Ελλάδα

Lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο από 5 Απριλίου – Τι ισχύει για μετακινήσεις εκτός δήμου (vid)

  • newsroom


Με αυστηρά μέτρα και ραντεβού η μετάβαση στα καταστήματα, καθώς και με τη μέθοδο click away και click inside - SMS στο 13032 για μετάβαση στα μαγαζιά - Εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα τα οποία θα παραμείνουν κλειστά - Τι ισχύει από 3 Απριλίου

Την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, σ’ όλη την επικράτεια, με τη χρήση των μεθόδων του click away και του click inside, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο υφυπουργός οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα SMS στο 13032, έχοντας περιθώριο τριών ωρών να ολοκληρώσουν τις αγορές τους, ενώ στα καταστήματα θα επιτρέπεται η είσοδος ενός πελάτης ανά 20 τετραγωνικά μέτρα.

Από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου εξαιρούνται τα πολυκαταστήματα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά. Ταυτόχρονα, από το Σάββατο 3 Απριλίου, και για κάθε Σαββατοκύριακο, επιτρέπονται εκ νέου οι διαδημοτικές μετακινήσεις, υπό συγκεκριμένους όρους.. Εν ολίγοις, θα επιτρέπεται η μετάβαση με Ι.Χ. ή άλλο μέσο για τον κωδικό 6.

«Ναι» στις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Επιτρέπεται λοιπόν από Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με χρήση ενός κωδικού άπαξ για 3 ώρες. 1 πελάτης / 25 τ.μ.», ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης από το Σάββατο, μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται με κωδικό 6 (τρία άτομα ή ανά οικογένεια) η διαδημοτική μετακίνηση.

«Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακρυά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά και «οι εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας».

Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση των επιστημόνων προχωρά σε προσαρμογή των μέτρων. Με δεδομένη την κούραση, το νέο μείγμα των μέτρων με περιορισμούς και επιτήρηση, θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα πάρτι». Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση», τόνισε αρχικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Προβληματισμός για την επιδημιολογική εικόνα

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έλαβε πρώτος τον λόγο και περιέγραψε την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα. Όπως είπε, «έχουμε συζητήσει με τον Νίκο Χαρδαλιά για την βόρεια Ελλάδα για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση εκεί». «Οι άνθρωποι της υγείας και της Πολιτικής Προστασίας σας φρόντισαν και σας φροντίζουν κάτω από εξαιρετικά κρίσιμες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό σας τη στιγμή της ανάγκης και τη στιγμή της μάχης» είπε ο κ. Κικίλιας. Όπως είπε 100.000 υγειονομικοί και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο πλευρό τους επιτέλεσαν και επιτελούν ύψιστο καθήκον.

Διαβάστε ακόμη:

Μέτρα στήριξης: Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ, δώρο Πάσχα, μειώσεις ενοικίων – Δηλώσεις Σταϊκούρα (vid)

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Αυτά είναι τα σημαντικότερα έργα – Πού θα μοιραστούν τα €32 δισ.

Διόδια: Πώς θα πληρώνουμε – Τι αλλάζει

Απόρρητο Απόρρητο