Διεθνή

Ινστιτούτο «Merics»: Η Κίνα αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση από το ΝΑΤΟ

  • newsroom


Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Κινεζικών Μελετών «Μerics» στο Βερολίνο, οι Κινέζοι θα προσπαθήσουν να διασπάσουν τις δυτικές συμμαχίες

«Το ΝΑΤΟ βλέπει το Πεκίνο ως συστημικό αντίπαλο και έδωσε έμφαση στη στρατιωτική δύναμη στη Σύνοδο Κορυφής. Η Κίνα αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση».

Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν στον Μίκο Χουοτάρι, διευθυντή του Ινστιτούτου Κινεζικών Μελετών «Μerics» το Βερολίνο, το μεγαλύτερο ινστιτούτο του είδους του στην Ευρώπη.

Ο Μίκο Χουοτάρι μίλησε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF) και τόνισε ότι ως στρατηγική αντίδραση, οι Κινέζοι θα προσπαθήσουν να διασπάσουν τις δυτικές συμμαχίες και πως στη Γερμανία αναλογεί ένας ειδικός ρόλος στις σχέσεις με την Κίνα.

Οι δηλώσεις του Μίκο Χουοτάρι έγιναν έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου στο επίκεντρο βρισκόταν η Κίνα, η οποία ωστόσο δεν εκπροσωπήθηκε στις συνομιλίες. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ έλαβαν χθες σαφή θέση για το Πεκίνο, καθώς αναφέρθηκε ότι «με τη συμπεριφορά της, η χώρα αποτελεί μια συστημική πρόκληση για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι «η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να μπουν σφήνα στη διατλαντική αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ». Η αντίδραση ήταν άμεση, καθώς η πρεσβεία της Κίνας στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία υπερβάλλει για την απειλή που προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία και φτιάχνει έτσι κλίμα αντιπαράθεσης. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει ορθολογικά την εξέλιξη της Κίνας», τόνισε.

«Η Κίνα δεν θα στριμωχτεί στη γωνία από τις ΗΠΑ»

«Αυτό δείχνει πως η Κίνα αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση. Η προειδοποίηση από το Πεκίνο ήταν αρκετά δυνατή και ξεκάθαρη, ότι δεν θέλει να στριμωχτεί στη γωνία από μια τέτοια συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι η ηγεσία του Πεκίνου συναρτά ιδιαίτερα τις διεθνείς σχέσεις της Κίνας από τη διμερή δομική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

»Η Κίνα αντιλαμβάνεται ότι το ΝΑΤΟ δεν βλέπει πλέον μόνο τη Ρωσία ως απειλή, αλλά όλο και περισσότερο και την Κίνα. Η στρατηγική αντίδραση της Κίνας θα είναι να διασπάσει τις συμμαχίες, στην Ευρώπη, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε ο Μίκο Χουοτάρι στο DLF.

«Στη Γερμανία αναλογεί έναν ειδικός ρόλος. Το Πεκίνο εξακολουθεί να βλέπει το Βερολίνο ως εταίρο που επιδιώκει ανεξάρτητα οικονομικά συμφέροντα και δεν είναι εγκλωβισμένο σε ένα μοντέλο νέου Ψυχρού Πολέμου. Η Γερμανία αντιμετωπίζεται ως πιο διαφοροποιούμενη, ως παίκτης με δικά του συμφέροντα», κατέληξε ο Χουοτάρι.

Διαβάστε ακόμη

Χάος απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα

Alpha Bank: Η επίσημη ανακοίνωση για την ΑΜΚ των €800 εκατ.

Architectural Digest: Αφιέρωμα στο «δημιουργικά ανακαινισμένο Μέγαρο Μαξίμου»