Οι «μονόκεροι» των εταιρειών τεχνολογίας έχουν πια εξέλθει από την εποχή της εύκολης χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις επενδυτών και ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου Web Summit στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

«Το μόνο σίγουρο είναι πως το τοπίο των επενδύσεων στον τεχνολογικό τομέα έχει αλλάξει ριζικά», τόνισε ο Γκιγιόμ Πουσάζ, CEO της Checkout.com σε πάνελ του CNBC, προσθέτοντας πως «πέρυσι μία μικρή νεοφυής επιχείρηση μπορούσε με πολύ εύκολο τρόπο να προσελκύσει επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων σχεδόν άμεσα».

Σημειωτέον πως η αξιολόγηση της Checkout.com υπετριπλασιάστηκε στα $40 δισ. τον περασμένο Ιανουάριο μετά από νέο γύρο χρηματοδότησης. Η εταιρεία είχε έσοδα $252,7 εκατ. και απώλειες προ φόρων ύψους $38,3 εκατ. το 2020.

Όταν ο Πουσάζ ρωτήθηκε για την τρέχουσα αξιολόγηση της εταιρείας του, τόνισε πως «το ύψος της αξιολόγησης είναι κάτι το οποίο αφορά μόνο τους επενδυτές οι οποίοι έρχονται και παρέρχονται. Τα φετινά μακροοικονομικά δεδομένα δεν είναι τα ίδια με πέρυσι. Οι αξιολογήσεις των εταιρειών τεχνολογίας στις αγορές έχουν μειωθεί στο ήμισυ. Προσωπικά δε με απασχολούν καθόλου αφού το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η αύξηση των εσόδων μας».

Κόστος χρηματοδότησης

Οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων τέτοιου είδους δέχονται τεράστιες πιέσεις εν μέσω του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, της πληθωριστικής κρίσης και της πιθανότητας δημιουργίας ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. Σημειωτέον πως η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν ακάθεκτες με την επιθετική αύξηση των επιτοκίων τους και την αναστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης της προ-πανδημικής περιόδου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων σε μετοχές τεχνολογικών εταιρειών το οποίο προκαλεί «ντόμινο» σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων.

«Τα τελευταία χρόνια, το “κόστος του χρήματος” ήταν μηδαμινό, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο. Το κόστος της χρηματοδότησης, όμως, έχει πια αυξηθεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά», τόνισε ο Πουσάζ.

Τα υψηλά επιτόκια μπορεί, μεν, να αποτελούν πρόβλημα για τις αγορές, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τις τεχνολογικές εταιρείες με «κόκκινο» στους ισολογισμούς τους. Οι επενδυτές προτιμούν εταιρείες με αυξημένη και μακροπρόθεσμη ρευστότητα, κάτι το οποίο αποδεικνύεται δύσκολο δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων.

Απολύσεις και επενδύσεις

Ένα από τα κύρια θέματα του Web Summit ήταν το κύμα απολύσεων στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Η Stripe απέλυσε το 14% των εργαζομένων της (1.100 άτομα), ενώ η Meta προχώρησε σε απόλυση 11.000 εργαζομένων. Η Amazon αναμένεται να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 10.000 άτομα αυτή την εβδομάδα.

«Κάθε επενδυτής προσπαθεί να προωθήσει το αφήγημα των απολύσεων στις εταιρείες στις οποίες επενδύει», τόνισε ο CEO της Seon, Ταμάς Καντάρ, προσθέτοντας πως «οι επενδυτές συνήθως υποστηρίζουν πως εάν μία εταιρεία δεν αναπτύσσεται τότε συρρικνώνεται. Προσπαθούν να αυξήσουν την κερδοφορία των εταιρειών μέσω απολύσεων». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «το ενδιαφέρον των VCs έχει περιοριστεί. Οι εταιρείες αυτές έχουν προσλάβει πολλά στελέχη τα οποία δεν ενδιαφέρονται πια για επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον Παρ-Γιόργκεν Πάρσον, στέλεχος της venture capital Northzone «πολλές εταιρείες του τεχνολογικού τομέα δε θα επιβιώσουν της τρέχουσας κρίσης. Θα δούμε πολλές, τεράστιες αποτυχίες εταιρειών-μονόκερων τους επόμενους μήνες».

Ο τεχνολογικός τομέας ήταν ο μεγάλος νικητής της πανδημίας τη διετία 2020-2021 δεδομένης της αυξημένης ρευστότητας στην αγορά αλλά και των αλλαγών στην κοινωνική και επαγγελματική καθημερινότητα. 

Εφαρμογές που παρέδιδαν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ σε μισή ώρα, υπηρεσίες fintech οι οποίες προσέφεραν αγορές προϊόντων χωρίς άμεση πληρωμή, αλλά και οι πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων προσέλκυσαν επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Τα επιχειρηματικά μοντέλα αυτά τώρα πια καταρρέουν.

«Ολόκληρος ο κλάδος αποδείχθηκε προπέτης. Ο όλος επενδυτικός πυρετός ήταν υπερβολικός και οι αξιολογήσεις των εταιρειών αυτών άγγιξαν μη-βιώσιμα επίπεδα, αφού απλά δεν υπήρχαν επενδυτικές εναλλακτικές», τόνισε ο Πάρσον.

Με την άποψή του συμφωνεί και η Μαέλε Γκαβέτ, CEO της Techstars η οποία τόνισε πως «ορισμένες startups απλά δεν έχουν πλάνο βιωσιμότητας. Ο επόμενος κύκλος των μειωμένων επενδύσεων ενδέχεται να αποτελέσει το κύκνειο άσμα πολλών εξ αυτών. Πολλές από τις εταιρείες αυτές απλά θα εξαφανιστούν».

Διαβάστε ακόμη:

FTX: Πώς ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ έχασε το 94% της περιουσίας του σε μία νύχτα

Αύξηση κατανάλωσης 18,1% παρά την κρίση – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πύργος Πειραιά: Ακόμη πιο… «πράσινο» το πιο «πράσινο» κτήριο της Ελλάδας