Τέλος στις εμπορικές πληρωμές από επιχειρηματικούς πελάτες προς και από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία βάζει η HSBC, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (08.09.2023), προχωρώντας σε πιο αυστηρούς περιορισμούς, πέρα από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, οι παγκόσμιες δραστηριότητες της οποίας εκτείνονται στην Κίνα και τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις και οι εμπορικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν παγκοσμίως στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που την υποστηρίζει στενά, καθιστούν τη λειτουργία της «όλο και πιο δύσκολη».

«Κατά συνέπεια, καταλήξαμε στην απόφαση να περιορίσουμε τις εμπορικές πληρωμές από πελάτες της εταιρικής μας οντότητας προς ή από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μέσω της HSBC», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματικοί πελάτες της HSBC έχουν ενημερωθεί πως η τράπεζα δεν σκοπεύει πλέον να επεξεργάζεται αυτές τις πληρωμές, κάτι που θα αρχίσει να εφαρμόζεται παγκοσμίως από αυτόν τον μήνα.

Όπως ανέφερε η ιαπωνική υπηρεσία οικονομικών ειδήσεων Nikkei, που δημοσίευσε πρώτη την είδηση νωρίτερα την Παρασκευή, η σχετική έκθεση της HSBC ανέφερε πως οι πελάτες της στο Χονγκ Κονγκ έχουν ενημερωθεί ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν εκεί από τις 27 Οκτωβρίου.

Η HSBC έχει ανακοινώσει και την έξοδό της από τη Ρωσία, ωστόσο η προγραμματισμένη πώληση στην τοπική Expobank έχει καθυστερήσει και παράλληλα εκκρεμεί η τελική έγκριση των ρυθμιστικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022 η Δύση μπλόκαρε την πρόσβαση πολλών ρωσικών τραπεζών στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, με τις Sberbank και VTB να αναγκάζονται να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ωστόσο, δεν έχουν κοπεί όλοι οι δεσμοί με τη Ρωσία, ενώ συνεχίζεται και το εμπόριο, αν και με μειωμένους ρυθμούς. Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες οι UniCredit και Raiffeisen Bank International, ξακολουθούν να έχουν εκεί έχουν μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η Κίνα έχει εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς μαζί της.

Διαβάστε ακόμη

Μανφρέντι Λεφέβρ: «Tα σχέδια για την Crystal περιλαμβάνουν την Ελλάδα ως αγαπημένο προορισμό κρουαζιέρας»

Στη δίνη της δολοφονίας στο Blue Horizon η Attica Group

Βιομηχανική παραγωγή: Δυναμικό ξεκίνημα για Γαλλία και Ισπανία στο τρίτο τρίμηνο (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ