Το ενδεχόμενο επιστροφής στο click away για τα καταστήματα σε όλη την χώρα εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, την στιγμή που η αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική, απομακρύνει ως φαίνεται το γενικό άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την προσεχή Δευτέρα.

Μέγαρο Μαξίμου και αρμόδιοι υπουργοί αναμένουν το πακέτο προτάσεων της Επιτροπής των ειδικών για να καταλήξουν στον «οδικό χάρτη», τον οποίο θα ανακοινώσει αύριο το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιάς. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στα κυβερνητικά στελέχη ότι η αναχαίτιση ενός πιθανού τρίτου κύματος που προς το παρόν αντιμετωπίζουν λόγω μεταλλάξεων του ιού άλλες χώρες είναι πρώτη προτεραιότητα κι ότι πρέπει να γίνουν εγκαίρως όποιες παρεμβάσεις χρειαστούν-  αυτό για τους καλά γνωρίζοντες σημαίνει ότι δεν αποκλείεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες να «τραβήξει» το «χαρτί» ενός νέου σκληρού απαγορευτικού ή της λογικής του ακορντεόν . Χαρακτηριστική του κλίματος και του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι και η πριν από λίγο εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Αναφερόμενος στις επιδημιολογικές εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε στέλνοντας το σχετικό μήνυμα ότι:  «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό πλάνο για τον εμβολιασμό (έκανε αναλυτική ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους) ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για το γραφειοκρατικό πλέγμα της Κομισιόν λέγοντας ότι «η ΕΕ είναι «πολύ μεγάλη δύναμη για να μην μπορεί να ασκεί την απαραίτητη επιρροή ή και πίεση στις μεγάλες εταιρείες για να είναι συνεπείς με το  χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στο οποίο είχαν δεσμευτεί». Και πρόσθεσε στον ίδιο τόνο: «Χαίρομαι διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά, με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων. Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με την χώρα μας είπε απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει, δίχως σπατάλες, και προχωρά την εκστρατεία εμβολιασμού με βάση τη στρατηγική που έχει καταστρώσει, καθώς έως σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 221.000 εμβολιασμοί. «Ολοκληρώνεται η πρώτη δόση στους υγειονομικούς, στα κέντρα ηλικιωμένων, στους άνω των 85 ετών, αρχίζει ο κύκλος της δεύτερης δόσης, τώρα εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή κατηγορία από 80 έως 84 ετών, εμβολιάζονται όμως και οριζόντια οι κάτοικοι των μικρών νησιών. Χθες ξεκίνησε η δράση στο Καστελόριζο, με την ευθύνη, την εποπτεία και την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκεί στα μικρά μας νησιά θα εμβολιάσουμε το σύνολο των κατοίκων οι οποίοι θέλουν και επιθυμούν να εμβολιαστούν», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκλεισε με την δέσμευση ότι: «Όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται. Και μάλιστα η Ελλάδα και ο Καναδάς είναι από τις χώρες που έχουν σήμερα να επιδείξουν μία πολύ θετική στατιστική και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστες συνολικές απώλειες εμβολίων».

Για τα ζητήματα της Οικονομίας και την χθεσινή έκδοση 10ετούς ομολόγου, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά επιτυχημένη έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές». «Απέφερε ακόμα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ποτέ οποιοδήποτε κρατικό ομόλογο. Ελάχιστα πάνω από το 0,8%. Είναι απόδειξη της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα αλλά και την πολιτική της», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα διατεθούν με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών και πάντα με δικαιοσύνη. «Είναι ένα ποσό το οποίο θα προστεθεί σε όσα ήδη δαπανά η πολιτεία για να ενισχύσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, κάτι που όπως έχουμε πει θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Προσοχή, όμως, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν. Δεν θα ξοδευτούν. Θα κατανεμηθούν γενναία αλλά όχι αλόγιστα. Κυρίως με δικαιοσύνη. Όσα πρέπει, σε όποιους πρέπει, όταν και όπως πρέπει». Καθοριστικής σημασίας θεωρείται και η αναφορά του σε δύο προεκλογκές δεσμεύσεις της ΝΔ που, όπως υποστήριξε,  γίνονται πράξη παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία: η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους αυτοαπασχολούμενους, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος ο πρωθυπουργός μιλώντας για το σύνολο της ατζέντας του σημερινού υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε:

– Στην αλλαγή του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της αυτοδιοίκησης. Από τις τοπικές εκλογές του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων.και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου.

– Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που θέτουν κανόνες ευνοώντας εξαγωγές ελληνικής παραγωγής.

– Στο νέο πλαίσιο για την εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών που εκσυγχρονίζεται επιτρέποντας να αρχίσει η εκμάθηση των νέων παιδιών όσων θέλουν να γίνουν οδηγοί από την ηλικία των 17 ετών αντί των 18 που ισχύει σήμερα.

– Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που φέρνει σημαντικές αλλαγές, ρυθμίσεις που εναρμονίζονται τα εδώ δεδομένα με βάση την ολιστική μελέτη την οποία είχαμε ζητήσει από την UEFA και τη FIFA, ρυθμίσεις που αναδιαρθρώνουν κατηγορίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όπως και τις λέσχες φιλάθλων και ουσιαστικά επανιδρὐουν την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού ώστε να υπηρετήσει τον πραγματικό της ρόλο.

Διαβάστε ακόμη:

Ντουμπάι: «Πακέτο» πολυτελών διακοπών μετά εμβολιασμού

Tα νέα χρονικά ορόσημα για την Aegean

Υπουργείο Ενέργειας: «Πράσινο φως» για επενδυτικά σχέδια – Τι προβλέπεται για τον Αστέρα