Αρκετά προϊόντα σοκολάτας Kinder, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς σοκολατένιου αβγού, ανακαλούνται σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία λόγω επιδημίας σαλμονέλας.

Η Ferrero λέει ότι κατάφερε να εντοπίσει την προέλευση της επιδημίας σαλμονέλας σε ένα φίλτρο στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Arlon του Βελγίου. Το φίλτρο, στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών, έχει πλέον αφαιρεθεί.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το θέμα και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις αρχές για τη συνεχιζόμενη συνεργασία και τις συστάσεις. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια των τροφίμων και κάθε βήμα που έχουμε κάνει καθοδηγείται από τη δέσμευσή μας στη φροντίδα των καταναλωτών», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Τουλάχιστον 134 περιπτώσεις κρουσμάτων έχουν αναφερθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων , κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

«Το ξέσπασμα χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια. Με βάση συνεντεύξεις με ασθενείς και αρχικές αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες, συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας έχουν εντοπιστεί ως η πιθανή οδός μόλυνσης. Οι προσβεβλημένες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί μέσω προηγμένων τεχνικών μοριακής τυποποίησης. Καθώς αυτή η μέθοδος δοκιμής δεν εκτελείται τακτικά σε όλες τις χώρες, ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην εντοπιστούν», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Περαιτέρω έρευνες διεξάγονται από τις αρχές δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα, για να εντοπιστεί η αιτία και η έκταση της μόλυνσης και να διασφαλιστεί ότι τα μολυσμένα προϊόντα δεν διατίθενται στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr