Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE), προμηνύοντας ότι απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού.  

Πιο συγκεκριμένα, η νομισματική επιτροπή, με ψήφους 6-3, τάχθηκε υπέρ μιας παρέμβασης μισής μονάδας, η οποία διαμορφώνει το βασικό επιτόκιο στο 3,5% από 3% προηγουμένως.   

Η σημερινή απόφαση, πάντως, έρχεται να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης, δεδομένου ότι τον Νοέμβριο η αύξηση των επιτοκίων είχε καθοριστεί στις 75 μονάδες βάσης.   

Η μικρότερη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας συνιστά απόρροια της εν μέρει αποκλιμάκωσης του πληθωριστικού φαινομένου (10,7% τον Νοέμβριο από 10,9% τον Οκτώβριο). Βέβαια, όπως είναι εύλογο, οι τιμές εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τον επίσημο στόχο του 2%. 

Η εν λόγω εξέλιξη, σε κάθε περίπτωση, αντανακλά μια ευρύτερη τάση επιβράδυνσης από τις κεντρικές τράπεζας της Δύσης, οι οποίες «βλέπουν» ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί, αφήνοντας πίσω τις μέγιστες τιμές.   

Χθες, ενδεικτικά, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, «κατέβασε» στις 50 μ.β. την αύξηση των επιτοκίων (βρίσκονται στο 4,25% – 4,5%), ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται ακόμη αρκετή προσπάθεια, ώστε το κύμα ανατιμήσεων να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και να επανέλθει εντός των φυσιολογικών επιπέδων. Κι αυτό αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων στα επιτόκια -έστω και μικρότερου εύρους.   

Η επιβράδυνση στον ρυθμό σύσφιγξης, αναμφίβολα, έρχεται να παράσχει ορισμένες «ανάσες» στις εθνικές οικονομίες, οι οποίες κατά παράδοση εχθρεύονται το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.  

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί αναλυτές περιμένουν συρρίκνωση του ΑΕΠ εντός του 2023, με την κεντρική τράπεζα του Ην. Βασιλείου να έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μια μακράς διάρκειας ύφεσης.  

Η αντίδραση της λίρας

Στον απόηχο της απόφασης της BoE, η στερλίνα εύλογα σημειώνει πτώση κατά 0,77% και καθορίζεται στο 1,2325 δολάριο, διορθώνοντας από το πρόσφατο υψηλό των τελευταίων έξι μηνών.

Από την πλευρά της, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώνεται κατά 9 μονάδες βάσης και περιορίζεται στο 3,21% -αισθητά χαμηλότερα από το υψηλό των τελευταίων 15 ετών (4,5%). 

Διαβάστε επίσης

Τα λόμπι έδωσαν (;) την Εύα, η ΔΕΗ παίρνει την Enel Ρουμανίας, ο Κούτρας τον (παλαιό) Άκτωρα και οι Πεταλιοί (επεισόδιο 897)

ΜcArthurGlen τέλος, έρχεται το Designer Outlet Athens στα Σπάτα αρχή του 2023

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία στη βίλα-καταφύγιο του Φράνκο Τζεφιρέλι στο Ποζιτάνο