Στους τρεις μήνες που έχουν περάσει από τη στιγμή που ο Όμιλος Fourlis ανακοίνωσε την είσοδο του στον κλάδο προϊόντων Υγείας και Ευεξίας ως master Franchisee της υπεραιωνόβιας βρετανικής Holland & Barrett ο κόσμος, όπως τον ξέραμε, ήρθε …τούμπα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πέραν των συνεπειών στην κατεύθυνση της γενικής αβεβαιότητας και του κινδύνου στασιμοπληθωρισμού έχει θέσει τα θεμέλια ενός νέου «ψυχρού πολέμου» που φαίνεται να ακουμπά και τον Όμιλο Fourlis!

Έμμεσα τουλάχιστον, όπως εξάλλου διαφάνηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε η διοίκηση υπό τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Φουρλή με τους αναλυτές των επενδυτικών τραπεζών.

Κι αυτό διότι η Holland & Barrett τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται σημαντικές πιέσεις λόγω του ιδιοκτήτη της, της εταιρείας διαχείρισης Κεφαλαίων L1 (LetterOne). Πρόκειται για μία εταιρεία που ίδρυσε ο Ρώσος ολιγάρχης Μιχαήλ Φρίντμαν, του οποίου το όνομα φιγουράρει στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ σε πρόσωπα πολύ κοντά στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνέταιρος του Μιχαήλ Φρίντμαν στην LetterOne, που εξαγόρασε προ πενταετίας την Holland & Barrett προς 1,77 δισ. στερλίνες απ’ το Carlyle Group, είναι ο επίσης Ρώσος ολιγάρχης και συμπεριληφθείς στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ Πιετρ Άβεν.

Οι δυο τους, που φέρονται να ελέγχουν κάτι λιγότερο απ’ το 50% της LetterOne, δεν έχουν συμπεριληφθεί πάντως στις αντίστοιχες λίστες των βρετανικών ή αμερικανικών Αρχών.

Σε κάθε περίπτωση φρόντισαν να θέσουν εαυτόν εκτός της εταιρείας, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε η τελευταία.

«Έπειτα απ’ την επιβολή των κυρώσεων απ’ την ΕΕ ο Μιχαήλ Φρίντμαν και ο Πιετρ Άβεν παραιτήθηκαν απ’ το ΔΣ της LetterOne. Ως αποτέλεσμα δεν θα έχουν πλέον καμία εμπλοκή ή επιρροή στην επιχείρηση ή τις επενδύσεις της. Δεν θα λαμβάνουν μερίσματα, ούτε θα έχουν επικοινωνία, χρηματοδοτικούς και οικονομικούς πόρους απ’ αυτή, άμεσους και έμμεσους. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στην εταιρεία έχουν παγώσει, δεν έχουν δικαιώματα μετόχων και, εφόσον οι κυρώσεις αρθούν, το ΔΣ δεν έχει την υποχρέωση να τους επιστρέψει τα εν λόγω δικαιώματα», ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν.

Λίγες μέρες μετά την παραίτηση τους απ’ το ΔΣ υπέβαλαν άλλοι τρεις Ρώσοι ολιγάρχες παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί σε λίστα με κυρώσεις ενώ ο πρώην υπ. Εργασίας των Εργατικών… , που είναι σήμερα Πρόεδρος της L1 δηλώνει αποφασισμένος να μείνει στη θέση του «για να βοηθήσει την εταιρεία» παρά τις μεγάλες πιέσεις και την κριτική που δέχεται.

Πάντως χθες ο κ. Φουρλής προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για πιθανά προβλήματα ή καθυστερήσεις που μπορεί να προκληθούν απ’ τις συγκεκριμένες εξελίξεις στην ιδιοκτήτρια εταιρεία της Holland & Barrett. «Πρόκειται για μία εταιρεία άνω των 100 ετών, απ’ τις παλαιότερες στη Βρετανία. Έχει αλλάξει ιδιοκτησία πολλές φορές σε αυτή την πορεία. Πράγματι, ο κ. Φρίντμαν είναι ο μεγαλομέτοχος στην Holland & Barrett, όμως η εταιρεία όχι μόνο δεν καθυστερεί τις επενδύσεις της αλλά προχωρά ολοταχώς τα σχέδια της. Ως τώρα λοιπόν δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ομίλου Fourlis.

O ίδιος επανέλαβε πως στόχος είναι η ανάπτυξη δικτύου 100 – 120 καταστημάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς επίσης και τα σχετικά διαδικτυακά κανάλια πωλήσεων. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή τη συνεργασία», σημείωσε ο κ. Φουρλής υπενθυμίζοντας πως τα πρώτα καταστήματα θα ανοίξουν το ερχόμενο Φθινόπωρο. Σημείωσε δε πως το πλάνο του Ομίλου προβλέπει πως τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων τα έσοδα απ’ τη συγκεκριμένη δραστηριότητα κατά μ.ο. θα είναι 4-5 χιλ. ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αισιοδοξία

Από εκεί και έπειτα η χθεσινή τηλεδιάσκεψη είχε αρκετές ειδήσεις αναφορικά με την πορεία του Ομίλου εν μέσω των δύσκολων συνθηκών των πληθωριστικών πιέσεων.

Αρχικά, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Απόστολος Πεταλάς το 2022 ξεκίνησε θετικά για τον Όμιλο παρά τις αλλαγές στην αγορά. Εκτίμησε δε ότι το α’ τρίμηνο θα κλείσει με μία αύξηση εσόδων 125% σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω του γεγονότος ότι στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 τα καταστήματα ήταν κλειστά.

«Το έτος αυτό ετοιμάζουμε πράγματα που θα θέσουν τις βάσεις για σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Πεταλάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης φέτος δεν θα υπάρξουν άλλα lockdowns και μάλιστα θα αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί στα φυσικά καταστήματα. Επίσης οι χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος θα έχουν μία μέση ανάπτυξη γύρω στο 4% παρά το δύσκολο περιβάλλον ενώ οι τομείς των αθλητικών ειδών και του οικιακού εξοπλισμού θα επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος σε σχέση με την εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ των χωρών.

Προϊόντα από Ρωσία

Όσον αφορά στις επιπτώσεις από τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο ο κ. Φουρλής επεσήμανε η ΙΚΕΑ δεν προμηθεύεται προϊόντα από τη Ουκρανία και επομένως δεν έχει έκθεση στη συγκεκριμένη χώρα. Από τη ρωσική αγορά δε, τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% των πωλήσεων και επιπλέον δεν είναι «αναντικατάστατα», μπορούν δηλαδή να αναπληρωθούν από άλλα. Έτσι ο αντίκτυπος σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι σημαντικός για τον Όμιλο.

Σχετικά με τη διαταραχή της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, η διοίκηση της Fourlis σημείωσε πως  το φαινόμενο ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο, με τον αντίκτυπο στις πωλήσεις να υπολογίζεται στο 5%. Στο ποσοστό αυτό παραμένει και σήμερα.

Ανατιμήσεις και ενεργειακό κόστος

Η διοίκηση της Fourlis αναφέρθηκε στην ισχυρή στήριξη από την ΙΚΕΑ International καθώς απορρόφησε το 50% των αυξήσεων στις τιμές με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησε τελικά ο Όμιλος να είναι περιορισμένες. Όπως επεσήμανε o κ. Πεταλάς σε συνεννόηση με τη μητρική εταιρεία, μοιράστηκαν το αυξημένο κόστος, ώστε στον καταναλωτή να φτάσουν όσο το δυνατόν μικρότερες ανατιμήσεις, κατά μέσο όρο  5%-6%.

Όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος, όπως επισημάνθηκε, ενώ σε μία «κανονική» χρονιά φτάνει τα 6 – 6,5 εκατ. ευρώ, οι εκτιμήσεις για το 2022 με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα χωρίς να υπολογίζεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης είναι πως θα φτάσει περίπου τα 10 εκατ. ευρώ.

H Trade Estates

Σε ό,τι αφορά την Trade Estates ο κ. Φουρλής διευκρίνισε ότι δεν θα αποτελέσει τον βραχίονα ακινήτων της δραστηριότητας της Fourlis αλλά θα εστιάσει σε logistics centers και big boxes με διεθνείς μισθωτές. Ο ίδιος επανέλαβε ότι «υπάρχει χώρος για retail parks στην Ελλάδα», καθώς επίσης ότι ο Όμιλος θέλει να διατηρήσει ένα μερίδιο κάτω του 50% στην εταιρεία.

Εκτίμησε δε ότι η Trade Estates ως το τέλος του έτους θα έχει έσοδα 18 εκατ. ευρώ απ’ τα μισθώματα της για τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία έχει επενδύσει. Σε αυτά περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο της χώρας – έκτασης 132 στρεμμάτων -, το Florida 1 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, μία επένδυση της τάξης των 36 εκατομμυρίων και το retail park 15 στρεμμάτων που ανέπτυξε η Τen Brinke στην Πειραιώς.

Προτεραιότητα του ομίλου είναι να εξυπηρετήσει επενδύσεις ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δανεισμού πριν προχωρήσει η δημόσια προσφορά. Κάτι για το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει κεφάλαια.

Διαβάστε ακόμη:

Δάνεια, αποζημιώσεις και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που πλήττει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πλειστηριασμοί: Ξανά στο σφυρί το διαμέρισμα – «φιλέτο» του Γκερέκου στην Κέρκυρα

Ο φόρος που έρχεται, το deal που ζυμώνεται, το στέλεχος που φεσώνει και ο αισθηματίας της Πληροφορικής