Βάσει πρόσφατης ανάλυσης της Goldman Sachs, οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου δεν είναι τόσο σημαντικοί, εάν κανείς μελετήσει τις βασικές αρχές οι οποίες διέπουν τον εν λόγω τομέα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, «οι επιπτώσεις της απροσδόκητης απόφασης του ΟΠΕΚ+ όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου αλλά και οι κλυδωνισμοί που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη τραπεζική κρίση έχουν, πια, περιοριστεί. Μελετούμε από κοντά τις επιπτώσεις στην αμερικανική αγορά πετρελαίου αφού αυτή εξαρτάται από την κεφαλαιακή ρευστότητα και επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου ορισμένες τοπικές τράπεζες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Πιστεύουμε πως η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες αυτές θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην εγχώρια παραγωγή πετρελαίου αν δεν προκληθεί μία γενικευμένη και σημαντική τραπεζική κρίση».

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως το μερίδιο των ασφαλισμένων καταθέσεων των περιφερειακών τραπεζών αυτών κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο του 70%.

Παράλληλα, υποστηρίζουν πως το τραπεζικό χρέος αποτελεί λιγότερο από το 5% του ισολογισμού του τομέα εξορύξεων, ενώ οι παραγωγοί πετρελαίου έχουν πρόσβαση σε διαφοροποιημένες γραμμές πίστωσης. Επιπροσθέτως, ο τομέας αυτός βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά τη χρηματοδότηση των κεφαλαιουχικών δαπανών (capex) με υψηλά ποσοστά ρευστότητας και ρεκόρ χαμηλό ποσοστού μόχλευσης. 

Παρ’ όλα αυτά, οι μακροπρόθεσμες, έμμεσες επιπτώσεις μίας νέας τραπεζικής κρίσης ενδέχεται να αποδειχθούν σημαντικότερες. Η τραπεζική κρίση του Μαρτίου η οποία συνέπεσε με την παράλληλη σημαντική μείωση των εκτιμήσεων των capex των πετρελαϊκών, οδήγησε σε sell-off στην αγορά πετρελαίου, ενώ οποιαδήποτε νέα μείωση των τιμών του «μαύρου χρυσού» και των κεφαλαιακών ροών θα μπορούσε να αυξήσει την εξάρτηση των παραγωγών από τις τράπεζες .

Σε γενικό επίπεδο, η GS υποδεικνύει μία θετική πορεία της αγοράς πετρελαίου. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να προχωρήσουν σε long ή short τοποθετήσεις στο πετρέλαιο, αφού η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί ενός είδους «στρες τεστ» της αγοράς.

Εν κατακλείδι, η κατάρρευση τραπεζών η οποία δε θεωρείται πιθανή δεδομένης της παρέμβασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δε θα πλήξει τις τιμές του πετρελαίου. Αυτό που θα καταλήξει στη μείωση των τιμών αυτών θα είναι η έμμεση δημιουργία αποπληθωριστικών πιέσεων λόγω ενός τέτοιου γεγονότος, αφού η αγορά θα εκτιμήσει εκ νέου πρώιμη αναστολή της στρατηγικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed

Διαβάστε ακόμη:

Βαρύ «πλήγμα» για τη Euronext – Αποχωρεί η μεγαλύτερη εισηγμένη της Ιρλανδίας

Μύκονος: Οι πλειστηριασμοί και οι αυθαιρεσίες που… βγάζουν μάτι (pics)

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο