕΕ το 2005, η οποία τελικά απέρριψε το νόμο του βασικού μετόχου.

Το 2018 που επήλθε η οριστική ρήξη με την οικογένεια Καλλιτσάντση, η οποία ανέλαβε το τιμόνι του ομίλου μετά από πολύχρονες διαφωνίες και συγκρούσεις προσπάθησε να πείσει τον παλιό και στενό του συνεργάτη Δημήτρη Κούτρα να παραμείνει στην Ελλάκτωρ μαζί με το γιο του Λεωνίδα  Μπόμπολα, με στόχο να προσπαθήσουν να πάρουν πίσω την εταιρεία. Όμως ο κ. Κούτρας αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές του και να επενδύσει στην Ιντρακάτ κάτι που όπως λένε άνθρωποι που ήταν εκείνη την περίοδο κοντά του, τον είχε στενοχωρήσει.
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας προσπάθησε να επιστρέψει στην  διοίκηση της εταιρείας συμμαχώντας το 2020, με την Ολλανδική πλευρά για την αλλαγή διοίκησης. Όμως παρά τις μετοχικές ανακατατάξεις που ανέκυψαν η παραμονή του στην εταιρεία είχε βραχύ βίο καθώς μέσα σε λίγους μήνες αποχώρησε.

Η αγάπη και το πάθος του Γιώργου Μπόμπολα για την εταιρεία παρέμεινε άσβηστο ακόμη και μετά την αλλαγή διοίκησης το 2021, όταν η εταιρεία πέρασε στα χέρια της Reggeborgh Invest. O ιδρυτής της εταιρείας μέχρι και πριν μια περίπου μια διετία διέθετε δικό του γραφείου στην Ελλάκτωρ, το οποίο επισκεπτόταν τακτικά.

Η αλλαγή σκυτάλης

Tον Ιούλιο του 2017, o Γεώργιος Μπόμπολας και ο γιος του Φώτης σφραγίζουν και το δικό τους τέλος από την αυτοκρατορία των εκδόσεων και της τηλεόρασης με την έξοδο από τον Πήγασο και την Τηλέτυπος. Το οικοδόμημα στον Τύπο που έκανε πανίσχυρη την οικογένεια Μπόμπολα για τέσσερις δεκαετίες εξανεμίζεται.

Το δημιούργημα του Γιώργου Μπόμπολα και μιας μεγάλης μορφής της δημοσιογραφίας, του Αλέκου Φιλιππόπουλου περνά στον Ιβάν Σαββίδη και στην  εταιρεία Dimera τα σήματα των εφημερίδων «Εθνος» και «Εθνος της Κυριακής», αντί τιμήματος 3 εκατ. ευρώ, και μαζί περίπου το 20% των μετοχών στην Τηλέτυπος που πουλάει ο γιος του Φώτης Μπόμπολας, αιφνιδιάζοντας όχι μόνο τους υπόλοιπους μετόχους του καναλιού, αλλά και τις τράπεζες που είχαν ενέχυρο τις μετοχές έναντι δανείων.

Με τα δάνεια του Πήγασου, που εκείνη την περίοδο υπολογίζονται σε πάνω από 160 εκατ. ευρώ, από τα οποία περισσότερα από 100 εκατ. ήταν δίχως εξασφαλίσεις, η θηλιά στον λαιμό της οικογένειας είχε αρχίσει να σφίγγει και οι ρευστοποιήσεις συμμετοχών αποτελούσαν το τελευταίο σωσίβιο. Ο δρόμος για την απώλεια του συγκροτήματος έχει ανοίξει και η καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες επιταχύνει τις εξελίξεις.

Το φθινόπωρο του 2013, αποχαιρέτισε τη σύζυγό του Άννα, έπειτα από 50 χρόνια κοινής ζωής. Με καταγωγή από τα Σφακιά, η ζωγράφος σύζυγό του, ανέλαβε να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια, λειαίνοντας τις αντιθέσεις, τις έντονες διαφωνίες και τους καβγάδες του Γιώργου Μπόμπολα με τον γιο του Φώτη, στον οποίο είχε δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον τομέα της ενημέρωσης.

Μια δυναμική γυναίκα, «μια αφοσιωμένη σύζυγος, ένας στέρεος και αταλάντευτος οικογενειακός σύνδεσμος που μεγάλωσε μόνη τα τρία παιδιά της». Αυτό εξηγεί και την ετεροχρονισμένη ενασχόληση με την τέχνη της ζωγραφικής, την οποία ακολούθησε με πάθος σε αρκετά μεγάλη ηλικία, μεταφέροντας στον καμβά, όπως η ίδια είχε περιγράψει, τον εσωτερικό της κόσμο. Οι τραγικές συμπτώσεις για την οικογένεια θα έχουν όμως και συνέχεια, καθώς δύο μήνες αργότερα ο γαμπρός του Γιώργου Μπόμπολα, ο 52χρονος Λουκάς Γιαννακούλης, σύζυγος της πολυαγαπημένης του κόρης Mαρίας, αφήνει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας ύστερα από ένα σοβαρό ατύχημα σε αγώνες ταχύτητας.

Η ανακοίνωση του ΙΑΣΩ

Απεβίωσε ο Γιώργος Μπόμπολας

Σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε σήμερα το πρωί ο Γιώργος Μπόμπολας μετά από νοσηλεία 8 ημερών στην Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ. Ο Γιώργος Μπόμπολας νοσηλεύτηκε μετά από κάταγμα ισχίου για το οποίο υπεβλήθηκε σε χειρουργείο την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023. Λόγω των πολλαπλών οργανικών προβλημάτων, ο ασθενής νοσηλεύτηκε και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Διαβάστε ακόμη

Μέτρα-ανάχωμα στο «μπαράζ» αυξήσεων στα επιτόκια (πίνακες)

Νίκος Σταθόπουλος: Γιατί η BC Partners έδωσε €250 εκατ. στα ΙΕΚ Ακμή (pic)

Πώς άλλαξε χέρια το μεγάλο ακίνητο του «Soleto» σε ένα από τα πιο εμπορικά σημεία της Γλυφάδας (pics)