Διεθνή

Οι «ψεκασμένοι» ανά τον κόσμο: Οι αντιεμβολιαστές οπαδοί του Τραμπ και οι «Querdenker» στη Γερμανία

  • newsroom


«Επαναστατικότητα» και αντίδραση από τους αρνητές του εμβολιασμού αλλά και των μέτρων κατά του κορωνοϊού – Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Η Ελλάδα δεν διεκδικεί την πρωτιά στο κίνημα των «ψεκασμένων», το οποίο είναι παγκόσμιο:

Στη Γερμανία, πολλοί πιστεύουν ότι η νόσος Covid ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας ενώ, στη Γαλλία και την Ιταλία, διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο «υγειονομικό διαβατήριο».

Στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το protothema, βλέπουν με μισό… μάτι τα εμβόλια καθώς εμπιστεύονται τυφλά τα social media για την ενημέρωσή τους σε ότι αφορά την πανδημία.

Στις ΗΠΑ, το 25% των Αμερικανών- συνήθως «σκληροί» υποστηρικτές του Τραμπ- δεν θέλουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Γερμανία: Προπύργιο η Στουτγάρδη

«Querdenker» αυτοαποκαλoύνται οι αρνητές του κορωνοϊού, δηλαδή «αυτοί που σκέπτονται κόντρα στο ρεύμα» και διαδηλώνουν τα Σαββατοκύριακα σε κεντρικούς δρόμους της Γερμανίας.

Πρωτεργάτης του κινήματος είναι ο επιχειρηματίας Μίχαελ Μπάλβεγκ από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Προπύργιο των διαδηλωτών θεωρείται η Στουτγάρδη, αλλά τους τελευταίους μήνες το κίνημα εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Γαλλία

Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα μέσα Ιουλίου να απαιτήσει ένα υγειονομικό πιστοποιητικό για την είσοδο σε εστιατόρια, γυμναστήρια και μουσεία, μεταξύ άλλων, εξόργισε πολλούς Γάλλους.

Το κίνημα κατά των υγειονομικών διαβατηρίων αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό στη χώρα προσελκύοντας χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της χώρας από τότε που ανακοινώθηκαν τα μέτρα.

Ιταλία: Τους φταίει το το «πράσινο πάσο»

Ξεχύνονται στους δρόμους μεγάλων πόλεων διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο «πράσινο πάσο» ή αλλιώς «πιστοποιητικό υγείας» που θεωρείται απαραίτητο για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Δεν φορούν μάσκες και το κύριο σύνθημά τους είναι «Νo green pass» (Όχι στο πράσινο πάσο»).

Βουλγαρία: Ας όψεται το Facebook

Βλέπουν με…μισό μάτι τα εμβόλια, αλλά δεν εμπιστεύονται ούτε τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης για την πανδημία της νόσου Covid.

Οι αρνητές των εμβολίων στη Βουλγαρία ενημερώνονται για την πανδημία μέσω των social media που τους βομβαρδίζουν με προειδοποιήσεις για το πόσο επικίνδυνα είναι τα εμβόλια, πόσο ανεπαρκής ήταν η επιστημονική έρευνα, καθώς και όλες τις θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες ο εμβολιασμός είναι ένα σχέδιο που επινοήθηκε από τον γκουρού της Πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς, για να ελέγξει όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη.

ΗΠΑ: Οι οπαδοί του Τραμπ δεν εμβολιάζονται

Περίπου 80 εκατομμύρια Αμερικανοί -ήτοι το 25% του πληθυσμού στις ΗΠΑ- αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα πάντα με το protothema, εμποδίζοντας τη χώρα να γυρίσει τη σελίδα της πανδημίας. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για Ρεπουμπλικάνους, οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού ή το τεστ Covid (κάθε εβδομάδα) για όσους εργάζονται σε αμερικανικές επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 100 εργαζόμενους ενώ τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά.

Διαβάστε ακόμα: 

MyHealth app: Ιατρικές βεβαιώσεις με ένα «κλικ»

Salt Bae: Ουρές έξω από το νέο εστιατόριο του Τούρκου σεφ στο Λονδίνο (vid)