Διεθνή

Γιατί οι αεροπορικές χαμηλού κόστους θα επιβιώσουν το 2021

  • newsroom


Το πλεονέκτημα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και οι εκτιμήσεις για το πόσο μπορεί αυτό να διαρκέσει

Το 2020, η επιβατική κίνηση στις αεροπορικές εταιρείες μειώθηκε κατά 67% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής ταξιδιωτικών δεδομένων, Cirium.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν τα έξοδα τους ακόμη και κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα. Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να δώσουν μια μικρή οικονομική ανάσα ωστόσο, αρκετές αεροπορικές εταιρείες δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Συνολικά 48 αεροπορικές εταιρείες κήρυξαν πτώχευση κατά τη διάρκεια του 2020.

Η ελπίδα παρόλα αυτά φαίνεται πως έρχεται από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που ως επί το πλείστον εκτελούν εσωτερικά δρομολόγια. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που θα μπορούσαν να ανακάμψουν γρηγορότερα σε σύγκριση με άλλες αεροπορικές.

Ο Ceo της Frost & Sullivan, ανέφερε ότι υπάρχει σχετική ανάκαμψη σε εσωτερικές γραμμές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. «Πιστεύω ότι οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν ισχυρή παρουσία στις εγχώριες πτήσεις βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, τουλάχιστον έως ότου αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και ανοίξουν και πάλι τα σύνορα», δήλωσε στο CNBC τον Δεκέμβριο.

Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων εταιρειών κυρίως διότι έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, πως αυτό το θετικό κλίμα δεν θα κρατήσει για πάντα. Με τα σύνορα κλειστά ίσως για αρκετό καιρό ακόμη είναι λογικό πως ούτε οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους θα μπορούν να τα βγάζουν πέρα για πολύ καιρό ακόμη. Πιθανότατα να δούμε πολύ περισσότερες εταιρείες να κηρύσσουν πτώχευση κατά τη διάρκεια του 2021.

Η διεθνής ένωση αεροπορικών μεταφορών (IATA) εκτίμησε τον Δεκέμβριο ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα σημειώσουν συνολικές απώλειες ύψους 118,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020 ενώ η καθαρή ζημιά για το 2021 υπολογίζεται στα 38,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα είναι δύσκολο πριν το 2025 να καταφέρουμε να φτάσουμε τα προ-πανδημικά επίπεδα αεροπορικών ταξιδιών.

 

Διαβάστε ακόμη:

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα – Τι αλλάζει για click away

Εντάσσονται και τα ξενοδοχεία στο μέτρο επιδότησης για αγορά θερμαντικών σωμάτων

Netflix: Οι μυστικοί κωδικοί και πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε «κρυμμένες» ταινίες και σειρές

Απόρρητο Απόρρητο