Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έχουν αναδειχθεί ως οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες οι οποίες είναι πιθανότερο να αλλάξουν πορεία μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές, αλλά προς πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, με τις αγορές να αναμένουν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την CME Group.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιανουάριο υπέδειξαν ότι οι αξιωματούχοι παρέμεναν επιφυλακτικοί όσον αφορά την πρόωρη και γρήγορη μείωση των επιτοκίων, ενώ εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη γενική πτωτική τάση του πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται επίσης να ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,8% τον Ιανουάριο, ενώ η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής παραμένει στάσιμη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται τώρα να είναι από τις τελευταίες που θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική της, με μια μικρή πλειοψηφία οικονομολόγων να προβλέπει την πρώτη μείωση τον Αύγουστο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

Η Goldman Sachs πρόσφατα επικαιροποίησε τις προβλέψεις της όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων της Fed από τον Μάιο στον Ιούνιο, επικαλούμενη αρκετούς βασικούς δείκτες πληθωρισμού.

Παρ’ όλα αυτά, ο κολοσσός της Wall Street πρότεινε ότι η FOMC θα προβεί στη συνέχεια σε πέντε μειώσεις των 25 μονάδων βάσης έκαστη φέτος, σε σύγκριση με τη γενικότερη συναίνεση της αγοράς για τρεις, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο της Fed στο 4% έως τον Δεκέμβριο.

Με βάση τις προσδοκίες της αγοράς, η πρώτη κεντρική τράπεζα του γκρουπ των G10 που θα μειώσει τα επιτόκια θα είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB). Η αγορά τιμολογεί περίπου 60% πιθανότητα πρώτης μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο της SNB να μειωθεί στο 1,5%.

Σημειωτέον πως ο πληθωρισμός στην Ελβετία μειώθηκε από το 1,7% τον Δεκέμβριο σε 1,3% τον Ιανουάριο, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε από 1,5% σε 1,2%.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές δεν έχουν ακόμη αποφασίσει το τί μέλλει γενέσθαι ενόψει της συνεδρίασης της 21ης Μαρτίου, ενώ οι οικονομολόγοι της UBS εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η SNB θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από δύο ακόμη μειώσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο προς το τελικό επιτόκιο του 1%.

«Πιστεύουμε ότι η SNB θα θελήσει να περιμένει έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές οι οποίες οφείλονται στα υψηλότερα ενοίκια δεν αποτελούν πλέον πληθωριστικό κίνδυνο», ανέφερε η UBS σε πρόσφατη ανάλυσή της.

«Ωστόσο, δεδομένης της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, η πιθανότητα μείωσης του βασικού επιτοκίου στις 21 Μαρτίου έχει αυξηθεί. Για να μειωθούν τα επιτόκια, πιστεύουμε ότι το τελικό σημείο της πρόβλεψης της SNB για τον πληθωρισμό θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 1,5% από το τρέχον 1,6%».

Τη στιγμή που οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μετά από περισσότερα από δύο χρόνια επιθετικής σύσφιξης για την καταπολέμηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι το αντίθετο.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Société Générale δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει όλα όσα χρειάζεται για να καταργήσει τις πολιτικές ελέγχου των αρνητικών επιτοκίων και της καμπύλης αποδόσεων.

Το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο καταθέσεων της BOJ έχει οριστεί στο -0,1% από τον Ιανουάριο του 2016, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να τονώσουν την οικονομία και να «αποτινάξουν» την παρατεταμένη στασιμότητα. Μια αύξηση του επιτοκίου θα αποτελούσε την πρώτη αλλαγή ρότας της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής εδώ και 16 χρόνια.

Ο δομικός πληθωρισμός της χώρας, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, υποχώρησε στο 2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, μετά από τρίτη μηνιαία αύξηση, υποδηλώνοντας ότι η βιώσιμη επιστροφή σε ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού μπορεί να μην είναι επιτεύξιμη.

«Εάν ο πληθωρισμός πρόκειται να κατασταλάξει γύρω στο 2% αντί να καταγράψει μείωση στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει η κατάργηση των πολιτικών ελέγχου των αρνητικών επιτοκίων και της καμπύλης αποδόσεων εκ μέρους της BοJ», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Société Générale, Κιτ Γιούκς.

Όπως αναφέρει το CNBC, η σημαντική πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει ότι η BοJ θα τερματίσει την οκταετή περίοδο αρνητικών επιτοκίων τον Απρίλιο, μαζί με την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων.

Η κεντρική τράπεζα εισήγαγε τον περασμένο Ιούλιο περισσότερη ευελιξία στην πολιτική του ελέγχου καμπύλης των αποδόσεων, το οποίο αποτελεί ένα μακροπρόθεσμο μέτρο το οποίο στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο και στη συνέχεια αγοράζει και πωλεί ομόλογα ανάλογα ώστε να διατηρεί την απόδοση των κρατικών ομολόγων εντός του επιλεγμένου εύρους στόχου.

Το στέλεχος της RBC Wealth Management, Φρεντερίκ Καριέ, δήλωσε σε πρόσφατη ανάλυσή της ότι η BοJ ήταν απρόθυμη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό μέσω του τερματισμού της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων λόγω του φόβου ότι θα εκτρέψει περαιτέρω την ήδη υποτονική οικονομία της Ιαπωνίας από την τρέχουσα πορεία της.

«Ωστόσο, η διατήρηση μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής αποδυναμώνει αισθητά το γεν, συμβάλλοντας στον πληθωρισμό. Εάν ο πληθωρισμός κυμαινόταν πάνω από τον στόχο του 2% για σχεδόν δύο χρόνια, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ιαπωνία, αυτό θα είχε ωθήσει τις περισσότερες δυτικές κεντρικές τράπεζες σε έναν κύκλο σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής. Πάραυτα, η BoJ κινείται πολύ πιο προσεκτικά», προσέθεσε η Καριέ.

«Οι μνήμες του επίμονου αποπληθωρισμού είναι ακόμη νωπές και η κατανάλωση παραμένει εύθραυστη, δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος της Ιαπωνίας και τον μέσο όρο ηλικίας ο οποίος κυμαίνεται στα 49 έτη. Η πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο κατάρρευσης της εύθραυστης οικονομίας», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, το αδύναμο γεν έχει διευκολύνει τους εξαγωγείς και προκαλεί προβλήματα στους εισαγωγείς, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία.

«Δεδομένου του ότι οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκιά τους φέτος, η διαφορά επιτοκίων με την Ιαπωνία θα μειωθεί, κατά τη γνώμη μας, ανακουφίζοντας την πίεση στο γεν», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναλυτής.

Διαβάστε ακόμη

Έφτασε η ώρα της εφορίας για τα κρυπτονομίσματα

Μητσοτάκης στον Ασπρόπυργο: Δίνουμε καλοπληρωμένες δουλειές σε νέα παιδιά στη Δυτική Αττική

Στουρνάρας: Αν δεν υπήρχε το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ