Διεθνή

ΗΠΑ: Πράσινο φως στη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson

  • newsroom


O EMA επανέλαβε ότι το εμβόλιο της ΑstraZeneca είναι ασφαλές, ενώ βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι μειώνεται κατά 65% ο κίνδυνος μόλυνσης με Covid με μια δόση Pfizer ή AstraZeneca

Οι HΠΑ επανεκκινούν άμεσα τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 ανακοίνωσαν χθες οι ανώτατες ρυθμιστικές αρχές υγείας της χώρας, τερματίζοντας μια δεκαήμερη αναστολή χρήσης του, που είχε σκοπό τη διερεύνηση της σύνδεσης του εμβολίου με εξαιρετικά σπάνιες αλλά δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), και ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι τα συστήματα υγείας και οι αποδέκτες των εμβολίων θα ειδοποιούνται για τον κίνδυνο ενός δυνητικά θανατηφόρου συνδρόμου που περιλαμβάνει σοβαρές θρομβώσεις αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλίνσκι δήλωσε πως οι εμβολιασμοί μπορούν να ξαναξεκινήσουν αμέσως.
“Ο FDA και τα CDC είναι σίγουροι ότι αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19”, ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες.

“Προς το παρόν, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος “θρόμβωσης” είναι πολύ χαμηλός, αλλά ο FDA και τα CDC θα παραμείνουν σε εγρήγορση και θα συνεχίσουν να ερευνούν αυτόν τον κίνδυνο”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

ΕΜΑ: Aσφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (ΕΜΑ) επανέλαβε, στο μεταξύ, ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου, βάσει μιας μελέτης που βασίστηκε στις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους στο αίμα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να καθορίσουν τη χρήση του εμβολίου.

Την περασμένη Τρίτη 20/4 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για την επαναχορήγησή του επισημαίνοντας πως τα οφέλη είναι πολλαπλάσια από τους κινδύνους, απόφαση που είχε λάβει και για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Νέα μελέτη: Μείωση 65% του κινδύνου μόλυνσης με Covid με μια δόση Pfizer ή AstraZeneca

Και ενώ οι επιφυλάξεις για τα εμβόλια της J&J και της AstraZeneca δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην εμβολιαστική εκστρατεία, μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως μειώνεται κατά 65% ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς σοβαρά από covid, αφού λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca.

Διαβάστε ακόμη:

Σοκ στην Τουρκία: Κατέρρευσε και δεύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

Φάκελος «ληξιπρόθεσμα»: Οι μικρομεσαίοι πληρώνουν… το μάρμαρο

Delta Air Lines: Eπιστρέφει στην Αθήνα με τρεις πτήσεις ημερησίως

Απόρρητο Απόρρητο