Διεθνή

Γιατί τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορεί να γίνουν… ναρκοπέδιο

  • newsroom


Από την απαρχή της πανδημίας η ιδέα του πιστοποιητικού αυτού κυκλοφορεί γενικώς. Μετά τον εμβολιασμό του, ένας πολίτης θα μπορεί να έχει μαζί του το πιστοποιητικό το οποίο θα επιτρέπει τα ταξίδια ή την πρόσβαση σε υπηρεσίες οι οποίες παραμένουν κλειστές για τους ανεμβολίαστους. 

Οταν η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα τα πλάνα της για ένα “ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η βιομηχανία του τουρισμού άρχισε να αναθαρρεύει.

Από την απαρχή της πανδημίας η ιδέα του πιστοποιητικού αυτού κυκλοφορεί γενικώς. Μετά τον εμβολιασμό του, ένας πολίτης θα μπορεί να έχει μαζί του το πιστοποιητικό το οποίο θα επιτρέπει τα ταξίδια ή την πρόσβαση σε υπηρεσίες οι οποίες παραμένουν κλειστές για τους ανεμβολίαστους.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό αυτό, το οποίο αποφεύγει τον χαρακτηρισμό “διαβατήριο”, θα βασιζόταν σε ένα πανευρωπαϊκό ψηφιακό σύστημα, πιθανώς μέσω της χρήσης μιας εφαρμογής. 

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε πως αυτή η πανευρωπαϊκή προσέγγιση θα «μπορέσει, σταδιακά, να αποκαταστήσει την ελεύθερη μετακίνηση» στο μπλοκ, ενώ υπογράμμισε πως «αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την επιρροή των παγκόσμιων στάνταρ, βασιζόμενοι στα ευρωπαϊκά στάνταρ της προσωπικής προστασίας δεδομένων».

Αρκετές εταιρείες και οργανισμοί ανά τον κόσμο προσπαθούν εδώ και μήνες να συστήσουν τέτοια διαβατήρια.

Η ΙΒΜ συνεργάζεται με την πολιτεία της Νέας Υόρκης για τη δημιουργία ψηφιακού “πάσου” μέσω της χρήσης τεχνολογίας blockchain, μέσω του οποίου θα επαληθεύεται η ανοσία, ενώ η Walmart, της οποίας τα καταστήματα είναι και κέντρα εμβολιασμού, υποστηρίζει την ιδέα. 

Οι Apple και Google πρόσφατα συνεργάστηκαν για τη δημιουργία εφαρμογής που ανιχνεύει τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Η ΕΕ από την πλευρά της ανέφερε πως ο ΠΟΥ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους τεχνολογικούς γίγαντες για κάτι τέτοιο, αλλά ο Οργανισμός έχει αρνηθεί πως έχει προσεγγίσει τις εταιρείες. 

Με τον εμβολιασμό να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, η πιθανότητα αυτών των πιστοποιητικών έχει γίνει στόχος αρκετών βιομηχανιών.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Οι βιομηχανίες του τουρισμού και των αεροπορικών που βρέθηκαν στη δίνη μιας τεράστιας κρίσης λόγω του κορωνοϊού είναι -προφανώς- οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τέτοιων πιστοποιητικών. Η ΙΑΤΑ έχει ήδη λανσάρει το “ταξιδιωτικό πάσο” από το τέλος του 2020 ενώ ξεκίνησε το πιλοτικό της πρόγραμμα σε συνεργασία με την Singapore Airlines

Η εφαρμογή η οποία αρχικά απλά έδειχνε το αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα επεκταθεί για να αποδεικνύει τον εμβολιασμού, σύμφωνα με την Κάθριν Καζίνσκα της IATA. 

Η Καζίνσκα προσέθεσε πως η ΙΑΤΑ δεν υποστηρίζει το πλάνο υποχρεωτικού εμβολιασμού για τα ταξίδια, αλλά η βιομηχανία βλέπει την εφαρμογή ως ένα εργαλείο για το “άνοιγμα” των διεθνών πτήσεων. Το σύστημα θα ενσωματωθεί με την εφαρμογή της ίδιας της Singapore Airlines αλλά θα πρέπει να υπάρχει γενικότερο πλάνο για το λανσάρισμα των διαφορετικών εφαρμογών πιστοποίησης, σύμφωνα με δήλωση της Καζίνσκα στο CNBC.

Λόγω των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που θα εμπεριέχονται στις εφαρμογές, οποιαδήποτε εφαρμογή προκαλεί ανησυχίες για την προστασία τους. Η ΙΑΤΑ συνεργάζεται με την Evernym, μια εταιρεία blockchain η οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ερυθρό Σταυρό. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οποιοδήποτε σύστημα «θα εμπεριέχει μόνο τις αναγκαίες πληροφορίες» συμπεριλαμβανόμενων των δεδομένων για τον εμβολιασμό ή το τεστ, αλλά και μια μοναδική μορφή ταυτοποίησης για τον χρήστη.

Εμπόδια δεοντολογίας

Η Νικόλ Χασούν, καθηγήτρια στο Binghamton University η οποία ειδικεύεται στη δεοντολογία της δημόσιας υγείας ανέφερε πως το μαζικό λανσάρισμα τέτοιων εφαρμογών χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη.

Αφού τα εμβόλια διαχέονται σε συγκεκριμένους ανθρώπους, οποιαδήποτε πιστοποιητικά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εξαιρέσεις στους κανόνες και να μην διακρίνουν κατά ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν λόγους υγείας για τους οποίους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Γι αυτό και η πρόταση της ΕΕ δεν βασίζεται μόνο στα εμβόλια, αλλά και στα αρνητική τεστ. 

Μια άλλη ανησυχία αποτελεί το γεγονός πως τα εμβόλια είναι σχετικά νέα. Αν και τα στοιχεία από χώρες όπως το Ισραήλ είναι πολλά υποσχόμενα, περισσότερα δεδομένα είναι αναγκαία για την επιβεβαίωση της ύπαρξης ανοσίας και της πρόληψης μετάδοσης μεταξύ των εμβολιασμένου και μη εμβολιασμένου πληθυσμού.

Η Χασούν υπογράμμισε πως τα πιστοποιητικά θα πρέπει να παρέχονται σε όλους ανεξαιρέτως οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα ανισότητας τα οποία ήδη έχουν γίνει φανερά κατά τη διάρκεια της παρούσας καμπάνιας εμβολιασμού. Για την ΕΕ, η οποία ήδη έχει “ανοιχτό μέτωπο” με την AstraZeneca για τα εμβόλια, ο χρόνος περνά και η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει. 

Το πλαίσιο εφαρμογής του πιστοποιητικού θα χρειαστεί μια γρήγορη  και εμβαθυμένη ματιά, αλλά και σωστή υιοθέτηση και διαχείριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν εάν η Ευρώπη θέλει να αποφύγει άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι. 

Διαβάστε περισσότερα 

Lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο από 5 Απριλίου – Τι ισχύει για μετακινήσεις εκτός δήμου (vid) 

Μέτρα στήριξης: Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ, δώρο Πάσχα, μειώσεις ενοικίων – Δηλώσεις Σταϊκούρα (vid) 

Στο Costa Navarino το πρώτο ευρωπαϊκό «Mouratoglou Tennis Center»