Διεθνή

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να ακυρώσει το Obamacare

  • newsroom


Η απόφαση ελήφθη με την πλειοψηφία επτά δικαστών εκ των συνολικά εννέα και αποτελεί ένα εκ των υστέρων πλήγμα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να ακυρώσει τον νόμο – ναυαρχίδα του Μπαράκ Ομπάμα για την ασφάλεια υγείας, το επονομαζόμενο Obamacare, διατηρώντας την κάλυψη υγείας εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η απόφασή του, που ελήφθη με την πλειοψηφία επτά δικαστών εκ των συνολικά εννέα, αποτελεί ένα εκ των υστέρων πλήγμα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να καταργηθεί ο εμβληματικός νόμος του προκατόχου του.

Η απόφαση των δικαστών, η τρίτη που αφορά τον συγκεκριμένο νόμο, βασίζεται σε μία παράμετρο της διαδικασίας: Σύμφωνα με τους ίδιους, το Τέξας και άλλες Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, που εισήγαγαν την προσφυγή, δεν νομιμοποιούνταν να το κάνουν.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε κρίνει «σκληρή» αυτήν την ύστατη απόπειρα των Ρεπουμπλικάνων να ακυρώσουν έναν νόμο που αποδείχθηκε χρήσιμος, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην αρχική μορφή του, το Obamacare υποχρέωνε όλους τους Αμερικανούς να συνάψουν μια ασφάλεια, ακόμη κι εκείνους με καλή κατάσταση της υγείας τους, ειδάλλως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με οικονομικές κυρώσεις, Επίσης, ανάγκαζε τις εταιρείες να ασφαλίζουν όλους τους πιθανούς πελάτες, όποια κι αν ήταν η κατάσταση της υγείας τους.

Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε να προσφερθεί ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε 31 εκατ. Αμερικανούς που δεν διέθεταν έως εκείνη τη στιγμή, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούσαν πάντα την υποχρέωση ασφάλισης ως κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης.

Η πρώτη προσφυγή τους στοχοθετούσε επομένως αυτήν την «ατομική εντολή». Το Ανώτατο Δικαστήριο την επικύρωσε το 2012, εκτιμώντας πως οι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως φόροι και δικαιολογούσαν την παρέμβαση του κράτους.

Κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να καταργήσει τον νόμο στο Κογκρέσο, όμως ηττήθηκε. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατάφεραν να τον τροποποιήσουν το 2017 και μηδένισαν τα πρόστιμα για την έλλειψη ασφάλισης.

Πολλές Ρεπουμπλικανικές πολιτείες προσέφυγαν εκ νέου στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως ο νόμος δεν ίσχυε πλέον. Τον Δεκέμβριο του 2018, ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας τούς δικαίωσε, αποφασίζοντας ότι ο «ακρογωνιαίος λίθος» του νόμου είχε εξαλειφθεί και πως ολόκληρος ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός.

Αυτήν την απόφαση ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο. «Δεν διευθετήσαμε το ερώτημα της εγκυρότητας του νόμου, όμως το Τέξας και οι άλλοι ενάγοντες δεν είναι αρμόδιοι για να το θέσουν», έγραψε ο προοδευτικός δικαστής Στίβεν Μπρέγιερ, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των συναδέλφων του.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup: Mόνιμα χαμηλός ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου

ΟΠΑΠ: «Fast Forward» στη μετά-COVID εποχή

M/MARITIME: Παρουσιάζει τον δεξαμενισμό του πρώτου πλοίου του στόλου AVRA.GR, στο Νεώριο της Σύρου της ONEX