Ακόμη πιο… «πράσινο» θα γίνει το κτήριο που προορίζεται να αποτελέσει το πιο «πράσινο» στην Ελλάδα, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ με την οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταικών στο δώμα. Ο λόγος φυσικά για τον Πύργο του Πειραιά.  

Μόλις πριν λίγες ημέρες, το φιλόδοξο project που θα μεταμορφώσει το υψηλότερο κτηριακό «φάντασμα» της χώρας, στον υπερσύγχρονο “Piraeus Tower”, αναδείχθηκε από το διεθνές πρακτορείο Bloomberg ως φωτεινό παράδειγμα, σε αντίθεση με το «εν υπνώσει» Κύμα Ανακαινίσεων στην Ε.Ε. που έχει στόχο να συμβάλει στην προσέγγιση του net-zero το 2050.  

Κόντρα, λοιπόν, στην «ακινησία» που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη πάνω σε αυτόν τον τομέα, καθώς το γιγαντιαίο πρόγραμμα συνολικού ύψους 2,75 τρισ. ευρώ προχωράει με ρυθμό χελώνας και με ποσοστό υλοποίησης 1% το χρόνο, ο νέος Πύργος Πειραιά αποκτά ήδη μορφή, ανοίγοντας ένα…παράθυρο προς το μέλλον.  

Από το 2020, όταν η Dimand με την Prodea Investments και τους άλλους συνεργάτες τους ανέλαβαν να αφυπνίσουν τον εγκαταλελειμμένο «γίγαντα» του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, και να τον οδηγήσουν στην «επόμενη μέρα», οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.  

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το έργο αφορά στην πλήρη ανακατασκευή του 22 ορόφων Πύργου, που έχει επιφάνεια 34.600 τ.μ. και κατασκευάστηκε το 1972. Κατά την ολοκλήρωσή του θα περιλαμβάνει δύο υπόγεια, χώρους εμπορικής χρήσης, εστιατόρια, καφέ, χώρους γραφείων και βοηθητικούς χώρους, ενώ για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται υψηλής τεχνολογίας υλικά. 

Σημειώνεται ότι ο Πύργος του Πειραιά κατέχει τη θέση του δεύτερου υψηλότερου κτηρίου της Ελλάδας και αποτελεί ένα από τα τοπόσημα της πόλης, ενώ πρόκειται για τον πρώτο πύργο στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED. 

Με άλλα λόγια θα είναι διαμορφωμένο με όλα τα επιτρεπόμενα στοιχεία της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν από πτερύγια στην πρόσοψη ώστε να αντανακλάται το φως του ήλιου, θερμικά παράθυρα από ανακυκλωμένο γυαλί, αισθητήρες για τη μέτρηση του μικροκλίματος και θέσεις στάθμευσης με σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μέχρι και φωτοβολταικά πάνελ.  

 Η νέα απόφαση του ΥΠΕΝ 

Σε αυτό το τελευταίο στόχευε, άλλωστε, η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν. Ταγαρά, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση φωτοβολταικών πάνελ στο δώμα του κτηρίου. 

Ειδικότερα, μετά τις απαραίτητες θετικές εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η απόφαση προβλέπει την έγκριση παρέκκλισης ως προς την τροποποίηση του ύψους των απολήξεων των ανελκυστήρων και κλιμακοστασίων και την τοποθέτηση φωτοβολταικών στο δώμα, από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας με αρ. 214781/2021 για την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του Πύργου Πειραιά. 

Οι παρεκκλίσεις συγκεκριμένα αφορούν:  

  • Την τροποποίηση του ύψους των απολήξεων των ανελκυστήρων και κλιμακοστασίων, από 80,40 μέτρα (ύψος κτιρίου) που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας 2058/1971 με αφετηρία μέτρησης υψών +2,31 μέτρα στα 87,78 μέτρα με αφετηρία μέτρησης υψών 0,0 μέτρα.  
  • Την κατασκευή τμήματος απόληξης ανελκυστήρων διαστάσεων 8,61x8,30 τ.μ. και ύψους +5,19 μέτρα πάνω από την πραγματοποιημένη στάθμη +82,59 μέτρα του 22ου ορόφου. 
  • Την κατασκευή τμήματος απόληξης ανελκυστήρα πυροσβεστών διαστάσεων 2,13x2,01 τ.μ. και ύψους 86,79 μέτρα. 
  • Την τοποθέτηση φωτοβολταικών στο δώμα και εκτός ιδεατού στερεού στην στάθμη 90,41 μέτρα με αφετηρία μέτρησης υψών 0,0 μέτρα.  

Με αυτό τον τρόπο το πιο «πράσινο» κτίριο της χώρας, στο άμεσο μέλλον, θα αποκτήσει μια ακόμη πιο «πράσινη» διάσταση… 

Διαβάστε ακόμη:

Πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη (χάρτης)

Ποιο ασφαλιστικό καθεστώς ισχύει για τους ψηφιακούς νομάδες

FTX: Πώς ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ έχασε το 94% της περιουσίας του σε μία νύχτα