Όταν ο συνιδρυτής της Microsoft έδωσε μια συνέντευξη με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ τον περασμένο μήνα, οι δύο τους απάντησαν σε ερωτήσεις που δημιουργήθηκαν από ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT.

Απαντώντας στα ερωτήματα του ρομπότ, ο 67χρονος Μπιλ Γκέιτς ανέσυρε μερικά λόγια από τον μακροχρόνιο φίλο του και συνάδελφό του δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ σχετικά με το θέμα της φιλίας.

«Ο Γουόρεν Μπάφετ μίλησε για το πώς, τελικά, σημασία έχει το πώς πραγματικά σκέφτονται οι φίλοι για σένα και πόσο δυνατές είναι αυτές οι φιλίες», είπε ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς και ο Μπάφετ είναι φίλοι για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Τα κοινά τους ενδιαφέροντα υπερβαίνουν τον πλούτο τους: Μαζί ίδρυσαν το Giving Pledge, το οποίο ενθαρρύνει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ του πλούτου τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς, και είναι περιστασιακά συνεργάτες στο μπριτζ και στο γκολφ.

Ο Γκέιτς έχει μιλήσει στο παρελθόν για τα όσα έμαθε από τον 92χρονο Μπάφετ, από τις επενδύσεις μέχρι τη διαχείριση του χρόνου. Έχει τοποθετήσει σταθερά τις συμβουλές του Μπάφετ για τη φιλία στην κορυφή αυτής της λίστας.

«Έχω μάθει πολλά πράγματα από τον Γουόρεν τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι το τι σημαίνει πραγματική φιλία», έγραψε ο Γκέιτς σε μια ανάρτηση στο blog του το 2016.

«Παρόλο που διατηρεί ένα γεμάτο πρόγραμμα, ο Γουόρεν βρίσκει ακόμα χρόνο να καλλιεργεί φιλίες, πράγμα που κάνουν λίγοι άνθρωποι που γνωρίζω», πρόσθεσε ο Γκέιτς. «Σηκώνει το τηλέφωνο και τηλεφωνεί για να πει ένα γεια. Στέλνει τακτικά άρθρα που έχει διαβάσει και που πιστεύει ότι θα βρω ενδιαφέροντα».

Ο Μπάφετ μιλάει συχνά για τη σημασία του να επιλέγεις καλούς φίλους και να είσαι εσύ ο ίδιος καλός φίλος. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εσάς, ώστε να μπορείτε να μάθετε από αυτούς και να εμπνευστείτε από αυτούς», είπε το 2017 σε μια συζήτηση με τον Γκέιτς στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Θα κινηθείτε προς την κατεύθυνση των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεστε».

Ο Γκέιτς συμφώνησε: «Κάποιοι φίλοι αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό σας και γι’ αυτό είναι καλό να επενδύετε σε αυτές τις φιλίες».

«Οι ισχυρές και ουσιαστικές φιλίες μπορεί να είναι αρκετά σημαντικές για την επιτυχία της καριέρας σας, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την ψυχική ανθεκτικότητα, όπως δείχνουν οι έρευνες. Η διατήρηση καλών φιλικών σχέσεων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους και τη βελτίωση της υγείας και την ευημερίας», σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

Ο Γκέιτς και ο Μπάφετ έχουν συνολική καθαρή αξία 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμά το Bloomberg, αλλά φαίνεται να συμφωνούν ότι η ευτυχία που προέρχεται από τις μακροχρόνιες φιλίες είναι ένα πραγματικό σημάδι επιτυχίας.

«Όταν φτάσετε στην ηλικία μου, θα μετρήσετε πραγματικά την επιτυχία σας στη ζωή από το πόσοι από τους ανθρώπους που θέλετε να σας αγαπούν πραγματικά σας αγαπούν», δήλωσε ο Μπάφετ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια το 2001.

«Γνωρίζω ανθρώπους που έχουν πολλά χρήματα και παίρνουν δείπνα με μαρτυρίες και πτέρυγες νοσοκομείων με το όνομά τους», συνέχισε. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς στον κόσμο δεν τους αγαπάει. Αν φτάσει κανείς στην ηλικία μου στη ζωή και κανείς δεν έχει καλή γνώμη για αυτόν, δεν με νοιάζει πόσο μεγάλος είναι ο τραπεζικός του λογαριασμός – η ζωή του είναι μια καταστροφή. Αυτή είναι η απόλυτη δοκιμασία για το πώς έχει ζήσει τη ζωή του».

Διαβάστε ακόμα 

Το Μαξίμου σταματάει (για λίγο) τα γκάλοπ, το ΠΑΣΟΚ μετράει τη στρατηγική του, η έξωση του Καμπουρίδη, ο Γουάτσα και ο… Μίλκο 

Dr Truth: Αυτή είναι η “Ανδρόπαυση” – Η χαμηλή τεστοστερόνη, η αιώνια λίμπιντο και το ανίκητο DNA   

Πώς προχωρά το project για την πλωτή mega – μαρίνα με κατοικίες στη νότια Κέρκυρα (pics)