Οι προειδοποιητικές «κωδωνοκρουσίες» για μια επανάληψη της φούσκας των dot-com παραβλέπουν πολλές βασικές διαφορές μεταξύ της εποχής εκείνης και των σημερινών ράλι, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής επενδύσεων της Julius Baer σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times.

Σε αντίθεση με το 1999, το τρέχον συνεχιζόμενο ράλι δεν υποκινείται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από εκείνες που παρατηρήθηκαν στις αρχές του αιώνα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιβ Μπονζόν.

«Είναι αλήθεια ότι από τεχνικής άποψης, η τοποθέτηση των επενδυτών μοιάζει εξαιρετικά τεταμένη και οι θύλακες της αμερικανικής αγοράς πλησιάζουν σε κατάσταση υπερβολικών επενδύσεων (overbought)», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ωστόσο, οι αναλυτές οι οποίοι προχωρούν σε συγκρίσεις με τη φούσκα των dot-com, κάνουν λάθος».

Ο ίδιος τονίζει πως μέχρι το σκάσιμο της φούσκας του 1999, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε χαλαρώσει την πολιτική της κατά 75 μονάδες βάσης, ως απάντηση σε μια κρίση υποτίμησης ενός ασιατικού νομίσματος. Αυτό, με τη σειρά του, έδωσε ώθηση στην έξαρση των μετοχών των εταιρειών dot-com, παρέχοντας στις αγορές μια άφθονη ένεση ρευστότητας.

Συγκριτικά με πριν από 25 περίπου χρόνια, το σημερινό ράλι ακολουθεί την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της Fed και δεν είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής προσφοράς ρευστότητας, όπως υποστηρίζει ο Μπονζόν.

Όπως αναφέρει το Business Insider, από τον Μάρτιο του 2022, το επιτόκιο της Fed αυξήθηκε κατά 525 μονάδες βάσης και η προσφορά Μ2 στις ΗΠΑ εξακολουθεί να συρρικνώνεται με ρυθμό 2,3% σε ετήσια βάση.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως υπογράμμισε, οι επενδυτές δεν έχουν αυξημένη «όρεξη» για ριψοκίνδυνες επενδύσεις όπως οι μετοχές αυτές, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες δεν μπορούν να διογκώσουν τεχνητά την κερδοφορία τους. 

Ως εκ τούτου, η ανησυχία για τις τιμές που απορρέει από την άνοδο των σημερινών κορυφαίων μετοχών πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης (mega-cap) δεν έχει κανένα νόημα, καθώς το ράλι αυτό καθοδηγείται από τα ισχυρά κέρδη και τα σταθερά εταιρικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου-ρεκόρ των καθαρών κερδών.

Στοιχεία όπως οι μελλοντικοί δείκτες τιμής προς κέρδη υποδεικνύουν ότι οι μετοχές των dot-com ήταν υπερδιπλάσια διογκωμένες σε σχέση με τις «Υπέροχες Επτά», κορυφαίες μετοχές του σημερινού S&P 500

Ο Μπονζόν ξεκαθάρισε, επίσης, πως δεν υπάρχουν ενδείξεις φούσκας στους δείκτες τιμής προς κέρδη.

«Οι επενδυτές που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι υπερτιμημένες προεξοφλούν σιωπηρά ότι οι δείκτες ελεύθερης ρευστότητας, οι οποίοι έχουν βελτιωθεί απότομα τις τελευταίες δεκαετίες, θα επιστρέψουν στον μακροπρόθεσμο ασθενέστερο μέσο όρο τους», δήλωσε, υποστηρίζοντας πως «αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς την πλήρη αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης και των φορολογικών συντελεστών των αμερικανικών επιχειρήσεων».

«Συνολικά, η ανθεκτικότητα της χρηματιστηριακής αγοράς απέναντι στην ομαλοποίηση των επιτοκίων υποδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα των σημερινών αποδόσεων της αγοράς μετοχών. Δεν πρόκειται για μια επανάληψη της φούσκας του 1999», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Βιργινία Βεντουράκη: Απειλείται ξανά με σφυρί η μεζονέτα στη Φιλοθέη (pic)

Τράπεζα Πειραιώς: Τη διάθεση του 27% αποφάσισε το ΤΧΣ – Πάνω από €4 δισ. οι προσφορές 

Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ ύψους 1,8 δισ. στην Apple

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ