Τα τρένα της Eurostar φαίνεται ότι επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες, προκειμένου να περάσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ηπειρωτική Ευρώπη (και το αντίστροφο), καθώς το καθημερινό χάος στα αεροδρόμια δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών. 

Η Eurostat, η οποία ελέγχει τη σιδηροδρομική γραμμή στο Κανάλι της Μάγχης, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των πελατών έχει αυξηθεί στο 70% των προ-πανδημίας επιπέδων, παρότι προσφέρει το 75% των δρομολογίων του 2019.

«Τα μπίζνες ταξίδια έχουν επιστρέψει ταχύτερα απ’ ότι περιμέναμε» επιβεβαίωσε ο εμπορικός διευθυντής Φρανσουά λε Ντόουζ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι» πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η «εικόνα» οφείλεται στο χάος που επικρατεί στα μεγάλα αεροδρόμια της βόρειας Ευρώπης, όπου δεκάδες έως εκατοντάδες πτήσεις ακυρώνονται κάθε ημέρα, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. 

Ήδη, μάλιστα, οι διοικήσεις αρκετών αεροδρομίων, όπως του Χίθροου και του Γκάτγουικ, έχουν επιβάλλει πλαφόν στον αριθμό των επιβατών και των πτήσεων που μπορούν να εξυπηρετήσουν.   

Η Eurostat ελέγχει το 80% της αγοράς για τις διαδρομές Λονδίνο – Παρίσι και Λονδίνο – Βρυξέλλες, ενώ επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο και στη διαδρομή Λονδίνο – Άμστερνταμ.  

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ναύλωσης περισσότερων τρένων, προκειμένου να καλύψει την υψηλή ζήτηση, ιδίως εφόσον συνεχιστεί το μορατόριουμ στις αεροπορικές πτήσεις.  

Το βασικό πρόβλημα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, όπως προαναφέρθηκε, είναι οι μαζικές ελλείψεις προσωπικού. Τι ακριβώς συνέβη; Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι διοικήσεις προχώρησαν σε πολυάριθμες απολύσεις, λόγω των περιορισμών στα αεροπορικά ταξίδια.

Σήμερα, όμως, που η ζήτηση έχει αποκατασταθεί και ο κλάδος έχει επανέλθει στην ομαλότητα, υπάρχει σαφής δυσκολία επανα-πρόσληψης των εργαζομένων, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν στραφεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι προσφέρουν μονιμότητα και μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια. Έτσι, πολλοί αερολιμένες αδυνατούν να βρουν προσωπικό, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλων κενών.