Ενόσω η αγορά ετοιμάζεται να χάσει περίπου 3 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από τον Απρίλιο, κάτι που έχει οδηγήσει τις τιμές του αργού σε επίπεδα άνω των 110 δολαρίων ανά βαρέλι, η λύση στο πρόβλημα φαίνεται ότι βαραίνει τις πλάτες μίας και μόνο πετρελαϊκής εταιρείας.

Της Saudi Aramco, της μεγαλύτερες εταιρείας πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, η οποία –υπό την κλιμακούμενη πίεση της Δύσης- καλείται να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές, προκειμένου να καλύψει το κενό του ρωσικού πετρελαίου και να μην δημιουργηθούν περαιτέρω αναταράξεις στις τιμές της αγοράς. 

Ήδη αρκετοί traders έχουν προχωρήσει σ’ ένα άτυπο εμπάργκο προς το ρωσικό πετρέλαιο, παρότι επισήμως μόνο οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και -εν μέρει- το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα στον ενεργειακό τομέα της Μόσχας. Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμα των παραπάνω χωρών και να σταματήσει και επισήμως την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Saudi Aramco, κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης την Κυριακή, δεσμεύτηκε να αυξήσει τις επενδύσεις στα κοιτάσματα αργού κατά 50% μέσα στο 2022, σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό που δημιουργείται από τη μείωση της ρωσικής παραγωγής. Η κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες επενδύσεων στα 40 έως 50 δισ. δολάρια έναντι 31,9 δισ. δολαρίων το 2021, ενώ περαιτέρω άνοδος αναμένεται έως τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.  

Ερωτηθείς, πάντως, αν η ενεργειακή εταιρεία θα αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αναπληρώσει τα επικείμενα κενά στην αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νασέρ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα πράξει καθ’ υπόδειξη του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. 

Σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, βέβαια, διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής στα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2027, αλλά και την αύξηση της παραγωγής του φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030. Ας σημειωθεί ότι η μέση παραγωγή υδρογονανθράκων το 2021 καθορίστηκε σε 12,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ή άλλων ισοδύναμων ημερησίως. 

Το προηγούμενο έτος, η Saudi Aramco, χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου (ως απόρροια της ανάκαμψης της ζήτησης) έβγαλε κέρδη 110 δισ. δολαρίων έναντι μόλις 49 δισ. δολαρίων το 2020. Για το 2022, τα ετήσια κέρδη αναμένονται σε 140 δισ. δολάρια.

Κι όλα αυτά, ενόσω η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί (ή τουλάχιστον προσπαθούσε μέχρι πρότινος) να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί προς τις καθαρές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Βασίλης Φουρλής: Τα σχέδια του Ομίλου Fourlis και η «καραμπόλα» με το Ρώσο ολιγάρχη Μιχαήλ Φρίντμαν

«Κολλημένο» στη Νορβηγία γιοτ ολιγάρχη – Το πλήρωμα πιάνει… ψάρια για να φάει

Πλειστηριασμοί: Ξανά στο σφυρί το διαμέρισμα – «φιλέτο» του Γκερέκου στην Κέρκυρα