Deja-vu για τους επενδυτές και τους αναλυτές αποτελεί η πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις θυμίζουν σε πολλούς τις πρώτες πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και ξεκίνησε την 8ετή σύγκρουση στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ η οποία μαίνεται ακόμη και σήμερα.

Η κατάληψη της Κριμαίας από τη «ρωσική αρκούδα» πηγάζει από τη μακρά ιστορία των δύο πρώην σοβιετικών χωρών και αποτελεί αποκύημα της σύγκρουσης μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών και φιλορώσων πολιτικών της χώρας.

To ιστορικό της σύγκρουσης

Όλα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2013 όταν ο φιλορώσος Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς απέρριψε τις στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της άρνησης προσυπογραφής συμφώνου συνεργασίας στη Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Γιανουκόβιτς δεχόταν πιέσεις από τη ρωσική κυβέρνηση η οποία μετά την άρνησή του προς την Ε. Ε., προσέφερε οικονομική βοήθεια ύψους $15 δισεκατομμυρίων στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Βρυξέλλες αποδείχθηκαν ανελαστικές όσον αφορά το bail-out της παραπαίουσας ουκρανικής οικονομίας.

Η άρνηση του Ουκρανού Προέδρου στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησε σε βίαιες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις στους δρόμους του Κιέβου, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων πολιτών την 20η Φεβρουαρίου του 2014.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ο Γιανουκόβιτς είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα η οποία έπεσε στα χέρια φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όλα τα φώτα στράφηκαν στην Κριμαία, τη χερσόνησο στα νότια της χώρας η οποία φιλοξενούσε ολόκληρο το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Η εισβολή

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν απέστειλε ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας για μία απροσδόκητη «στρατιωτική άσκηση», ενώ τα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας βρέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα. Στις 27 Φεβρουαρίου, ένοπλοι άγνωστοι χωρίς διακριτικά στις στολές τους κατέλαβαν τα κυβερνητικά κτίρια στην Κριμαία. Δύο μέρες αργότερα, κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της χερσονήσου.

Η αντίδραση των αγορών

Το ράλι των αγορών της Παρασκευής εκείνης καταβαραθρώθηκε μετά από τα νέα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Κριμαία. Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και σε χαμηλό 5ετίας έναντι του δολαρίου. Το ουκρανικό hryvnia βρισκόταν ήδη σε ναδίρ λόγω των φόβων για χρεοκοπία της χώρας.

Την επόμενη Δευτέρα, ο γερμανικός δείκτης DAX ο οποίος βρισκόταν εκτεθειμένος στο ρωσικό φυσικό αέριο υποχώρησε κατά 3,3%, σε χαμηλό ρεκόρ διετίας. Οι ρωσικές μετοχές κατέγραψαν πτώση της τάξης του 10,8% την ίδια ημέρα.

Ακόμη και οι μετοχές κολοσσών εκτεθειμένων τόσο στην ουκρανική όσο και στη ρωσική αγορά, όπως τις Renault και UniCredit κατέγραψαν πτώση 5% και 4,1% αντίστοιχα.

«Πράσινα στρατιωτάκια»

Ο Ρώσος Πρόεδρος αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες πως οι στρατιώτες χωρίς διακριτικά που εισέβαλαν στην Κριμαία ήταν Ρώσοι, αλλά μετά από ένα μήνα το Κρεμλίνο επιτέλους παραδέχθηκε την ταυτότητα των χαρακτηρισμένων ως «πράσινα στρατιωτάκια» Ρώσων στρατιωτών. 

Τον επόμενο Μάρτιο έλαβε χώρα και το ψευδές δημοψήφισμα της Κριμαίας για απόσχιση από την Ουκρανία, το οποίο τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη κατέρριψαν ως παράνομο, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία. Στις 21 Μαρτίου ο Πούτιν έθεσε σε ισχύ μονομερή νομοθεσία η οποία «νομιμοποίησε» την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, παρά τις αντιδράσεις των Δυτικών ηγετών όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος έχει -από τότε- κατηγορηθεί πως έδρασε ανίσχυρα έναντι της παράνομης εισβολής.

Διαβάστε ακόμα:

JP Morgan: Έρχονται νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα (pics+vid)

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το «άγνωστο» δεύτερο χρυσό διαζύγιο και η έπαυλη που χάρισε για τα weekends των παιδιών του (pics)

Υπουργείο Υποδομών προς Αττική Οδό: Να καταβληθεί άμεσα η αποζημίωση στους οδηγούς