Έναν μεσολαβητή που θα αναλάβει να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές, ώστε να μπει τέλος στις κινητοποιήσεις που έχουν παραλύσει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα του Καναδά εδώ και δέκα ημέρες, ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της χώρας ο δήμαρχος της Οτάβας.

Την Κυριακή, κρίνοντας ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, ο δήμαρχος Τζιμ Γουότσον κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς να διευκρινίσει τι μέτρα σκοπεύει να επιβάλει.

Η αστυνομία της Οτάβας, αφού επικρίθηκε επειδή δεν κατάφερε να εμποδίσει την κατάληψη του κέντρου της πόλης, όπου πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, πλέον εμποδίζει τον ανεφοδιασμό των διαδηλωτών, κυρίως σε καύσιμα.

«Όσοι επιχειρήσουν να προσφέρουν υλική βοήθεια στους διαδηλωτές κινδυνεύουν να συλληφθούν», ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επτά συλλήψεις, πολλά οχήματα κατασχέθηκαν, ενώ κόπηκαν περίπου 100 κλήσεις για οδικές παραβάσεις.

Κάτοικοι της Οτάβας, σε απόγνωση από το χάος που προκάλεσε το κίνημα αυτό, κατέθεσαν συλλογική αγωγή κατά των διοργανωτών, ζητώντας αποζημίωση ύψους 10 εκατ. δολαρίων Καναδά (περίπου 7 εκατ. ευρώ).

Το Σαββατοκύριακο οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, όπως το Τορόντο και το Γουίνιπεγκ, ενώ θυμίζουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», που τον χειμώνα του 2018 παρέλυαν κάθε Σαββατοκύριακο το κέντρων πολλών γαλλικών πόλεων.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που έχει βρεθεί θετικός κορωνοϊό εδώ και μία εβδομάδα και βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση, δεν σχολίασε τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, ωστόσο την περασμένη Πέμπτη απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσει τον στρατό για να αποκαταστήσει την τάξη.

«Ο Τριντό έριξε λάδι στη φωτιά»

«Ο Τριντό δεν έχει να κερδίσει τίποτα συνομιλώντας με τους διαδηλωτές», σχολίασε η Ζενεβιέβ Τελιέ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας. Ωστόσο, ο συνάδελφός της Φρεντερίκ Μπουατί, του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτας, δεν απέκλεισε την πιθανότητα η κινητοποίηση να εξελιχθεί σε «πολιτική κρίση».

«Ο Τριντό αντέδρασε άσχημα στην αρχή. Αντέδρασε πολύ έντονα και απότομα όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, προσπαθώντας να παρουσιάσει όλη την κινητοποίηση ως διαδήλωση ακροδεξιών», εξήγησε. Και «έριξε λάδι στη φωτιά […] πολιτικοποιώντας τον εμβολιασμό», ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, το περασμένο καλοκαίρι, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η αστυνομία μέτρησε περίπου 1.000 φορτηγά και 5.000 διαδηλωτές στην πόλη, αριθμός μειωμένος σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τα οχήματα έφταναν τις 3.000 και οι συγκεντρωμένοι γύρω στις 10 – 15.000.

Σήμερα, ένα μικρό τμήμα της οδού Μέτκαλφ -όπου βρίσκονται το Κοινοβούλιο, η Κεντρική Τράπεζα και διάφορα κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου και του γραφείου του Τριντό- μύριζε έντονα καμένο ξύλο. Σε φορτηγά, αυτοκίνητα και τρακτέρ οι διαμαρτυρόμενοι είχαν κολλήσει πινακίδες όπου καταγγέλουν τα πάντα, από τα εμβόλια και τα μέτρα, μέχρι τον περιβαλλοντικό φόρο άνθρακα.

Όμως, υπήρχαν ταυτόχρονα και ενδείξεις «αντεπίθεσης» από τους κατοίκους. Στα παράθυρα του ισογείου, σε ένα κτίριο διαμερισμάτων σε απόσταση μερικών τετραγώνων, κάποιοι είχαν τοποθετήσει μικρές πινακίδες με τις φράσεις: «Γυρίστε σπίτι, ηλίθιοι» και «Τα εμβόλια σώζουν ζωές».

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Κάλεσμα στις επιχειρήσεις για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Πώς θα δοθούν πόροι ύψους 12,7 δισ. ευρώ

Κρίσιμη περίοδος για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς

Τραμπ: Δεν μπορούσε να αποχωριστεί τις επιστολές του Κιμ Γιονγκ Ουν και τις… πήρε