Στη δήλωση ότι η καταδίκη σε φυλάκιση που του επιβλήθηκε αποτελεί τιμωρία για την επιτυχία του, προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, λίγο πριν τη διαδήλωση που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με σκοπό την υποστήριξή του, αλλά και την αμφισβήτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία το 2023.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται πιθανός ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν, κάλεσε τους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας να δείξουν ενότητα και αλληλεγγύη, ενώνοντας τη φωνή τους με τη δική του και των ηγετών έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα κεντρικά γραφεία του δήμου στις 4:00 μμ (15:00 ώρα Ελλάδος).

«Μερικές φορές, στη χώρα μας καμία επιτυχία δεν μένει ατιμώρητη», σημείωσε. «Θεωρώ αυτήν την ανούσια και παράνομη τιμωρία που μου επιβλήθηκε, ανταμοιβή για την επιτυχία μου», τόνισε, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (14.12.2022) δικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε τον Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών, επιβάλοντάς του απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας. Οι δύο ποινές θα πρέπει να επικυρωθούν από εφετείο, ωστόσο η καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε επικρίσεις σε μεγάλη κλίμακα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με πολλούς να κάνουν λόγο για καταπάτηση της δημοκρατίας.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν στην Τουρκία ως τον Ιούνιο 2023, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία, καθώς οι πολίτες της χώρας αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχει σχηματιστεί κατά του Ερντογάν, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), στο οποίο ανήκει ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές. Ο Ιμάμογλου θεωρείται πιθανός υποψήφιος και δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι μπορεί να νικήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δικάστηκε για ομιλία του, στην οποία χαρακτήρισε ηλίθιους εκείνους που ακύρωσαν την αρχική ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη το 2019, στις οποίες είχε νικήσει οριακά υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. Ο ίδιος δήλωσε αργότερα ότι το σχόλιό του ήταν η απάντηση που έδωσε στον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχε χρησιμοποιήσει την ίδια γλώσσα εναντίον του.

Μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων της πρώτης ψηφοφορίας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε με άνεση στην επαναληπτική ψηφοφορία, τερματίζοντας την 25ετή διοίκηση της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του.

Γαλλικό ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία να αντιστρέψει επειγόντως όλες τις αρνητικές τάσεις σε ό,τι αφορά το κράτος Δικαίου»

«Με βαθιά ανησυχία μάθαμε για την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, κ. Εκρέμ Ιμάμογλου», δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, καταδικάζοντας την προσπάθεια καθαίρεσης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

«Η Γαλλία υπενθυμίζει την προσήλωσή της στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και στη σημασία του σεβασμού των κανόνων του κράτους Δικαίου σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε, προτρέποντας την Τουρκία «να αντιστρέψει επειγόντως όλες τις αρνητικές τάσεις επί το έργον σε ό,τι αφορά το κράτος Δικαίου, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Χθες, ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου, Κεμάλ Πολάτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Διευκρίνισε δε ότι η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, συνεπώς ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων και προετοιμάζεται για το «QT»

Θαλάσσιο Ελ Ντοράντο: O Μπιλ Γκέιτς στη Ναυτιλία με πυρηνική ενέργεια και εναλλακτικά καύσιμα

Βρετανία: Αύξηση 50 μονάδων στο επιτόκιο της Bank of England – «Απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη»