Την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ζητήσουν οι ΗΠΑ από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν δεκάδες αμάχους στην πόλη Μπούτσα.

Η Ρωσία εκτίει τον δεύτερο χρόνο της τριετούς θητείας της στο Συμβούλιο, που εδρεύει στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πλειοψηφία των 2/3 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης στη Ν. Υόρκη μπορεί να αναστείλει τη συμμετοχή μιας χώρας από το Συμβούλιο, λόγω συνεχούς διάπραξης σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη δήλωση ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει να ανασταλεί, προχώρησε σήμερα και η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

«Δεδομένων των ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για ομαδικούς τάφους και αποτρόπαιες σφαγές στην Μπούτσα, η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», ανέφερε στο Twitter. «Η συμμετοχή της Ρωσίας πρέπει να ανασταλεί», είπε.

Νωρίτερα, το γραφείο της Βρετανίδας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η Λιζ Τρας επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα την Πολωνία για να ζητήσει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. «Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει δείξει ακόμη ότι λαμβάνει στα σοβαρά τη διπλωματία. Μια σκληρή προσέγγιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τους συμμάχους μας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ουκρανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις», είπε η Λιζ Τρας.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις εικόνες από τη σφαγή των αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, που ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

«Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της ημέρας από αυτή τη ζώνη και αλλού εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία κάλεσε επίσης «να διατηρηθούν όλες οι αποδείξεις».

«Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα» για το τι συνέβη στην Μπούτσα, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα και αποζημίωση στις οικογένειές τους, υπογράμμισε ακόμη η πρώην πρόεδρος της Χιλής.

Διαβάστε ακόμη

14η Αξιολόγηση: Κατώτατος μισθός, μπόνους στο Δημόσιο και εκκρεμείς συντάξεις στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών

Επιδότηση 12-15 εκατ. ευρώ τον μήνα για την ακτοπλοΐα εξετάζει το υπουργείο Ναυτιλίας

ΙΕΝΕ: Αύξηση στις ενεργειακές επενδύσεις σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη την περίοδο 2021 – 2030