Διεθνή

H Τουρκία απειλεί την Αίγυπτο: Μείνετε μακρυά από τη Λιβύη

  • newsroom


Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου μίλησε έξω από τα δόντια σε διαδικτυακή εκδήλωση ευρωπαϊκού think tank

Η Τουρκία προειδοποίησε την Αίγυπτο να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη δυνάμεων στη Λιβύη, λέγοντας ότι αυτό απειλεί να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Τις δηλώσεις έκανε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μέρες αφότου το κοινοβούλιο της Αιγύπτου έδωσε το πράσινο φως για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για την υποστήριξη του Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει το ανατολικό κομμάτι της χώρας. Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου που δίνει στην κυβέρνηση την εντολή – ή την άδεια – για την αποστολή αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Λιβύη είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγική», είπε σήμερα ο Καλίν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τo European Policy Center, think tank με έδρα της Βρυξέλλες. «Θα είναι μια επικίνδυνη στρατιωτική περιπέτεια για την Αίγυπτο».

Η Αίγυπτος έχει ανησυχήσει αφότου ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ επέκτεινε τον έλεγχό του σε μεγαλύτερα τμήματα της λιβυκής επικράτειας. Αυτά τα εδαφικά κέρδη για τον Σάρατζ ήρθαν μετά την τουρκική στρατιωτική υποστήριξη.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός της χώρας του είναι σε θέση να αντιστρέψει την κατάσταση εάν οι κυβερνητικές δυνάμεις δοκιμάσουν να καταλάβουν τη πόλη Σύρτη, την παραλιακή πόλη που φιλοξενεί τερματικούς σταθμούς εξαγωγής λιβυκού πετρελαίου.