Στα 72 του χρόνια, ο Μπεν Κόεν μπορεί μεν να φαντάζει ένας καλοπροαίρετος, γηραιότερος κύριος με γυαλάκια, αλλά όταν μιλάει για την παιδική του ηλικία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τη σχετίζει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο τόνος του αλλάζει, γίνεται πιο σοβαρός.

«Είχα αυτή την εικόνα δύο αντιμέτωπων χωρών με τα νέα τους, υπερσύγχρονα όπλα. Πίσω από αυτές είναι οι πολίτες των χωρών αυτών οι οποίοι υποφέρουν λόγω έλλειψης κοινωνικής πρόνοιας, έλλειψης τροφίμων, έλλειψης κατοικιών. Είναι κάτι τρελό. Η διπλωματική προσέγγιση με βάση την απειλή της πιθανής καταστροφής είναι κάτι το χαζό».

Ο μεγιστάνας του παγωτού δραστηριοποιείται με τέτοια θέματα εδώ και πολλές δεκαετίες, κατακρίνοντας την πολέμια στάση της Ουάσιγκτον προς τον υπόλοιπο κόσμο. Δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, όμως, σύμφωνα με το Politico, η στάση του αυτή έχει λάβει μία νέα, ηθικά αμφισβητήσιμη, μορφή.

Ο Κόεν ο οποίος δεν βρίσκεται πια στο διοικητικό συμβούλιο της Ben & Jerry’s δεν είναι μόνο ένας από τους πιο επιτυχημένους Αμερικανούς επιχειρηματίες του τελευταίου αιώνα αλλά και ηχηρός εκπρόσωπος της αριστεράς ο οποίος, όμως, τίθεται κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστελνε τα τανκ του στο Κίεβο, ο Κόεν δε τον κατέκρινε, αλλά αγόρασε ολοσέλιδη διαφήμιση στους New York Times κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την «προβοκατόρικη» στάση τους.

Μετά από μήνες πυραυλικών επιθέσεων σε σπίτια αμάχων από τον ρωσικό στρατό και μετά από τις αποδεδειγμένες εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού από Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Μπούτσα, ο Κόεν δημιούργησε και χρηματοδότησε βραβείο δημοσιογραφίας με το οποίο επαίνεσε τον νικητή για την «αποκάλυψη των πραγματικών στόχων της Ουάσινγκτον στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίοι είναι η αλλαγή ηγεσίας στο Κρεμλίνο».

Τον περασμένο Μάιο, ο Κόεν υποστήριξε το άρθρο του ακαδημαϊκού Τζέφρι Σακς ο οποίος υποστήριξε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία έγινε λόγω προκλήσεων της Δύσης» και κάλεσε προς «διαπραγματεύσεις για ουδετερότητα της Ουκρανίας και άρσης της επεκτατικότητας του ΝΑΤΟ».

Ακτιβιστής

Πως λοιπόν, δεδομένης της αποδεδειγμένης βαναυσότητας των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να συνεχίζει να υποστηρίζει το αφήγημα της ρωσικής κυβέρνησης;

Ο Κόεν υποστηρίζει πως το πρώτο πολιτικό του ξύπνημα οφειλόταν στο τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν «Masters of War» αλλά και στην ομιλία του Άιζενχαουερ το 1953 όταν ο Αμερικανός στρατιωτικός και Πρόεδρος προειδοποίησε κατά της δημιουργίας μίας «εξοπλιστικής κούρσας» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Για τον πρώην συνεργάτη του Κόεν στη Ben & Jerry’s, Πιερ Φεράρι, «η κοσμοθεωρία του Κόεν δημιουργήθηκε στα νιάτα μας, όταν περίπου 500.000 νέοι Αμερικανοί είχαν σταλεί στο Βιετνάμ χωρίς κανένα λόγο και, όπως όλα έδειξαν, απλά συνέχισαν να τρέφουν την βιομηχανία του πολέμου αυτή. Οι εμπειρίες του έχουν επηρεαστεί ανεπιστρεπτί από τα παλαιότερα λάθη των ΗΠΑ».

Η πολιτική ήταν μέρος του brand Ben & Jerry’s από τότε που αυτός και ο συνεργάτης του Τζέρι Γκρίνφιλντ ξεκίνησαν να πουλούν παγωτά από ένα εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο το 1978. 

Η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν ένας από τους κύριους σκοπούς των δύο συνεργατών, ενώ και οι δύο υποστήριζαν πως οποιαδήποτε επιχείρηση πρέπει να στηρίζει την κοινωνία στην οποία βασίζεται.

Στα τέλη της δεκαετίας των ‘80s και τις αρχές των ‘90s με παγωτά όπως το Cherry Garcia (από τον κιθαρίστα των Grateful Dead, Τζέρι Γκαρσία) και το Peace Pop, η Ben & Jerry’s άνοιξε μαγαζί στην ρωσική βορειοδυτική πόλη του Πετροζαβόντσκ το 1992 έτσι ώστε «να δημιουργήσει μία γέφυρα μεταξύ του καπιταλισμού και του κομμουνισμού».

Ακόμα και όταν η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Unilever το 2000, συνέχισε την φιλανθρωπική της δράση αυτή για διάφορους σκοπούς. Πιο πρόσφατα, τέθηκε ανοιχτά κατά του Προέδρου Τραμπ, ενώ ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Παλαιστίνη, κάτι το οποίο οδήγησε τους Γκρίνφιλντ και Κόεν σε απευθείας νομική διαμάχη με την Unilever. Ο Κόεν δραστηριοποιείται κοινωνικά ακόμα και τώρα. Πρόσφατα, μάλιστα, συνελήφθη έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λόγω της διαμαρτυρίας του κατά της δίωξης του ακτιβιστή και εκδότη των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Η κοσμοθεωρία του Μπεν

Για τον Κόεν, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι τραγωδία, αλλά φυσικό επακόλουθο της επέκτασης των ΝΑΤΟϊκών συνόρων. Την κοσμοθεωρία του αυτή μοιράζονται και πληθώρα άλλων προοδευτικών μέσων ενημέρωσης και ακαδημαϊκών και φιλοσόφων.

Ο Κόεν υποστηρίζει πως η επέκταση αυτή ακόμα και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης οφείλεται μόνο στην οικονομική ευκαιρία που αυτή αποτελεί για την αγοραπωλησία νέων οπλικών συστημάτων. Όπως τονίζει και ο ίδιος, «δεν υποστηρίζω τη Ρωσία. Δεν υποστηρίζω την Ουκρανία. Υποστηρίζω τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη».

Παρά τις αθετημένες υποσχέσεις του ΝΑΤΟ για τον αφοπλισμό, παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών ακροαριστερών δημοσιογράφων οι οποίοι πολλές φορές φτάνουν να έχουν τόσο αντικυβερνητικό μίσος που αρνούνται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Πούτιν, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Kyiv School of Economics και πρώην Ουκρανός ΥΠΟΙΚ, Τιμοφέι Μιλοβάνοφ, «όλοι έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν ό,τι θέλουν. Δεν έχει, όμως, σημασία τι υποσχέθηκε το ΝΑΤΟ το 1990 και τι έκανε από τότε. Το μόνο που έχει σημασία είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Μπούτσα, όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της εισβολής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τις πραγματικές επιπτώσεις του πολέμου εάν δεν τις ζήσουν. Είναι εύκολο να κάνουν λάθος όταν κάθονται ασφαλείς σε σαλόνια πανεπιστημίων, περικυκλωμένοι από συντρόφους που αντηχούν κάθε σκέψη τους. Προσκαλώ οποιουσδήποτε από τους ανθρώπους που πιστεύουν πως το ΝΑΤΟ δε θα πρέπει να έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επισκεφτούν τη χώρα και να δουν με τα δικά τους μάτια τι γίνεται».

Διαβάστε ακόμη 

Δεν «τραβάνε» οι ρυθμίσεις: 1 στους 4 «άφησε» με το καλημέρα τις 72 έως 120 δόσεις

Τα πύρινα μυστήρια του Εβρου, το west coast του Τσίπρα, η Royal Suite της Μ.Β. για τον Ζελένσκι, οι μνηστήρες του Κωτσόβολου, η Αττική Οδός και ο Χόλτερμαν

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί τα «απομεινάρια» της ΒΕΛ Ηπείρου (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ