Lockdοwn: Να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα το Σάββατο και να ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα σαββατοκύριακα και στην Αττική, όπως και στις άλλες «κόκκινες» περιοχές εισηήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, σε μια συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε από τις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Παράλληλα, κατέλεξαν στην πρόταση το λιανεμπόριο και στην Αττική να λειτουργεί μόνο με click away, ενώ συμφώνησαν στο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Σύμφωνα με το protothema, oι λοιμωξιολόγοι -στην ίδια συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από διαφωνίες και εντάσεις- συμφώνησαν στην υπαγωγή της Πάτρας, της Χαλκίδας και του Αγίου Νικολάου Λασιθίου σε καθεστώς «σκληρού» τοπικού lockdown. Επίσης, για επιπλέον 15 ημέρες θα παραμείνουν στο καθεστώς του τοπικού lockdown Μύκονος και Σαντορίνη: Μάλιστα, θα γίνει ακόμη αυστηρότερο, καθώς οι ειδικοί εισηγούνται διακοπή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων τέθηκε στην κρίση της κυβέρνησης και οι αποφάσεις που θα λήφθηκαν ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, περίπου, στις 19.30 – το απόγευμα της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις που επρόκειτο να γίνουν στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας καθυστέρησαν λόγω των διαφωνιών στην επιτροπή των ειδικών.

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Σκληρό lockdown για τις «κόκκινες» περιοχές – όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη – με κλειστά καταστήματα και περιορισμούς στις μετακινήσεις, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας από το υπουργείο Υγείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για νέα, πιο αυστηρά μέτρα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στη πρωτεύουσα χειροτερεύουν καθημερινά και δείχνουν ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.

Οι καινούργιοι περιορισμοί θα είναι σε ισχύ από αύριο 6 Φεβρουαρίου για Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα και είναι οι εξής:

  • Τα μέτρα ισχύουν από τις έξι αύριο το πρωί του Σαββάτου, έως τις 15 Φεβρουαρίου.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα
  • Κλειστά όλα τα καταστήματα τα Σαββατοκύριακα
  • Mόνο click away στα καταστήματα από Δευτέρα έως Παρασκευή
  • Ανοιχτά τα Γυμνάσια. Τηλεκπαίδευση για τα Λύκεια
  • Τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά το Σάββατο, ενώ για τα Σαββατοκύριακα αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών.
  • Τις καθημερινές παρένουν ανοιχτά τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Στις «κόκκινες» από αύριο εντάσσονται οι περιοχές: Ρέθυμνο, Πήδνα Κολινδρού, Δυρφίων Μεσσαπίων, Ανδραβίδας και Τεμπών.

Επιπρόσθετα των παραπάνω, ιδιαίτερα επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση στους δήμουςΘήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης. Στην Πάτρα η αύξηση αγγίζει το 53%.

Στις παραπάνω περιοχές θα ισχύσουν από αύριο το πρωί στις 6 τα εξής επιπλέον μέτρα:

-Αναστέλλεται η λειτουργία λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, προσωπικών υγιεινής, ΚΤΕΟ και πρακτορείων ΟΠΑΠ.

-Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. Ανοιχτά μόνο σε Μύκονο και Θήρας.

-Αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων και εκκλησιών, καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Νωρίτερα, η ενημέρωση ξεκίνησε με την καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν συνολική επιδείνωση της κατάστασης: Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, τα νέα κρούσματα είναι κυρίως στις ηλικίας 25- 44 ετών, ενώ μεγάλη είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά. Βασικό ρόλο παίζουν οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια, όπως είπε η ίδια. Ειδικά για την Αττική, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε πως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στην Αττική στα 4.400. Ειδικά για τα σχολεία, είπε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να τηρούν σχολιαστικά τα μέτρα και παράλληλα να εμβολιαστούν.

Αμέσως μετά, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο. Μίλησε για τάση υποχώρησης της επιδημίας και ειδικότερα για επιβράδυνση του ρυθμού της στην Ευρώπη, από την περασμένη εβδομάδα.  Ειδικά για την Ελλάδα όμως, παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, η οποία φθάνει το 50%. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο κ. Μαγιορκίνης επέμεινε στην τήρηση της «κοινωνικής φούσκας», της επαφής δηλαδή, με λίγα και συγκεκριμένα άτομα. Η κόπωση αναδεινύεται παράγοντας επιδείνωσης της κατάστασης, όπως είπε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη 

Δεν τα «βρίσκουν» Εθνική – Hines για το mall της Πειραιώς 

Netflix: Οι μυστικοί κωδικοί και πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε «κρυμμένες» ταινίες και σειρές 

ΟΛΘ: Οι 5 υποψήφιοι για την 6η προβλήτα