Κατά 0,6% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β’ τρίμηνο του 2022, δίνοντας συνέχεια στην απότομη κάμψη του α’ τριμήνου, η οποία είχε διαμορφωθεί στο 1,6%.  

Η σημερινή (αναθεωρημένη) εκτίμηση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, έρχεται να επιβεβαιώσει την αρνητική τροχιά της οικονομίας, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας δυσμενούς χρονικής συγκυρίας. 

Το «ξεφούσκωμα» της μετα-Covid ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό (8,3% τον Αύγουστο) και τη σφιχτή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας (αύξηση επιτοκίων), έχουν οδηγήσει σε καθοδική πορεία το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. 

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές και οι καταναλωτικές δαπάνες εμφάνισαν αισθητή άνοδο στο β’ τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, η παραγωγή βιομηχανικών αγαθών συρρικνώθηκε αισθητά κατά 10,4%, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος έβαλε «φρένο» στις μηχανές των εργοστασίων. 

Η ανησυχία για τον κίνδυνο μιας κλιμακούμενης ύφεσης αποτυπώνεται εμφανέστερα στις αγορές, οι οποίες εδώ και αρκετές εβδομάδες υφίστανται ένα συνεχόμενο sell off, με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται μαζικά τα υψηλού ρίσκου assets.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρίσκεται στα όρια της bear market («αρκούδες»), υπολειπόμενος κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Ιανουαρίου. 

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο του 4%, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια κρίση του 2008. Από την πλευρά της, η απόδοση του 2ετούς τίτλου υπερβαίνει σταθερά το 4,2%. 

Διαβάστε επίσης

Η (νέα) καριέρα του Κούτρα, η εκκίνηση για την Αττική Οδό, οι λοξές ματιές του Σταθόπουλου και το… γλυκό κρουασανάκι! 

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία θα «κατεβάζουν» διακόπτη για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Έξι μεγάλοι οίκοι «υπέρμαχοι» της κυριαρχίας του δολαρίου στις αγορές