Εάν πιστεύετε ότι η Ευρώπη διαθέτει τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο, τότε κάνετε λάθος. Κι αυτό, διότι στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται τρεις χώρες από την Ασία. Ο λόγος για τις Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα. 

Οι κάτοχοι των εν λόγω διαβατηρίων έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ελεύθερα (χωρίς βίζα ή άλλα έγγραφα) σε 193, 192 και 192, αντίστοιχα, χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από την τελευταία έκδοση της συμβουλευτικής εταιρείας Henley & Partners.  

Οι πρώτες χώρες της Ευρώπης έπονται αμέσως μετά, με τα γερμανικά και ισπανικά διαβατήρια να «ανοίγουν» την πόρτα σε 190 διαφορετικές χώρες. Ακολουθούν Φινλανδία, Ιταλία και Λουξεμβούργο με 189 χώρες, καθώς και Δανία – Αυστρία με 188 χώρες. 

Αυτή η κατάταξη, βέβαια, μέχρι το 2019 ήταν αντεστραμμένη, με τις ευρωπαϊκές χώρες να κατέχουν τα πρωτεία και τις ασιατικές να περιορίζονται στις χαμηλότερες θέσεις. Μέχρι το 2017, μάλιστα, οι χώρες της Ασίας μετά βίας εισέρχονταν στην κορυφαία 10άδα.  

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επέφεραν τεκτονικές αλλαγές στη βιομηχανία, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά διαβατήρια να απωλέσουν την πρωτιά.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα της Ρωσίας περιορίζεται στην 50η θέση, ενώ της Κίνας δεν ξεπερνούν την 69η θέση και της Ινδίας την 87η. Το διαβατήριο από το Αφγανιστάν, τέλος, είναι στην τελευταία θέση, δίνοντας πρόσβαση σε μόλις 27 χώρες.  

Διαβάστε επίσης:

Πρόσω ολοταχώς για αύξηση 0,50% στα επιτόκια – Πώς επηρεάζεται η ζήτηση

Μύλοι Αλλατίνη: Βγαίνει στο σφυρί το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα (pics) 

Sun of a Beach: Η ελληνική πετσέτα των μεγάλων resorts (pics)