Διεθνή

Είναι αλήθεια: Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος προσφέρει δωρεάν ταξίδι στο… φεγγάρι

  • Μιχάλης Γιαννακίδης


Ο εκκεντρικός μεγιστάνας Yusaku Maezawa θα ταξιδέψει στη Σελήνη με σκάφος της SpaceX, του Elon Musk, και θα πάρει μαζί του οκτώ «κοινούς θνητούς»

Αν θέλετε να ταξιδέψετε στο Διάστημα, μα ανησυχείτε πως ποτέ δεν θα συγκεντρώσετε το… αστρονομικό ποσό που απαιτείται, τότε ο Yusaku Maezawa είναι ο άνθρωπος σας. Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος σχεδιάζει να πετάξει γύρω από το Φεγγάρι με το διαστημικό λεωφορείο της SpaceX, του Elon Musk και θέλει να πάρει μαζί του άλλους οκτώ, απλούς ανθρώπους.

O Maezawa έχει, εδώ και χρόνια, αγοράσει τις θέσεις, οπότε οι τυχόν ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειαστεί να συνεισφέρουν ούτε μισό σεντ. Οι μόνες προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσει κανείς το ταξίδι είναι «να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του για να επηρεάσει θετικά τον κόσμο» και να «βοηθήσει τους συνεπιβάτες του στο δικό τους έργο». Το ταξίδι έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Αρχικά, ο Ιάπωνας, ως μεγάλος λάτρης της τέχνης, είχε προσκαλέσει οκτώ καλλιτέχνες για να τον συνοδεύσουν, όμως τελικά άλλαξε γνώμη, καθώς ένιωθε έντονα αισθήματα μοναξιάς και αποφάσισε πως ήθελε να βρει μία σύντροφο ζωής. Με το νέο του σχέδιο, προσκαλούσε μία γυναίκα «άνω των 20 ετών» ώστε  να «διατυμπανίσουν την αγάπη τους και την παγκόσμια ειρήνη από το Διάστημα». Μάλιστα, το ρομαντικό τους ταξίδι θα γινόταν το θέμα ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβαλλόταν στην ιαπωνική υπηρεσία Abema TV! Τελικά, ο διαζευγμένος Meazawa φαίνεται να έχει καταλήξει στους οκτώ κοινούς ανθρώπους, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, «Αν βλέπεις τον εαυτό σου ως καλλιτέχνη, τότε είσαι καλλιτέχνης».

Όπως ο Elon Musk, έτσι και ο Maezawa, είναι ένας δισεκατομμυριούχος που δεν έχει κανένα πρόβλημα με το να βρίσκεται στο προσκήνιο, μπορεί, κιόλας, να το διασκεδάζει. Ήταν ο πρώτος μεγιστάνας που συμφώνησε να λάβει μέρος στο πρόγραμμα και αν όλα πάνε καλά, ο 45χρονος και οι καλεσμένοι του θα γίνουν οι πρώτοι ταξιδιώτες με προορισμό τη Σελήνη από το 1972 και τους αστροναύτες του Apollo 17.

Αν δεν έχει ήδη γίνει προφανές, ο Ιάπωνας είναι ιδιόρρυθμος, ακόμη και για δισεκατομμυριούχος. Στα σχολικά του χρόνια, ανακάλυψε μίας από τις πρώτες αγάπες του, τη μουσική, και άρχισε να παίζει ντραμς σε μία hardcore πανκ μπάντα. Αντί να προχωρήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επέλεξε να μετακομίσει στις ΗΠΑ, όπου συγκέντρωσε αρκετά βινύλια και CD. Όταν, το 1995, επέστρεψε στην Ιαπωνία, ίδρυσε την εταιρεία Start Today και μέσω αυτής άρχισε να πουλά τους σπάνιους δίσκους που είχε στην κατοχή του. Μέσα σε λίγα χρόνια, η επιχείρηση του έγινε διαδικτυακή και άρχισε, επίσης, να εμπορεύεται ρούχα. Για λίγο καιρό, ο Meazawa συνέχισε να περιοδεύει με την μπάντα του σε ολόκληρη τη χώρα, όσο παράλληλα ήταν πρόεδρος της εταιρείας, μέχρι που κλήθηκε να διαλέξει μία από τις δύο ασχολίες. Επέλεξε να γυρίσει την πλάτη του στη μουσική και το 2004, ίδρυσε το ψηφιακό κατάστημα ρούχων Zozotown, το οποίο σύντομα τον έκανε δισεκατομμυριούχο.

Εδώ και μερικά χρόνια, όμως, ο Meazawa, ο οποίος πούλησε το 50,1% της Zootown στη Softbank έναντι 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να έχει και πάλι στρέψει την προσοχή του στις τέχνες. Μόνο μέσα στο 2016, πλήρωσε περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια για δύο άτιτλους πίνακες του Jean-Michel Basquiat, ενώ μέσα σε δύο ημέρες ξόδεψε άλλα 90 εκατομμύρια σε έργα μοντέρνας τέχνης. Σχεδιάζει να χτίσει ένα μουσείο στην ιαπωνική πόλη Τσίμπα, όπου και διαμένει, για να στεγάσει την προσωπική συλλογή του.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές είναι οι 10 πιο επιθυμητές χώρες και πόλεις για μετεγκατάσταση εργαζομένων το 2021

Ναυλαγορά: Φόβοι για «παραισθήσεις» αισιοδοξίας

Ποια εισοδήματα του 2020 δεν θα μπουν στην «τσιμπίδα» της εφορίας

 

 

Απόρρητο Απόρρητο