Με χαμηλές προσδοκίες για μια ουσιαστική βελτίωση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων διεξάγεται η Σύνοδος Ευρώπης – Κίνας που αρχικά επρόκειτο να γίνει στην Λειψία αλλά τελικά θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της πανδημίας.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκτιμά πως η Κίνα γίνεται πιο ισχυρή. «Η άνοδός της είναι εντυπωσιακή και προκαλεί τον σεβασμό αλλά και πολλά ερωτήματα και φόβους» λέει ο ίδιος.

Οι συζητήσεις του 2019 για σύσφιξη εμπορικών σχέσεων έμειναν στα χαρτιά και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τις δύο πλευρές.  Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν το εμπόριο και η οικονομία, η κλιματική αλλαγή και ο κορωνοϊός.

Ο επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κίνα, ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Ρέινχαρτ Μπούτικοφερ εξηγεί με ποιο τρόπο θωρακίζεται η Ευρώπη: «Θα περιέγραφα την κατάσταση λέγοντας πως η Ευρώπη μαθαίνει το μάθημά της πώς να είναι λιγότερο αφελής και πιο ισχυρή και να υπερασπίζεται τις δικές μας αξίες και τα δικά συμφέροντα».

Ένα από τα δύσκολα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων είναι αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Μέρκελ αναμένεται να θίξει την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ καθώς εκτιμάται ότι κατά την γερμανική προεδρία θα ολοκληρωωθεί ο μηχανισμός κυρώσεων παγκοσμίως για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παρά τα προβλήματα όμως η σχέση της Ευρώπης με την Κίνα υπάρχει και έχει δυναμική.

Το Politico xαρτογραφεί αυτή την σχέση με διαγράμματα που αποτυπώνουν την οικονομική αλλά πολιτισμική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας χώρας που περιγράφει ως «διαπραγματευτικό εταίρο», «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο».

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη

Μετά από μια και πλέον δεκαετία σταθερών αυξήσεων, οι άμεσες ξένες επενδύσεις από την Κίνα στην Ευρώπη μειώθηκαν για τρία συνεχόμενα χρόνια.Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μακράν ο πιο σημαντικός προορισμός για το κινεζικό χρήμα αλλά οι επενδύσεις σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα ξεχωρίζουν σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους.

Ενώ οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία υπήρξαν παραδοσιακοί αποδέκτες κινεζικών επενδύσεων, τα τελευταία χρόνια έχουν δει τα κεφάλαια να ρέουν προς σκανδιναβικές χώρες της ΕΕ όπως η Φινλανδία και η Σουηδία.

Ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα

Οι οικονομικές σχέσεις είναι αμφίδρομες. Η Γερμανία και η Γαλλία πρωτοστατούν. Όμως μικρότεροι παίκτες όπως η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία δεν είναι πολύ πίσω. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 19 % των αγαθών που εισάγονται στην ΕΕ. Η Κίνα είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγής αγαθών από το μπλοκ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

 

Η σχέση μεταξύ Ευρώπης και Κίνας δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές διαδραματίζουν επίσης ρόλο. Η Κίνα διατηρεί ένα παγκόσμιο δίκτυο εκπαιδευτικών και πολιτιστικών οργανισμών προώθησης που ονομάζονται Ινστιτούτα Κομφούκιου.


Η Ευρώπη φιλοξενεί επίσης μεγάλο αριθμό Κινέζων φοιτητών που φοιτούν στα πανεπιστήμια της. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης στην προσέλκυση μεταπτυχιακών φοιτητών, που φιλοξενεί περισσότερο ως ποσοστό του πληθυσμού σε σχέση με τις επόμενες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών από την Κίνα στην Ευρώπη ανά εκατομμύριο πληθυσμού.